Autor Wątek: bolesne piersi  (Przeczytany 2485 razy)

Offline goja94

• Nowy
  • *
bolesne piersi
« dnia: Styczeń 21, 2018, 20:42:02 »
Witam 2 lata temu miałam usuniętą macicę ale jajniki pozostały,dosc często mam bolesne i nabrzmiałe piersi,czy można to jakoś złagodzić?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: bolesne piersi
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2018, 18:53:46 »
Czy to jest związane z okresem? Nawet, jeśli nie miesiączkujesz, to okres masz.

Najprostsze podobno na problemy przedmiesiączkowe to suplementacja magnezu. Przynajmniej można spróbować od jutra.

Pozdrowienia :-)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2018, 21:56:54 »
Magnez + okłady z kapusty / okłady z oleju rycynowego + wino lawendowe.
Wiele kobiet sobie chwali takie rozwiązania. Spróbuj.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2018, 22:43:42 »
Hamując wydzielanie prolaktyny niepokalanek zmniejsza obrzęk i bolesność piersi. Stąd też niepokalanek jest polecany przy nadmiernym poziomie prolaktyny i mastodynii z tym związanej. Sprawdza się również napięciu przedmiesiączkowym, bowiem znosi objawy rozdrażnienia psychicznego. Ekstrakty z niepokalanka hamują uwalnianie prostaglandyn, histaminy i powstawanie wolnych rodników. Działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwbólowo.

Zwiększa wydzielanie hormonu luteinizującego, który wpływa stymulująco u kobiet na owulację, wytwarzanie ciałka żółtego oraz na wytwarzanie progesteronu; a u mężczyzn na wytwarzanie i uwalnianie testosteronu przez komórki śródmiąższowe jądra. Niepokalanek hamuje uwalnianie i działanie FSH, czyli folitropiny (folikulostymuliny). FSH to hormon przysadki mózgowej (płat przedni), który pobudza wzrost pęcherzyków jajnikowych i wytwarzanie estrogenów, a u mężczyzn FSH działa stymulująco na komórki podporowe kanalików nasiennych i na spermatogenezę.

Małe dawki niepokalanka pobudzają uwalnianie prolaktyny! Tylko duże dawki niepokalanka hamują uwalnianie prolaktyny!
Stąd wynikają sprzeczne informacje literaturowe i różne efekty u pacjentów.
http://rozanski.li/3252/niepokalanek-vitex-agnus-castus-raz-jeszcze-nowe-spojrzenie-na-rosline/

Offline eveleen

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2018, 13:57:14 »
a jakie to są duże dawki tego niepokalanka? może jest jakaś wersja w kapsułkach? byłoby mi wygodniej suplementować.  Mam mleko w piersiach choć nie powinnam, dziś robiłam badania krwi na  poziom prolaktyny, ginekolog powiedział że prawdopodobnie będę musiała łykać tabletki antykoncepcyjne a nie chcę się truć chemią