Autor Wątek: tradycyjne metody diagnostyczne  (Przeczytany 19021 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
tradycyjne metody diagnostyczne
« dnia: Sierpnia 19, 2011, 19:08:49 »
Za radą Utygana wykonałam test na zawartość jodu w organizmie. Kupiłam jodynę za 2,02zł. i posmarowałam na noc skórę na brzuchu, kreska 15cm. Rano po kresce nie było śladu, czyli mam za mało jodu w organizmie. Proste i genialne. Warto sobie zrobić. Lekarka, którą zapytałam o badanie na poziom jodu , znała tylko badanie hormonu. O kresce na brzuchu słyszała po raz pierwszy.

Znacie inne tradycyjne metody diagnostyczne?

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
Odp: tradycyjne metody diagnostyczne
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2011, 19:50:21 »
Swego czasu spotkałam się ze sprawdzaniem ciśnienia, bez ciśnieniomierza, ale nie pamiętam zasad tylko ogólnie co się robi.  Stojąc bokiem do ściany przyciska się do onej rękę (opierając się o ścianę). Gdy odsunie się od ściany po jakiejś chwili,  ręka sama wędruje do góry. Nie pamiętam jak długo należy trzymać rękę przy ścianie, ani jak interpretować wędrującą do góry rękę. Może ktoś się z tym spotkał?

Dziki Ineslik za test na jod.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 19, 2011, 20:03:25 »
"Dziki Ineslik" odpowiada - podziękowania należą się Utyganowi. http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=622.0

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 19, 2011, 20:37:29 »
Znacie inne tradycyjne metody diagnostyczne?

O teście buraczkowym pewnie słyszałaś. Tombak, Słonecki i inni polecają go do sprawdzania zdrowia nerek czy szczelności jelit. A Rebecca Wood w książce The New Whole Foods Encyclopedia pisze co innego: "Dlaczego tak jest, że jednego dnia po zjedzeniu buraka mocz zabarwia się na różowo, podczas gdy innego dnia inny burak sprawia, że stolec jest karmazynowy? Według specjalisty do spraw żywienia doktora Jeffrey’a Blanda różowy mocz może wskazywać na niedobór żelaza w organizmie, zaś karmazynowy stolec świadczy o właściwym poziomie żelaza."

Pozdrawiam :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2011, 20:53:54 »
Dziękuję.
Sprawdzałam dzisiaj ten trik z ramieniem. Ręka się naprawdę podnosi. (przyciskałam 30 sekund). ale jak to odczytywać?

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 23, 2011, 15:09:13 »

O teście buraczkowym pewnie słyszałaś. Tombak, Słonecki i inni polecają go do sprawdzania zdrowia nerek czy szczelności jelit.

Pozdrawiam :)

Ja nie słyszalam, można prosić coś bliżej?
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl
http://szept.poganko.pl/

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 24, 2011, 06:56:00 »
Aby sprawdzic szczelnosc jelit mozna zrobic test buraczkowy. Nalezy zjesc buraki cwiklowe ugotowane lub surowe i obserwowac mocz. Jezeli po 4 godzinach lub nawet na drugi dzien rano mocz bedzie mial barwe buraczkow to znaczy, ze mamy nieszczelne jelita.

dokładne instrukcje na forum
 http://www.bioslone.pl/forum/index.php - warto zatrzymać się na dłużej

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 24, 2011, 09:15:42 »
Dziękuję.

Co do metod diagnostycznych to niektorzy radiesteci wahadelkiem diagnozują z dużą trafnością. Kiedyś widzialam jak pewien radiesteta - na marginesie człowiek Gór Sowich, bopterapeuta bez dyplomu, pomagający każdemu, kto do niego przyszedł - sprawdzał ciśnienie wahadelkiem. Potem sprawdzono je zwykłym ciśnieniomeirzem i się zgadzalo. Ta sama osoba kiedyś wahadelkiem sprawdzala moją mamę. Po prostu przesuwal rekę z wahadelkieem nad różne częsci ciała. Powiedział między innymi, że coś się zaczyna dziac w kręgosłupie i w kolanach, żeby się dobrze zbadala bo prawdopodobnie robią zwyrodnienia stawów, a w kregoslupie przepukliny między kręgowe. I ta diagnoza się potwierdziła.

We Wrocławiu Arkadiusz Lisiecki organizuje kursy diagnostyki radiestezyjnej. W sumie zastanawiam się nad tym od dluższego czasu. Troche jestem wciąż sceptyczna do tej metody pomimo tego co widzilam. Nie mniej zastnawiam się czy to jest w tym wypadku wyczuwanie np wahadełkiem zmian w energetyce ciala czy jeszcze coś innego.

Medycyna  chyba Chińska lub Ajurweda, w tej chwili nie pamietam - diagnozuje na podstawie zmian na języku. A irydiologia diagnozuje choroby z tęczowki oka. Te drugą metodę sprawdzała kolezanka, ktora była u jakiejś pani Idydiolog i faktycznie była zaskoczona tym, co ta wyczytała z oczu, a co zgadzalo sie z diagnozą medyczną.

Mieliście z tym moze do czynienia?
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 24, 2011, 12:32:59 »
O matko... jeszcze trochę a będziemy karty stawiać na forum

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 24, 2011, 15:28:15 »
CudTravo czy trzeba z takim sarkazmem?

Ja karty omijam z daleka podobnie jak wróżbitów. Widziałam co powiedział pan radiesteta i zgfadzalo się z tym co pokazala medycyna i metoda tradycyjna, więc napisalam o tym jako ciekawostce. Sama sceptycznie do tego podchodze, ale akuraat w tamtym wypadku zadziałało.

CXo do medycyny Chińskiej i Ajurwedy trudno odmówic im tradycji i skuteczności w diagnozowaniu i leczeniu. Podałam to też troche jako ciekawostke i spytalam czy ktoś cos wie wiecej na ten temat.

Jesli nie wiesz, nie piszesz, a ten komentarz był zbędny moim zdaniem.
I założę własny.
www.ezodar.pl

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 25, 2011, 10:20:34 »
Cytat: Szept
Medycyna  chyba Chińska lub Ajurweda, w tej chwili nie pamietam - diagnozuje na podstawie zmian na języku.

Chińska może poszczycić się takim sposobem :-)

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 25, 2011, 11:02:17 »
Często do diagnostyki używam baniek bezogniowych. Dobre wyniki dają przy chorobach dróg oddechowych. U osób zdrowych (używałem przy bólach pleców) bańki są różowe co prawda ciemniejsze od skóry, ale szybko taka zmiana koloru znika. U osób z zapaleniem dróg oddechowych są z kolei praktycznie bordowe. Przy zapaleniu oskrzeli kolor bordowy pojawia się pod bańkami postawionym na górze pleców. Przy zapaleniu płuc plecy są bordowe na większej połowie pleców.

Przy grypie kolor bordowy pojawia się praktycznie wszędzie i człowiek wygląda jak "biedronka" :)

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 25, 2011, 14:28:47 »
@Magdaleno, a mozesz coś więcej o tej metodzie powiedzieć? Faktycznie sie sprawdza?

@Adrian, dzięki. Następnym rrazem jak będe bańki stawiac zwrócę na to uwagę.
I założę własny.
www.ezodar.pl

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 26, 2011, 07:27:53 »
nie mówi się małpo Magdaleno,tylko wiedźmo Magdaleno  :)

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 26, 2011, 07:44:17 »
nie mówi się małpo Magdaleno,tylko wiedźmo Magdaleno  :)

;D
No fakt wiedźmą sie nie zostaje, wiedźmą się jest :)
I założę własny.
www.ezodar.pl