Autor Wątek: Pectosol  (Przeczytany 3669 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Pectosol
« dnia: Kwietnia 03, 2017, 08:40:22 »
Mam pytanie odnośnie pectosolu-gdzie dawniej głównym skladnikiem był korzeń omanu a teraz go juz nie zawiera.
Doktor poleca aby samemu go odtworzyc i podaje taką recepturę:
"Prawdziwy Pectosol zawierał 27 g ekstraktu z korzenia omanu. Nie pozostaje nam nic innego, lecz odwtorzyć dawny, dobry skład:
Ekstrakt z korzenia omanu 27 g
Ekstrakt z plechy porostu islandzkiego 18 g
Ekstrakt z korzenia mydlnicy 9,0
Ekstrakt z hyzopu i macierzanki 18 g
Glicerol 10 g"

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak wykonać dobrze takie ekstrakty?
Czy można te wszystkie skłądniki zalać alkoholem,czy każde z osobna?
Czy gliceryna apteczna nada się do tej receptury?

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Pectosol
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2017, 08:48:47 »
Wymienione surowce zielarskie, rozdrobnione trzeba zalać alkoholem: oman, hyzop i macierzankę, porost islandzki 70%, natomiast mydlnicę 40%. Dawniej wyciągi były 1:3, co jest trudne w warunkach domowych. Dlatego proponuję zalać surowce taką ilością rozpuszczalnika, aby lekko je przykrywał. Następnie po tygodniu zlewamy nalewki, każdy surowiec niewielką ilością przepłukujemy świeżym alkoholem, ale już 40% (odrobiną) i łączymy, dodajemy apteczny glicerol w przepisanej ilości.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2017, 09:47:03 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Czy jest sens zrobic tylko ekstrakt z omanu i dołożyć do gotowego już pectosolu?

Offline luskiewnik

• Administrator
  • Nowy
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2017, 18:34:06 »
Jak Pani ma Pectosol nowy, to pewnie, najlepiej dodać brakujący wyciąg.

Offline Tomasz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 06, 2020, 18:44:44 »
Chciałbym wykonać do domowej apteczki Pectosol wg starej receptury Herbapolu i wskazówek z postów Dr. Różańskiego. Na skład starego Pectosolu natrafiłem również w książce Ożarowskiego „Leki ziołowe. Informator” ZPZ Herbapol W-wa 1978 r. Mocy alkoholu tam nie podano.
 Ale jak to zwykle u mnie bywa pojawiły się pytania i wątpliwości, które jak sądzę pomożecie rozwiązać. Otóż w skład „starego” Pectosolu wchodzi między innymi „macierzanka” 18g. Ekstrahentem dla korzenia mydlnicy jest etanol 40%, a dla pozostałych składników etanol 70%.
„Nowy”,  zubożony już o korzeń Omanu Pectosol wg opisów z internetu (https://www.herbapol.waw.pl/pectosol/)  różni się od „starego” również tym, że zawiera między innymi Thymi Herba (ziele tymianku) zamiast Herba Serppylli (ziele macierzanki piaskowej). Poza tym w „nowym” wszystkie składniki, w tym korzeń mydlnicy, ekstrahowane są etanolem 70% v/v.

W związku z powyższym mam do Was pytania:

1.   czy ziele macierzanki piaskowej i ziele tymianku można stosować w tej miksturze zamiennie? W zasadzie działaniem i składem substancji czynnych obydwa surowce nie różnią się zbyt mocno (w macierzance piaskowej jest mniej garbników – patrz opisy na blogu Doktora).
2.   czy ta mniejsza ilość garbników w macierzance ma jakiś wpływ i jest lepsza bo:
-   w połączeniu z saponinami mniej się wytrąci osadu?
-   w połączeniu ze śluzami plechy mniej stracimy właściwości rozrzedzających śluz dróg oddechowych?
Ale z drugiej strony ziele Hyzopu też ma dużo garbników, a garbniki strącają enzymy bakteryjne i wirusowe. Chyba tu, na forum przeczytałem o takich właściwościach garbników (wytrącanie osadów w  połączeniu z saponinami i strącaniu enzymów bakteryjnych, pierwotniakowych i wirusowych.
3.   czy mniejsze stężenie etanolu (40%) dla wytrawiania korzenia Mydlnicy ma na celu lepszą ekstrakcję saponin w niej zawartych? Jak to jest z tymi saponinami lepiej rozpuszczają się w nisko czy wysokoprocentowym alkoholu?
4.    Jaka jest rola gliceryny w tej nalewce?
5.   Ciekaw też jestem jak robicie nalewki o proporcji 1:3 bo naturalną proporcją dla tych surowców aby były zakryte wynosi ok 1:5 m/v, a dla ziela hyzopu i tymianku to nawet ok 1:10.

Dawkowanie wg „Leki ziołowe. Informator” to 2-4 razy dziennie po 20-30 kropli w kieliszku słodzonego płynu a przy dłuższym stosowaniu 3 x dziennie po 15-20 kropli.
Będę wdzięczny za informacje.
Tusia221 napisz czy zrobiłaś ten Pectosol wg starej receptury?
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2020, 11:59:25 wysłana przez Tomasz »