Chciałbym wykonać do domowej apteczki Pectosol wg starej receptury Herbapolu i wskazówek z postów Dr. Różańskiego. Na skład starego Pectosolu natrafiłem również w książce Ożarowskiego „Leki ziołowe. Informator” ZPZ Herbapol W-wa 1978 r. Mocy alkoholu tam nie podano.
Ale jak to zwykle u mnie bywa pojawiły się pytania i wątpliwości, które jak sądzę pomożecie rozwiązać. Otóż w skład „starego” Pectosolu wchodzi między innymi „macierzanka” 18g. Ekstrahentem dla korzenia mydlnicy jest etanol 40%, a dla pozostałych składników etanol 70%.
„Nowy”, zubożony już o korzeń Omanu Pectosol wg opisów z internetu (
https://www.herbapol.waw.pl/pectosol/) różni się od „starego” również tym, że zawiera między innymi Thymi Herba (ziele tymianku) zamiast Herba Serppylli (ziele macierzanki piaskowej). Poza tym w „nowym” wszystkie składniki, w tym korzeń mydlnicy, ekstrahowane są etanolem 70% v/v.
W związku z powyższym mam do Was pytania:
1. czy ziele macierzanki piaskowej i ziele tymianku można stosować w tej miksturze zamiennie? W zasadzie działaniem i składem substancji czynnych obydwa surowce nie różnią się zbyt mocno (w macierzance piaskowej jest mniej garbników – patrz opisy na blogu Doktora).
2. czy ta mniejsza ilość garbników w macierzance ma jakiś wpływ i jest lepsza bo:
- w połączeniu z saponinami mniej się wytrąci osadu?
- w połączeniu ze śluzami plechy mniej stracimy właściwości rozrzedzających śluz dróg oddechowych?
Ale z drugiej strony ziele Hyzopu też ma dużo garbników, a garbniki strącają enzymy bakteryjne i wirusowe. Chyba tu, na forum przeczytałem o takich właściwościach garbników (wytrącanie osadów w połączeniu z saponinami i strącaniu enzymów bakteryjnych, pierwotniakowych i wirusowych.
3. czy mniejsze stężenie etanolu (40%) dla wytrawiania korzenia Mydlnicy ma na celu lepszą ekstrakcję saponin w niej zawartych? Jak to jest z tymi saponinami lepiej rozpuszczają się w nisko czy wysokoprocentowym alkoholu?
4. Jaka jest rola gliceryny w tej nalewce?
5. Ciekaw też jestem jak robicie nalewki o proporcji 1:3 bo naturalną proporcją dla tych surowców aby były zakryte wynosi ok 1:5 m/v, a dla ziela hyzopu i tymianku to nawet ok 1:10.
Dawkowanie wg „Leki ziołowe. Informator” to 2-4 razy dziennie po 20-30 kropli w kieliszku słodzonego płynu a przy dłuższym stosowaniu 3 x dziennie po 15-20 kropli.
Będę wdzięczny za informacje.
Tusia221 napisz czy zrobiłaś ten Pectosol wg starej receptury?
pozdrawiam