Autor Wątek: Swędzenie i nadwaga  (Przeczytany 6522 razy)

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
Odp: Swędzenie i nadwaga
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 27, 2019, 22:02:31 »
Można by zrobić badania DAO, to enzym rozkładający histaminę. Jego niedobór może robić problemy.

Offline Finka Grażynka

• Nowy
  • *
  • Pozdrawiam serdecznie!
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 28, 2019, 23:03:14 »
Pytanie, czy to od drożdży, czy od np. pszenicy. W każdym razie myślę, że odłożenie pieczywa to bardzo dobry pomysł. U mnie po zrezygnowaniu z pszenicy waga spadła. Zwykle przy okazji przesileń zimowego i wiosennego miałam bardzo suchą i swędzącą skórę na twarzy i dłoniach, w dodatku na dłoniach pękała i krwawiła. Problemu nie miałam już od jakiegoś czasu, ostatnio wrócił jak się najadłam chleba. Polecam sprawdzić różne tropy jak poszczególne produkty spożywcze (ale i kosmetyki, a czasem nawet zbyt długa kąpiel) wpływają na stan skóry.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 29, 2019, 06:52:20 »
A na tym podbródku w ogóle jest jakaś zmieniona skóra czy wygląda zupełnie normalnie, a tylko swędzi?
Pytam, bo sama walczyłam z egzemą i u mnie na swędzenie bardzo pomogło smarowanie nalewką propolisową i zaraz po niej miodem manuka (musi być dobrej jakości). Nawet sam miód pomagał na takie nieco słabsze swędzenie. Swędzenie ustawało w kilka sekund po posmarowaniu. A na same zmiany pomaga mi glutek lniany zmieszany z miodem manuka i na to jako emolient olej lniany lub tamanu. W ogóle ta kombinacja świetnie działa na cerę. Koi, zmiękcza i nawilża. Można stosować na twarz zamiast kremu. W 100% naturalna i piękna skóra jest po tym. Można jeszcze do glutka dodać wit.C w kroplach (np. Cebion ma dobry skład) a do oleju wit. A+E z kapsułki.
Jedyny problem, to jeśli ktoś ma uczulenie na produkty pszczele, wtedy nie polecam :P
 No ale u mnie egzema jest wynikiem alergii kontaktowej, a nie wiem, czy w omawianym przypadku to w ogóle jest alergia, bo nie piszesz nic o wyglądzie skóry na tym podbródku... Jeśli nie ma tam żadnych zmian, to może problemem jest zastój limfy? Może np. żona ma skłonność opierać głowę na dłoni (ja tak robię) i wtedy podbródek jest uciśnięty, a później swędzi? W takim przypadku można zakupić przyrząd do masażu podbródka albo stosować kompresy z fusów od kawy (lub jedno i drugie)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2019, 07:03:38 wysłana przez qwerta »

Offline robertrock

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 03, 2019, 18:58:21 »
Przepraszam, że długo nie odpisywałem.
Więc jeśli chodzi o pieczywo to jemy odrobinę. Do pracy oboje zabieramy warzywa z kaszą i owoce.
Kąpiele to tylko prysznic.
Więc skóra wydaje się nie być zmieniona, chyba tylko od zaczerwieniona od drapania i tyle. Żadna alergia ani egzema. Swędzenie przychodzi z wewnątrz i ewidentnie oznacza za każdym razem ten sam moment cyklu.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 04, 2019, 06:32:02 »
Więc skóra wydaje się nie być zmieniona, chyba tylko od zaczerwieniona od drapania i tyle. Żadna alergia ani egzema. Swędzenie przychodzi z wewnątrz i ewidentnie oznacza za każdym razem ten sam moment cyklu.
W takim razie myślę, że tak może się objawiać zatrzymanie wody w organizmie na skutek zmian hormonalnych, co może skutkować utrudnionym krążeniem limfy. Czy w tym momencie cyklu nie pojawiają się również niewielkie obrzęki, np. lekko podpuchnięte oczy?
Jeśli tak, to ja bym spróbowała jakichś ziół usprawniających krążenie, jak np. miłorząb + zioła moczopędne, np. bratek, pokrzywa... No i trochę więcej potasu w diecie (pomidory, koncentrat pomidor., suszone morele, kakao, pistacje) oraz ograniczyć sól w tym okresie.
Przyrząd do masażu podbródka też bym polecała.
Nawet jeśli to zły trop, to i tak nie zaszkodzi wypróbować, w końcu to nic co mogłoby zaszkodzić ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2019, 06:46:10 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 04, 2019, 10:15:27 »
Z aptecznych gotowców można spróbować Balneum Baby Basic olejek kojący.
Po kąpieli smaruje się nim na chwilę, a potem się spłukuje.

Pozdrowienia :-)
Basia
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2019, 12:50:32 wysłana przez Basia »

Offline robertrock

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 04, 2019, 20:39:47 »
Tą swędzącą skórę zostawiam na drugi etap. Pierwsze to spadek masy ciała, bo sterczący brzuch jest najbardziej irytujący. Póki co próbuję coś ułożyć według diety histaminowej.
Za podbródek dzięki ale żona nie ma czasu na jego podpieranie, bo godzinami potrafi robić na szydełku i ręce ma zajęte  :)
Spraw krążeniowych to ja bardzo pilnuję tak że różne mieszanki na to robimy, czasami to psioczy na mnie, że musi tak często do toalety chodzić hehe
A ten olejek Balneum to widzę, że u nas jest, trochę drogi ale spróbujemy, dzięki.
Chcę dorzucić jeszcze jakieś rzeczy bogate w cynk ale suplementów nie chcę. Muszę jeszcze doczytać jak jest z jego wchłanianiem żeby postarać się o jego wysycenie w organizmie.
Pozdrawiam

Offline robertrock

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 04, 2019, 21:00:48 »
Aha jakiś czas temu przypomniałem, sobie że na ostatnich wakacjach pozbierałem trochę owoców pokrzywy. Rosły przy zagajniku i daleko od pół więc powinny być dobre, mam nadzieje że dobrze suszyłem. Robiłem przegląd ziół i znalazłęm je zakopane w szafce. Czekam tylko na nową dostawę oleju lnianego to zrobię macerat. Może od także podziała kojąca na skórę.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 04, 2019, 21:05:15 »
Chcę dorzucić jeszcze jakieś rzeczy bogate w cynk ale suplementów nie chcę. Muszę jeszcze doczytać jak jest z jego wchłanianiem żeby postarać się o jego wysycenie w organizmie.

Raczej bez suplementów będzie ciężko dostarczyć właściwą ilość jeżeli są spore niedobory. Poza tym należy pamiętać o miedzi, bo suplementacją samego cynku można sobie zaszkodzić.

Offline robertrock

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 04, 2019, 21:35:34 »
O dzięki o tej miedzi. Dlatego pisałem, że muszę się coś więcej dowiedzieć o wchłanianiu.
A tak poza tematem. Jakiś czas temu dopadł mnie ból w lewym barku. Nie mocny ale uciążliwy jednakże tylko kiedy ręka jest w jednej nietypowej pozycji. A poza tym nie dokucza. Czytam książkę "Bądź sprawny jak lampart" bo jest tam dobrze opisany układ mięśni i ich naciąganie, zobaczę może coś pomoże.
Na początku smarowałem FLEXISEQ GEL bo teściowej pomógł jak miała skręcenie nogi po nartach. Ale mi nie pomógł. Potem próbowałem coś z siedmiopalecznikiem ale też bez rezultatów. Ostatnio zrobiłem nalewkę z goździków i o dziwo jakby puszczało.
Ten ból to takie cholerstwo, że po pracy bardziej nie boli i po siłowni też nie. Poza tym trudno mi ocenić czy to ból mięśnia czy ścięgna czy jakiś nerwoból. Jak po goździkach nie przejdzie to zostaje mi tylko czekać do lata na świeże korzenie żywokostu. Przywiozłem sobie z Polski sadzonki i posadziłem w ogrodzie, mam nadzieje, że się przyjmą.
Pozdrawiam

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 05, 2019, 13:54:20 »
Akurat Flexiseq żel to się  (w opinii pacjentów z którymi rozmawiałem) charakteryzuje wysoką cena i niską skutecznością. Na kilka osób które stosowały, pomogło jednej.
Może kwestia przenikalności?

Offline robertrock

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 05, 2019, 18:00:01 »
To się akurat zgadza bo ten żel jest rzeczywiście drogi. Ortopeda polecił go teściowej dlatego stosowała, jednakże naprzemiennie z innymi środkami, między innymi z olejem żywokostowym mojej produkcji no i dieta, więc naprawdę trudno ocenić czy to tylko zasługa tego żelu. Ale stan nogi poprawiał się bardzo szybko. Ja tylko zużyłem resztę z tubki, i jak pisałem bez rezultatów. Czytałem także jakiś artykuł angielskojęzyczny na temat tego żelu, ogólnie pozytywne, jak widać nie do końca, może był sponsorowany.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 05, 2019, 19:32:53 »
Albo działa w określonym spektrum przypadków.