Autor Wątek: puszka Pandory - tarczyca  (Przeczytany 75674 razy)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: puszka Pandory - tarczyca
« Odpowiedź #90 dnia: Listopada 04, 2014, 19:25:00 »
Ewo norma Tsh jest trochę złudna - wynosi ponad 4. Jednakże dobry wynik powinien wynosić poniżej normy, tzn. ok 2. Kiedyś pani endokrynolog (w TV) mówiła, że jeżeli Tsh przekracza 2,5 to warto już zrobić TPO (może to być początek Hashimoto, ważne szczególnie dla młodych kobiet, które planują macierzyństwo).
Tusia - odstaw jod przed badaniem, bo on możne mieć wpływ na wynik (tak mi wydaje się).
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #91 dnia: Listopada 04, 2014, 19:33:01 »
Wiecie co,robiłam jakies 7 lat temu us tarczycy i wyszło wszystko dobrze,ts tez bylo ok,a robilam to wlasnie dlateo,że miałam te kołatania serca,pózniej byla ciąża,wszystko sie uspokoiło i pare lat był spokój i teraz znowu sie zaczyna i tak jak pisalam jestem niesamowicie nerwowa,a teraz kilka lat przewlekłego-ze tak powiem- stresu chyba tez nie jest obojetny,stawiam na nerwice serca wlasnie,ale lepiej to posprawdzac jeszcze raz.
Mialam robione i holter i echo serca ia tam bylo w miare ok,zadnego leczenia kardiolog nie przepisal,więc cieżko to wszystko ogarnąć,a zaczynam sie mocno denerwowac jak to serce sie nie chce uspokoic,wiec i to nadal napedza to moje serce,stres zamyka błedne koło.
Nagjorzej jest rano i to jak leze lub jak siedze,jesli jestem w ruchu,nie odczuwam kolatania,dziwne to.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #92 dnia: Listopada 04, 2014, 19:46:39 »
Tusia, jest stres....nie ma magnezu. Nie ma magn ezu to....wiadomo.
Może warto by było zacząć dostarczać ten magnez przez skórę?
Ktoś na jakimś forum wstawił artykuł z Nexusa o magnezie:
http://davidicke.pl/forum/chlorek-magnezu-najlepszy-magnez-t7467.html
a tu wypowiedź sympatycznego dr Pokrywki:
http://www.youtube.com/watch?v=2x8yEfAM_Ic

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #93 dnia: Listopada 04, 2014, 20:01:33 »
Ewo,tak przyjmuje magnez,ale narazie doustnie jako cytrynian magnezu,pewnie to za mało,poczytam to co poleciłas.
Szukałam trochę nt czy wysoka dawka jodu moze powodowac problemy z sercem i prawdopodobnie tak moze byc: 
"W pierwszym dniu wzielam 2 razy 3 krople i musze przyznac,ze serce bardzo mi walilo,a ja nie mam problemow sercowych,jakby to nie zabrzmialo ;)
Czasem moga pojawic sie zawroty glowy,dzis mialam taki lekki zawrot,ale po nafcie na poczatku tez tak mialam.Wczoraj i dzis jestem na 1 kropli,Lugola jest mocniejszy od jodyny."

http://www.cheops.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=1182

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #94 dnia: Listopada 04, 2014, 20:10:48 »
Tusia,
ja zaczynałam powolutku...
3 dni po kropli, następne 3 dni po 2 krople...Ty zaczęłaś od razu od 6-ciu-może dlatego taka reakcja?
Przeczytaj te materiały, dowiesz się z nich jak to jest z suplemntacją doustną.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #95 dnia: Listopada 04, 2014, 21:43:05 »
Ewo,powiedz mi proszę jak Ty stosujesz ten chlorek magnezu,robisz oliwę i się nia smarujesz,jeśli tak,to jakie obszary ciala najlepiej smarować?
Na kapiel nie mam szans bo tylko brodzik mam,wiec jakby co to tylko moczenie nóg pozostaje,ale może jednak smarowanie oliwą jest lepsze,bo mozna częściej w ciągu dnia zastosować.
Uzywałas wogole tego chlorku doustnie?

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #96 dnia: Listopada 04, 2014, 22:16:20 »
Ewo,powiedz mi proszę jak Ty stosujesz ten chlorek magnezu,robisz oliwę i się nia smarujesz,jeśli tak,to jakie obszary ciala najlepiej smarować?
Na kapiel nie mam szans bo tylko brodzik mam,wiec jakby co to tylko moczenie nóg pozostaje,ale może jednak smarowanie oliwą jest lepsze,bo mozna częściej w ciągu dnia zastosować.
Uzywałas wogole tego chlorku doustnie?

Tusiu u  Inez znajdziesz cały opis,  jak stworzyć oliwę magnezową: http://www.herbiness.com/olej-magnezowy/   tam doczytasz o wszystkich sposobach jak ją użyć.
Chlorek magnezu możesz zamówić np w: http://www.chemik.aip.pl  ( ja akurat czekam na dostawę od nich) chyba że forumowicze podpowiedzą skąd jeszcze biorą ch.magnzeu.

Pozdrawiam :-)
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2014, 22:17:51 wysłana przez Alinge »

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #97 dnia: Listopada 04, 2014, 23:05:11 »
Ja magnez biorę stąd
http://basketo.pl/product-pol-8885-Chlorek-Magnezu-Szesciowodny-1-kg-CZDA.html

Używam codziennie rano jako dezodorantu. W rejonach gdzie człowiek zwykle się poci, tam też najbardziej się wchłonie.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #98 dnia: Listopada 10, 2014, 19:22:55 »
Odebrałam dziś wyniki mojego TSH 1,65 ulU/ml   (0.300   -   3.600)
Jest sens robienia dodatkowych Ft3 i Ft4?

Robiłam równiez wskaznik INR 1,21  (0.900  -1.300)
Ale zakres terapeutyczny wyn 2.60-4.40  nie wiem co to oznacza.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #99 dnia: Listopada 12, 2014, 08:17:51 »
Przy takim wyniku tsh, ja bym dała sobie spokój z szukaniem chorób tarczycy.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #100 dnia: Listopada 12, 2014, 21:59:59 »
Niby się mówi że nie leczy się wyników a człowieka i stan w jakim się znajduje.

Dzisiaj endo oznajmiła że w zupełności styknie mi tsh i ft3. Cuda i kwiatki. Kwestia gdzie ucho przyłożyć  :P

Ja zrobilabym jednak anty. Nie wiem ile kosztują badania bo robiłam je w pakiecie.

Tak sobie gdybam od kilku tygodni nad tarczycą. Dzieje się tyle że znowu zaczynam zasypiać kilkakrotnie w ciągu dnia i telepie mnie z zimna. Czemu teraz? Jod "przyjmuję" z jodyny. To chyba daje o sobie znać wit D3. Kupiłam małe paskudne krople i nijak nie mam chwili by nakroplić rodzinie około 40 kropli. Idzie się pochlastać z tym odmierzaniem.

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #101 dnia: Listopada 12, 2014, 22:43:27 »
A nie lepiej morską kapustę spróbować? Pierwiastkowy jod jest średnio przyswajalny, bo szybko paruje, najlepszy jest jodan potasu, ale on nie jest w jodynie

Pozdrowienia :-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #102 dnia: Listopada 12, 2014, 23:09:22 »
Basia Ty kapustę z Rosji sprowadzasz? Tak z ciekawości pytam :)

Swoją drogą to jod oznacza się z moczu?

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #103 dnia: Listopada 17, 2014, 18:07:45 »
a ja znowu z pytaniem :) tym razem mam receptę na hormon tarczycy który podobno przy karmieniu piersią mogę brać i teraz siedzę i się głowię co zrobić, bo z wyników usg wygląda to na początek hashimoto wg lekarza. za miesiąc mam iść do niego na kontrolę. czy jest coś co można brać mimo karmienia piersią?

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 17, 2014, 18:33:23 »
Musisz zapytać lekarza, wydaje się, że hormon można brać w czasie karmienia, bo to jest uzupełnienie hormonu, którego jest niedobór.