Autor Wątek: puszka Pandory - tarczyca  (Przeczytany 75675 razy)

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
Odp: puszka Pandory - tarczyca
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 17, 2014, 18:44:35 »
hormon można brać, ale wolałabym jednak nie brać a wziąć coś bardziej naturalnego tylko nie mam pojęcia co. :/
nie wiem czy tak mogę kombinować :) lekarzem nie jestem, ale niezbyt chętnie patrzę na tabletki..
zaczęłam suplementacje D3 bo mam na skraju normy lub poniżej normy (zależy co jest normą) bo 23

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #106 dnia: Listopada 17, 2014, 19:08:53 »
Basia Ty kapustę z Rosji sprowadzasz? Tak z ciekawości pytam :)

Jak tam jestem, to zwykle ze 2 wiaderka poproszę w sklepowisku na garmażu.

Pozdrowienia :-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 16, 2015, 13:55:41 »
O fajnie fajnie. Kalkulator  :)
U mnie w ostatnich badaniach mam:
FT4 38.96% [ wynik 1.23, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 40.83% [ wynik 2.98, norma (2 - 4.4)]
Powyższe wyniki były przy TSH 0.5 Po braniu półrocznym jodu

pierwsze wyniki
tsh 0,7
FT4 43.58% [ wynik 15.64, norma (11.5 - 21)]

FT3 28.91% [ wynik 5.02, norma (3.93 - 7.7)]

I co nam to mówi?  :)

To u mnie się pozmieniało
tsh 0,97 (02-4,2)
fT4 1,7 (0,9-1,7

Czy na szybkiego dorobić fT3? Ktoś coś może podpowiedzieć?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline zafascynowany

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 17, 2015, 23:15:13 »
O fajnie fajnie. Kalkulator  :)
U mnie w ostatnich badaniach mam:
FT4 38.96% [ wynik 1.23, norma (0.93 - 1.7)]

Powyższe wyniki były przy TSH 0.5 Po braniu półrocznym jodu

pierwsze wyniki
tsh 0,7
FT4 43.58% [ wynik 15.64, norma (11.5 - 21)]

Witam!
Takie duże różnice w normach Ft4?
Mógłbym prosić o wyjaśnienie?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #109 dnia: Września 30, 2015, 20:03:33 »
Niby się mówi że nie leczy się wyników a człowieka i stan w jakim się znajduje.

Dzisiaj endo oznajmiła że w zupełności styknie mi tsh i ft3. Cuda i kwiatki. Kwestia gdzie ucho przyłożyć  :P

Ja zrobilabym jednak anty. Nie wiem ile kosztują badania bo robiłam je w pakiecie.

Tak sobie gdybam od kilku tygodni nad tarczycą. Dzieje się tyle że znowu zaczynam zasypiać kilkakrotnie w ciągu dnia i telepie mnie z zimna. Czemu teraz? Jod "przyjmuję" z jodyny. To chyba daje o sobie znać wit D3. Kupiłam małe paskudne krople i nijak nie mam chwili by nakroplić rodzinie około 40 kropli. Idzie się pochlastać z tym odmierzaniem.
Byłam u endo. Czekam na decyzję co mam badać bo lekarz nie wiedział dzisiaj. Sytuacja jak sprzed prawie roku.
W sierpniu zaczęło mnie telepać z zimna, skóra jak pumeks, włosy lecą, serce jakby za duże obija się o klatkę. Zaczęłam znowu przyjmować jodid 100. Teraz pomimo przyjmowania leków nie jestem w stanie zapiąć kurtki pod szyją. Tsh na granicy z nadczynnością a objawy jak w niedoczynności.
Wg lekarza: w przypadku wola tarczycowego jod działa zmniejszająco na jego objętość (to by się zgadzało) , jod działa też nakręcając masę przemian w samej pracy tarczycy przez co zaczyna ona wydzielać hormon i stąd wyniki jakby była nadczynność (to by się zgadzało) ale kurna co się dzieje jak przy braniu jodu tsh nadal wysokie a tarczyca zaczyna przyrastać w wole? No tego lekarz nie wie. Zwiększyć jodu nie chce żebym się kłopotów z prawdziwą nadczynnością nie nabawiła. Ponoć nadczynność jest w medycynie prowadzona w niedoczynność bo ją jest łatwiej manipulować i utrzymać na satysfakcjonującym poziomie.

Z samej siebie chcę zrobić badanie przeciwciał i jak się uda znaleźć labek to dorzucę badanie jodu z moczu. Aczkolwiek lekarz twierdzi, że badanie jodu może nie odzwierciedlać stanu bo coś tam z chwytliwością...wyleciało mi to z głowy.

Mądre Forumowe Głowy co Wy o tym sądzicie?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #110 dnia: Września 30, 2015, 20:51:04 »
Jesteś pewna, że to wole z niedoczynności? Teraz ludzie bardziej cierpią na nadmiar jodu niż niedobór. Masz problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, z zatrzymywaniem się wody w organizmie, więc może to jest opuchlizna albo trochę tłuszczu. Hashimoto może rozwijać się przez wiele lat. Może nawet tarczyca powiększyć się, by później zanikać. Robiłaś może USG? Może podpytaj na forum chorób tarczycy, co o tym myśleć. Tam są panie, które przez wiele lat zgłębiają informacje na ten temat.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #111 dnia: Września 30, 2015, 21:00:22 »
Żaden lekarz nie wspominał by było to wole z niedoczynności. Pierwsze tsh jakie robiłam było poniżej 1 a było to z 7 lat temu (około). I już wtedy tarczyca była powiększona. Renia ja nie widzę by wole się wylewało na mostek. To czuć w noszeniu ubrania czy połykaniu. To co piszesz wskazuje na dobry pomysł by zbadać poziom jodu w moczu.
Tym razem usg nie robiłam. W styczniu nie wykazało żadnych guzków, tylko jednorodnie powiększoną tarczycę.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #112 dnia: Września 30, 2015, 22:34:06 »
USG w styczniu, więc teraz sobie odpuść. Zrób za jakiś czas i porównaj objętość (powinna być podana, jeżeli nie ma obliczysz sama).
Może zrób przeciwciała a-TPO i a-TG.
,,Na początku choroby tarczyca może być powiększona (wole). Obecnie choroba Hashimoto jest jedną z najczęstszych przyczyn wola. W trakcie dalszego przebiegu tarczyca staje się coraz mniejsza i mogą się pojawić jej guzki (więcej szczegółów: Guzki tarczycy). Przewlekłe zapalenie limfocytowe zwykle nie powoduje bólu szyi w okolicy tarczycy." http://www.mp.pl/pacjent/choroby/77782,choroba-hashimoto
Problemy z przełykaniem (klucha w gardle, to raczej charakterystyczne na pewnym etapie Hashimoto)
Jak zdiagnozujesz Hashimoto, to po co Ci poziom jodu, po prostu ograniczasz wszystko co go zawiera, kupujesz sól niejodowaną. Chyba że należysz do zwolenników teorii pana Zięby, bo on ponoć zaleca jod w Hashimoto.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 11, 2016, 07:56:02 »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 11, 2016, 10:37:13 »
Artykuł Izabelli Wentz pt:Hashimoto a niski poziom kwasu żołądkowego:
http://www.tarczycahashimoto.pl/blog/hashimoto-a-niski-poziom-kwasu-zoladkowego-jak-betaina-z-pepsyna-moze-pomoc-w-hashimoto

....powyższe warto uzupełnić :

"Do obrazu KLASYCZNEJ awitaminozy B1 należą poza zapaleniem wielonerwowym objawy ze strony przewodu pokarmowego, jak upośledzenie wydzielania soków trawiennych (dochodzi nawet do ZANIKU gruczołów żołądka i jelit), nieprawidłowa fermentacja, atonia żołądka i jelit.."- źródło "Farmakologia" J. Dadlez
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2016, 10:44:00 wysłana przez werbena »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 13, 2016, 09:46:06 »
Jak stres wpływa na tarczycę (błędne diagnozowanie niedoczynności):
http://www.tlustezycie.pl/2013/03/jak-stres-wpywa-na-tarczyce-bedne.html

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 13, 2016, 11:06:09 »
Spotkaliście się gdzieś z rolą fluoru w hamowaniu pracy tarczycy? Gdyby się to potwierdziło należałoby wtedy przyjrzeć się jego działaniu przy hashi.

Swoją drogą jak się bada pracę nadnerczy?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 13, 2016, 11:16:42 »
O wyczerpaniu nadnerczy znalazłam na tej samej stronie takie coś:
http://www.tlustezycie.pl/2014/10/wyczerpanie-nadnerczy-w-funkcjonalnym.html#more

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 25, 2016, 15:47:52 »
To po roku wyniki mi się zmieniły. Kwestia czy lepiej było być przy TSH poniżej 1 (tak od kilku lat) czy lepiej iść w kierunku ukochanej przez endo niedoczynności.
Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 5,1 pmol/l 3,5 — 6,5
Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 17,9 pmol/l 10,5 — 23,0
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 2,11 ulU/ml 0,30 — 4,00
P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 41 U/ml 0 — 60
P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 26 U/ml < 60

Edytka:
Popatrzyłam, przeliczyłam % FT i w sumie wygląda to na poprawę. TSH jeszcze się trzyma normy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2016, 16:38:17 wysłana przez jolkaj »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #119 dnia: Marca 30, 2016, 12:31:49 »
Godzinę temu ukazał się ten film na temat Hashimoto:
https://www.youtube.com/watch?v=qClTqdwsK5I