Autor Wątek: Cudowny złoty wąs?  (Przeczytany 32851 razy)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
Odp: Cudowny złoty wąs?
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 05, 2017, 22:55:51 »
Jeżeli w grę zaczynają wchodzić pieniądze - i tylko pieniądze - masz rację - podejrzana sprawa. Tutaj chyba o co innego chodzi. Wielu ludziom w czymś to ziółko pomogło - zaczęli je lubić - tak jak opisuje Doktor tutaj: http://rozanski.li/315/tarczyca-bajkalska-scutellaria-baicalensis-georgi-panaceum-na-wszystko-czy-przecietne-ziolo/ (na przykładzie tarczycy bajkalskiej) i polecają dalej - bo im pomogło. Tym ludziom nie chodzi o pieniądze, można im wierzyć, że mówią prawdę. Jeżeli się w czymś mylą - można to wyjaśnić.

Co do tarczycy bajkalskiej jest Baikadent w formie żelu (OTC) i płynu (kosmetyk) opracowywanego i produkowanego przez Herbapol Wrocław. W tym wypadku wiemy już o wiele więcej i już coś możemy zrobić z tą wiedzą.

Basiu, nie przeczę niczemu co napisałaś. Prawdziwy kordyceps to istotne źródło pieniędzy, więc Chińczycy podbijają wyniki. Można uzyskiwać kordycepinę i inne związki z kordycepsa in vitro, ale podobno wyniki są o wiele słabsze i mniej rewelacyjne. Wiele kwestii chodzi w grę, ale gdy są pieniądze, uczciwość odlatuje daleko w dal...

Nie mówię, że robią z niego suplementy. Ale jest do nich wspaniale użyteczny. Można mu przypisać dowolną właściwość, zakapsułkować, sprzedać i zniknąć z rynku z forsą.

Złoty wąs i inne syberyjskie, bajkalskie zioła to już nie jest europejski krąg fitoterapii. Rosyjska fitoterapia jest inna, czerpie trochę ze wszystkich tradycji. Nie wyznaję się na niej, lepiej skupić się na jednej, niż rozdrabniać się na wiele części :)

Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 05, 2017, 23:00:58 »
Świnki morskie jedzą i żyją. Dostają po 1-2 liście co 2-3 dni. Nie wszystko tak chętnie jedzą, więc jest w nim coś, co im odpowiada. Problemów u świnek nie zauważyłam, w przeciwieństwie do surowej kapusty, po której mają biegunkę, jak dostaną po większym kawałku liścia, niż moja dłoń. Mało tego, bardzo lubią liście złotego wąsa. Równie chętnie wcinają inne trzykrotkowate oraz zielistkę. W zimie zawsze to jakaś alternatywa dla zwierzątek i chyba lepsze to, niż sklepowa sałata.

Znaczy się, klasa toksyczności złotego wąsa jest znacznie mniejsza od typowych trucizn ;)
Poza tym, co znaczy 1-2 łyżeczki doustnie nalewki na 50-80 kg człowieka w stosunku do całego liścia na 1 kg świnki morskiej...
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 08, 2017, 10:23:04 »
Aktualnie jestem na etapie zażywania nalewki na złotym wąsie ukierunkowane na dychawicę oskrzelową/astmę. Z czystej ciekawości. Od kilku dni. Po dwóch dniach zaobserwowałem stopniowe pogorszenie kondycji moich oskrzeli, częściej miewam szmery, chociaż oddycha mi się nadal całkiem dobrze. Astmę leczę sobie po swojemu od paru lat z dobrym skutkiem, czasem się objawia sama, a czasem śpi. Teraz się przymierzam do odwiedzenia spirometru, ale najpierw poprawię kondycję fizyczną (brakuje czasu na sport).
Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Ogólnie roślinka bardzo ładna i niewymagająca, ma szybki odruch fototropizmu. I lubi wodę.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 02, 2019, 13:04:41 »
Co jakiś czas wymieniam rosnącego złotego wąsa na nowa roślinkę ukorzeniając nowy odrost - tak też zrobiłem . Ukorzenioną sadzonką posadziłem ale zamiast rosnąć wypuszczając liście zaczęła wypuszczać   pęd kwiatowy - ukorzeniałem kolejną i kolejną  a jak chciałem pobrać 6-tą to się okazało że na starej roślinie wszystkie dorodne pędy chcą kwitnąc .  Jeżeli ktoś z Białegostoku chciałby mnie poratować liściową sadzonką złotego wąsa to chętnie się wymienię na kwiatową . 3 kwiatowe posadzę razem na bukiet .
https://zapodaj.net/f59db83077302.jpg.html

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 02, 2020, 13:06:26 »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 02, 2020, 17:46:53 »
A Tobie jak zwykle kwitnie.
Czy próbowałeś zrobić jakiś preparat z tych cudnych kwiatków? Na przykład olejek czy maść?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 03, 2020, 08:34:51 »
Próbowałem zrobić nalewkę na kwiatkach żeby zachować zapach ale się ulotnił .
https://zapodaj.net/a6dcc26cae493.jpg.html