Autor Wątek: Padaczka u psa  (Przeczytany 1189 razy)

Offline Ewa K.

• Nowy
  • *
Padaczka u psa
« dnia: Luty 16, 2021, 20:58:35 »
Moja sunia ma padaczkę. Dostaję depakine, gabapentyna i libromide. Ataki ustały, ale przestała chodzić. Jest po urazie głowy ( znalazłam ją z poturbowaną czaszką, bez oka). Proszę o podpowiedź, jak mogę jej pomóc!
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2021, 21:01:15 wysłana przez Ewa K. »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Padaczka u psa
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2021, 21:43:28 »
Moja sunia ma padaczkę. Dostaję depakine, gabapentyna i libromide. Ataki ustały, ale przestała chodzić. Jest po urazie głowy ( znalazłam ją z poturbowaną czaszką, bez oka). Proszę o podpowiedź, jak mogę jej pomóc!

Porozmawiaj z weterynarzem o zmniejszeniu dawek lekarstw po wygaszeniu napadów.

Przede wszystkim Arthrovet, skóry, chrząstki itp, by zregenerować stawy między kręgami. Na jakiś super smakołyk nakap apteczne krople walerianowe. Ocen na wagę tak, by nie działały nasennie. Dodatkowo witaminy i probiotyki.

Czy zwierzątko miało przynajmniej USG kręgosłupa i głowy?

Moja psica miała ataki podobne do padaczki (nagle padała na bok ze sztywnymi nogami na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund), jednak okazało się, że to latające kręgi w kręgosłupie, a nie padaczka.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2021, 10:59:04 wysłana przez Basia »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2021, 07:41:32 »
Basia ma rację - suńka mocno oberwała po głowie, mogły się poprzestawiać kręgi na odcinku szyjnym - to b. czułe miejsce. Skutki urazów odcinka szyjnego u ludzi opisane np. tu: https://mito-med.pl/artykul/pourazowa-niestabilnosc-stawu-szyjnego - to prześwietlenie naprawdę przydałoby się. Perspektywicznie - może jakiś nastawiacz?  Przy tym stresie nitrazacyjnym jest wymiatana wit. B12 z organizmu - można profilaktycznie podać dużą dawkę w zastrzyku.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2021, 11:06:44 »
Myślę, że cały kręgosłup trzeba sprawdzić. U mojej psicy były niestabilne kręgi lędźwiowe, a cały pies sztywno padał.

Pozdrowienia :-)

Offline Ewa K.

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2021, 03:31:47 »
Bardzo dziękuję!