Autor Wątek: typowy polski obiad  (Przeczytany 9596 razy)

Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1193
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 01, 2011, 10:21:36 »
Ogórki kiszone...mniam. Sałatka na szybko: ogórki kiszone pokroić w kostkę, cebulę białą lub czerwoną też (wielkość kostek wedle uznania) dodać pieprz, kapkę oliwy lub majonezu (ja wolę majonez)- żeby się troszkę kupy trzymało, wymieszać i voila.

Z oliwą - można dodać jeszcze pokrojoną paprykę.

Offline arte

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 519
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 04, 2011, 17:30:54 »
Mnie  bardzo  pomocne są  zioła  w  kuchni. Staram  się   jej  wykorzystywać  na  różnorakie  sposoby.  Z  myslą  o  niedzielnych  obiadach  także.  Do  mięs  oczywiście  w  zależności  od  gatunku  mięsa  daję    tradycyjne przyprawy  plus  zioła . Korzystam  z  oregano, hyzopu  bylicy,majeranku  oczywiście   czosnku  jak  wyżej  wspomniałam, jałowca  liści  porzeczek,estragonu , kolendry,  itd. w  zależności  od  wieku  gości  i  rodzaju  potrawy.
 Do  barszczów  /biały ,  czerwony,  ukraiński/    jakby   podłoże   stosuję   zakwasy   chlebowe  z ziołami, -tutaj  przeważa  czosnek, kminek,  odrobina  kolendry, i  jeszcze  to  co  jest  akurat  pod  ręką . Taki  zakwas  to   przegotowana woda  plus  trochę  razowego  lub  żytniego  chleba ,no  i  całe  garście  ziół. Jak  to  podkiśnie  to  daje  aromat i  smak  przygotowywanej  zupie.  Można  nawet   samym  takim  zakwasem   własnej  roboty  się pokrzepić  kiedy  gorąco  na  dworze/  w  tym  roku  z  tym  gorzej/,  lub  można  dodać  troszkę  do  jogurtów  lub  roztrzepać  z   zsiadłym  mlekiem.
Do  kapust  daję dużo   ziół  aromatycznych i  wzmagających  trawienie, przeważa   kminek, nieraz  gożdzik, jeśli   kapusta  ma  być  na  słodko     pasuje  wtedy  do całości  jakaś    świeża  śliwka,  jabłko,  winogrono;, tylko  pestki  trzeba  usunąć, owoc jarzębiny -odrobina,  .  W  ogóle  owoce , zioła  dobrze  się  komponują  z  kapustą . Staram  się  nie  dawać  w miarę  możliwości  tłuszczu  może  tylko  tak  symbolicznie   np.  łyżka  oliwy, bądz  oleju.
Dużo  akurat  warzyw  sezonowych  ;kabaczki, cukinie,  kalafiory , papryka,  fasolki to  do  ziół  idealne  i  do  niedzielnego  obiadu  także. 
 Zależy  tylko  na  co  rodzina złoży    akurat   zamówienie.

 pozdrawiam,  arte

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 04, 2011, 21:03:16 »
Arte - Twoja kuchnia jest naprawdę arte!

Offline arte

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 519
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 06, 2011, 19:37:32 »
-dziękuję-
 ale  to  już    zasługa   naszych   pachnących ziół.

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 11, 2011, 12:05:37 »
Jak obiad,to przydałby się deser :)
W diecie mojego męża nie może być cukru....podaję przepis na ciasteczka bez cukru. Liczę na to, ze może ktoś z forumowiczów doda coś w tej kwestii, co może być deserem ale bez cukru :)

 Przepis na niskoglikemiczne, niskowęglowodanowe, a przy tym odżywcze ciasteczka.
Składam sobie białka z jajek. Jak mam ich już ze cztery, ubijam je na sztywną pianę (oczywiście bez cukru smile ),Następnie pianę mieszam z ziarnami: np. słonecznik, trochę podprażonego sezamu (podprażony jest w smaku bardziej aromatyczny), mogą być wiórki kokosu, drobno posiekane orzechy, mak...tu co kto lubi...pełna dowolność, kwestia smaku i fantazji smile . Można dodać trochę rodzynek (mimo, że mają wysoki indeks, ładunek glikemiczny w sumie będzie niski). Mieszam to co chcę z tą pianą, w konsystencji ma to być takie, żeby dało się łyżką nałożyć na pergamin. Potem można piec w temp. ok.180 stopni, ja osobiście wolę podsuszać i wychodzą mi ala beziki. Smacznego smile

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 11, 2011, 19:47:54 »
Ale fajne. Już mi ślinka leci.
Pytanie - podsuszać? Aktualnie nie mam piekarnika. Patelnia wystarczy?

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 12, 2011, 11:43:51 »
Są faktycznie smaczne :) Ale nie mam pojęcia co będzie jak je rzucić na patelnię.  :) . Ja je suszę w piekarniku tak jak beziki.