Autor Wątek: Bezpieczne i skuteczne zioła na bezsenność  (Przeczytany 13711 razy)

Offline linerle

• Nowy
  • *
Odp: Bezpieczne i skuteczne zioła na bezsenność
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 15, 2017, 14:59:14 »
Dziękuję,  chociaż lukrecja ma  smak  hmm trochę trudny, skorzystam z porady i włączę ją do diety.
Zmęczenie nadnerczy z tego co zrozumiałam, to właśnie określenie tego stanu o którym piszesz  Basiu. 
Ale jak zwał tak zwał problem, że o tym często nie  wspomina się :(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 15, 2017, 15:21:52 »
Mówi się o zestresowaniu i tego skutkach.
Najlepiej byłoby porozwiązywać problemy i się dobrze wyspać.
Trochę pomagają adaptogeny, ale je trzeba stosować z głową.

Poczytaj wątki tarczycowe - w sumie tarczycę się pobudza często przez nadnercza, więc to, co pomoże uaktywnić i ochronić tarczycę, pomoże i nadnerczom.

Pozdrowienia :-)

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 15, 2017, 19:30:59 »
Bezsenność często ściśle związana jest również ze stanem emocjonalnym, pewnie wiele osób to wie na forum.

Nad nim należy pracować, by przynajmniej choć trochę próbować zdystansować się od zmartwień i problemów, łatwo powiedzieć trudniej zrobić, ale jest to możliwe.

Co do adaptogenów, rzeczywiście Basia ma rację, należy uważać, wszystko kwestia indywidualna, należy znać siebie i siebie samego monitorować wedle własnej wiedzy i przyjaciół z forum.

Bezsenność potrafi być strasznym, może być w parze z chronicznym zmęczeniem tworząc w sposób naturalny błędne, zamknięte koło.

Czesto potrzebne są duże zmiany nie tylko w diecie, ale i sposobie życia.

Mi pomagały mieszanki z melisy, waleriany, szyszek chmielu, serdecznika, głogu itp. czyli taki standard, tyle, że ja duże ilości ziół zaparzam czy gotuję, ashwagandha również jak wspominałem pomagała.

Z bezsennością zmagałem się wiele lat, książkę można by napisać.

Każdego przypadek jest inny, bo składają się na niego różne czynniki, czasami pomaga porządne oczyszczenie jelit, z wielu powodów, funkcji, jakie one pełnią i co w nich może być:)

Do tego alkohol, kawa, napoje energetyczne, i wiele innych przeszkadzaczy.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 19, 2017, 00:04:51 »
Kyciek, a ja myślałam, że to głównie panie po 40-tce zaczynają narzekać na bezsenność... Dziękuję za wyprowadzenie z błędu.

Pisząc o emocjonalności masz jak najbardziej rację. Również nazywając to błędnym kołem.
Rozdrażnienie powoduje problemy ze snem, a problemy ze snem powodują to, że człowiek jest rozdrażniony w ciągu dnia. I tak w kółko.

Zdystansowanie do rzeczywistości jest niezbędne. Faktycznie, przyda się wiedza o aktualnym stanie funkcjonowania tarczycy, bo ona ma niebagatelny wpływ na jakość oraz długość snu. Do tego ważne jest stosowanie w ciągu dnia ziołowych antydepresantów + suplememtacja witamin z grupy B + magnez oraz ćwiczenie technik relaksacyjnych, np. medytacja, ćwiczenia oddechowe, czy autohipnoza. Złapanie dystansu jest niezbędne, aby się nieco wyluzować i zacząć normalnie spać.

Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 19, 2017, 07:36:08 »
@kuneg, tak to co piszesz to wszystko prawda.

Mnie największa bezsenność dopadła koło 25-26 roku życia, także nie ma reguły:)

Biłem wówczas rekordy potrafiłem nie spać przez 4-5 dni nawet minuty, tylko leżałem, wydawać się może to nieprawdopodobne, ale tak było.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 19, 2017, 20:20:50 »
Jak miałam ciężkie maratony w pracy, to dopadały mnie problemy ze spaniem. W dzień bywałam nieprzytomna, a wieczorem i tak nie mogłam zasnąć. Ratowałam się nalewką z glistnika na noc, a rano cytryniec i dziurawiec. Zmieniałam adaptogeny, ale zawsze stosowałam je wyłącznie do południa. Glistnik stosowałam jednak awaryjnie, tak do tygodnia w jednym ciągu, a potem ze 2 tygodnie przerwy.

Konieczne jest ćwiczenie technik relaksacyjnych. Sama chemia, choćby ziołowa, to za mało.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 20, 2017, 00:47:49 »
Mnie największa bezsenność dopadła koło 25-26 roku życia, także nie ma reguły:)

Biłem wówczas rekordy potrafiłem nie spać przez 4-5 dni nawet minuty, tylko leżałem, wydawać się może to nieprawdopodobne, ale tak było.

To częste zjawisko ... u osób z chorobą dwubiegunową.
Ale ja sobie tego nie wyobrażam bo kiedyś przez tydzień sypiałem po 3 - 4 godziny na dobę i po tym tygodniu temperatura ciała spadła mi do 35 st. C, dopadł mnie katar i głowa mnie bolała, chyba wtedy nawet migreny z półgodzinną utratą wzroku dostałem.

Może miałeś niedobór litu?

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 20, 2017, 05:58:03 »
Litu?. Na pewno:)

Później go uzupełniałem, ale akurat nie tu widziałem problem, choć lit dobrze u mnie działał

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 20, 2017, 09:29:53 »
Dopadło i mnie. Na chwilę obecną odstawiłam adaptogeny kompletnie. Brałam różne, zawsze rano. Nie to żeby mi jakoś szkodziły no ale jak człowiek wstaje po 3h snu i jest wyspany to już nie bardzo zdrowe. To nawet nie chodzi o to, że leżę i czekam aż kolejny tramwaj przejedzie za oknem. Zwyczajnie jestem gotowa do działania. Dni mam wszystkie takie same. Spać chodzę pomiędzy 22-23 a pobudka po 6. Tak zwyczajnie się wysypiałam. Można było jeszcze do 8 się zmusić ale burek najczęściej próbę oszustwa wyczuwał i domagał się 4-rech śniadań  ;D i spacerek w rosie nad Wartę  8)
Czemu adaptogeny poleciały? Bo widzę po klientach że działają na 150%, widzę to też po sobie. Człowiek musi słuchać organizmu i jeśli podczas ostatniego roku rozkręcania mojego zielarskiego jestem w stanie prowadzić sklep stacjonarny, internetowy, Tak jak zwykle gotować, sprzątać, jeździć weekendami po zawodach syna, wyskakiwać z przyjaciółmi na winko do restauracji, ogarniać dziabanie, kopanie, koszenie trawy itp na odległej działce, remont domu po godzinach, ..... i robię to wszytko ciągle to znaczy, że nie jestem albo normalna albo traktuję swoje ciało i zapasy sił jak korporacyjną szmatkę. Wyżymam do ostatniej kropli. Dość. Trzeba się zastanowić czy człowiek nie powinien czasami nie mieć potrzeby zwyczajnie umyć podłogi na kolanach a odgarnąć stertę nieposkładanych ubrań z łóżka i uciąć drzemkę w książką na brzuchu. Ot zadbać o swoje zrelaksowanie  :P czy jakby to nie nazwać   8)

Aha. Kocham Valused noc  ;D ;D ;D

Popijam też wspomnianą w temacie lukrecję. Ot gotowa mieszanka:
 :P Uwaga wpis zawiera lokowanie produktu  8) :P 8)
PRZY NIEPOKOJACH - POBUDZENIACH - NAPIĘCIACH NERWOWYCH

Mieszanka ziołowa polecana dla osób borykających się z problemami wynikłymi ze stresu i nerwowego trybu życia. Składniki mieszanki mogą wspomóc działania mające na celu poprawę komfortu psychicznego.

Skład: Korzeń lukrecji (16%), Szyszki chmielu (16%), Kwiat pierwiosnka lekarskiego (16%), Korzeń kozłka lekarskiego (16%), Melisa (12%), Lawenda kwiat (12%), Kwiat wrzosu (8%), Łuska gryki (4%)

Włściwości składników:
▶ Lukrecja pomaga utrzymać spokój psychiczny i utrzymać silny system nerwowy.
▶ Chmiel wspiera ośrodkowy układ nerwowy przez uspokajające działanie jego substancji czynnych - humuloneloru i lupuloneloru.
▶ Kozłek przywraca stan dobrego samopoczucia fizycznego i umysłowego.
▶ Pierwiosnek doprowadza do stanu odprężenia i ukojenia nerwowego. Łagodnie przywraca prawidłową równowagę umysłową. Wywiera działanie przeciwlękowe i uspokajające na system nerwowy.
▶ Wrzos i melisa może pomóc się odprężyć i zrelaksować.

Sposób przygotowania naparu:
Saszetkę produktu umieścić w szklance lub w kubku ceramicznym 250ml i zalać wrzącą wodą. Przykryć i odstawić na 10-15 minut. Pić po wystudzeniu.

Zalecane spożycie:
3 razy dziennie po 1 szklance naparu z 1 saszetki. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Leo namawia mnie na lit. Temat do przemyślenia. Biorę spore ilości wit z grupy B. Za szybko by coś mówić o działaniu.  Piszcie piszcie :) Trzeba się wysypiać pomimo braku gatunkowej potrzeby hibernacji  ;)

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 20, 2017, 09:58:15 »
Każdy człowiek jest zupełnie inny, unikalny.

Osobiście znam przypadki, gdy po zastosowaniu tego samego zioła lub zestawu ziół jedna osoba nie robiła nic więcej niż słuchanie muzyki typu chillout i leżenie na kanapie godzinami (nie spanie), a druga osoba w nocy robiła pompki bo miała tyle energii, a żona patrzyła ja tego człowieka jak na wariata:)

Wpływa na to tak wiele czynników, odżywianie, tryb życia, światopogląd, choroby, wychowanie itd itp

Krzysztof

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 20, 2017, 20:08:41 »
a druga osoba w nocy robiła pompki bo miała tyle energii, a żona patrzyła ja tego człowieka jak na wariata:)
Może chciała żeby z nią ćwiczył...
Ot niedomyślny.

Offline linerle

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 22, 2017, 14:49:28 »
chmiel
 W Niemczech w 1993 roku przeprowadzono badanie na ochotnikach cierpiących na depresję i stany lękowe. Podawano im kombinację chmielu i kozłka. Grupa kontrolna przyjmowała normalne zalecane w takich razach przez medycynę leki. Efekty działania wymienionych ziół były zauważalne po dwóch tygodniach, redukując lęk i zmniejszając objawy depresyjne. Dla porównania w grupie kontrolnej, przyjmującej leki zalecane przez akademicką medycynę, takie efekty dało się zauważyć dopiero po 6 tygodniach. Podobny zestaw ziół badano również w Niemczech podając go osobom cierpiących na bezsenność. Stwierdzono wręcz „niezwykłe” działanie chmielu. Zauważono bowiem, iż przyjmowany w postaci naparu, nalewki i pigułek działa dobroczynnie już po 20 – 40 minutach (być może ważną rolę odgrywa zapach rośliny). Takie działanie uznano nie tylko w oparciu o opinie osób przyjmujących preparaty chmielowe, ale również badając ich fale mózgowe podczas snu. Zielarze od wieków zalecają wkładanie suszonych szyszek chmielu do poduszek (często z rumiankiem i lawendą) dla jego uspakajającego i nasennego działania. W przypadku bezsenności wywołanej niepokojem lub u osób wrażliwych na zmianę pogody, można go łączyć z walerianą (o czym pisał pan Henryk). U starszych ludzi przyczyną trudności w zasypianiu bywa czasem niedokrwienie mózgu. Pomaga często dodatek niewielkiej dawki nalewki z rozmarynu albo wina rozmarynowego (zalecanego przez Kneippa) do nalewki chmielowej.  z komentarza pod postem o chmielu dr Różańskiego. W domu mam syropy chmielowe, właśnie  testowane na  rodzinie

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 22, 2017, 22:37:52 »
Od dawna stosuję nalewki z kozłkiem i chmielem.
Działają u wszystkich, bez badań.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 20, 2021, 20:27:20 »
Od dawna stosuję nalewki z kozłkiem i chmielem.
Działają u wszystkich, bez badań.

Witam! Mam znajomego który przez silny stres w pracy, wieczorami dostaje stany lękowe, nerwowość i bezsenność. Ma chore nerki. Chciałabym mu zaproponować jakąś nalewkę lub mieszankę herbacianą. Wyczytałam z powyższych postów, że następujące zioła mogą pomóc: dziurawiec, 7palecznik, melisa, tatarak, glistnik, lawenda, chmiel i kozłek. Piszecie o różnych formach jak nalewka, napar czy olej. Mam na stanie glistnik, lawendę, tatarak, intrakt z dziurawca, resztę można kupić. Czy polecić mu herbatkę z ziół (ma chore nerki, kamienie) i do tego nalewkę dziurawcową? Czy lepiej same zioła? I czy taka oliwa magnezowa dla niego będzie dobra, przez te nerki. Wiem też, że dostał jakieś leki na te nerwy, ale jeszcze nie wiem jakie. Pls help...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 21, 2021, 10:06:00 »
Kombinujcie, podstawa jest dobra, ale ludzie są różni.

Z moich doświadczeń na ludziach wynika, że bardzo pomaga dodatek porządnego miodu lub soku. One nie dość, że mają swoje własności, to jeszcze poprawiają działanie lecznicze towarzystwa z kubka. Warto sobie przygotować gotowca w słoiku, czyli na przykład krople walerianowe zmieszane z miodem.

Z aptecznych gotowców fajnie działa Valused - on jest robiony z chmielu i kozłka, no i jest bezalkoholowy.

Oliwę magnezową stosuj na skórę.

Jesli człowiek ma problemy z nerkami, to do miksu stosujcie lawendę, przy okazji ona ładnie dezynfekuje nerki i nadgryza złogi.

Pozdrowienia :-)