Związek magnezu z bezsennością mam udowodniony na sobie. Już wiele lat temu, będąc w ciąży, nie mogłam spać - makabryczne odczucie... Pewnie tak bym się meczyła do dziś, ale wówczas wyladowałam w szpitalu (z innych powodów) a tam po badaniach jedyny lek jaki mi wówczas podano to był magnez w kroplówce Kroplówka schodziła kilka godzin. Pamiętam do dziś tę noc gdy się wspaniale wyspałam! Potem dostałam jeszcze dwie takie kroplówki, czyli razem 3 przez 3 dni. Nie miałam później żadnych problemów ze snem, przez całe lata. Ostatnio zaczęły sie problemy z zasypianiem, mimo, że od lat suplementuję magnez. Co wówczas robię? - nacieram nogi oliwą magnezwą (podudzia głównie, gdyż tam przebiegają duże żyły) i... zasypiam w ciągu 20 minut.
Suplementy z magnezem (jest ich wiele) są kiepskiej jakości a dodatkowo mogą być problemy z wchłanianiem. Ja już stosowałam conajmniej kilka różnych preparatów - słabe efekty, bądź żadne. Co na mnie działa: Magne B6, SlowMag, ale dopiero ostatnio zastosowany Magnez Chelat z Solgar - 2 tabletki/dzień z posiłkiem (a zalecają newt 4 tabletki/ dzień) zadziałał skutecznie. Mimo tego, co jakiś czas nie mogę zasnąć, wówczas świetnie sie sprawdza i szybko, oliwa magnezowa, jak pisałam wyżej.
Jak ktoś ma duże niedobory magnezu to wysycenie komórek magnezem może trochę potrwać - do miesiąca, moim zdaniem, ale jakaś mała poprawa powinna być widoczna szybko, jak zastosuje się magnez doustnie + olej + moczenie stóp ( teraz w upały swietna sprawa).
Dodam, że ja dodatkowo biorę do tej zwiększonej podaży magnezu - potas. Ja biorę Kalipoz (1 tab/dzień) najtańszy i skuteczny stary lek, tyle, że tylko na receptę. Jest w sprzedaży aptecznej Potazek, bez recepty i też jest ok.
Po co bierzesz ten wapń? Jak masz niedobory magnezu to wapń jako antagonistą magnezu jest w nadmiarze a to skutkuje wszelkiego rodzaju kamicami i uwapnieniami w organizmie.
Zioła na bezsenność - dobra rzecz i należy zastosować, żeby nie męczyc się, ale to problemu nie rozwiązuje, bo problem leży gdzie indziej - albo w dużych niedoborach magnezu, albo jakimś stanie zapalnym, jak napisała Kuneg. Zacznij od magnezu - nie zaszkodzi a na wiele problemów zdrowotnych może pomóc.