Autor Wątek: wino  (Przeczytany 7151 razy)

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
wino
« dnia: Sierpień 04, 2011, 22:08:30 »
Vitara pisał o  winie z róży .Zaciekawiło mnie to niezmiernie, wcześniej nie słyszałam nawet o takim wynalazku. Znalazłam takie info http://old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html - jak widać, są różne szkoły.

Poproszę o wskazówki.

Aleja głogowa pomału nabiera koloru - może mieszanka głóg plus róża?

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: wino
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2011, 22:12:11 »
Często się takie wino wyrobia mieszając głóg z owocem dzikiej róży - ktos nawet wspominał mi dawno temu o płatkach róży. W wolnej chwili poszperam za przepisem.

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: wino
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2011, 22:15:40 »
znalazłam, że taki sposób przygotowywania zapewni większą zawartość witamin.

Cytuj
1. 5 kg wymytych i osuszonych owoców gnieciemy wałkiem na stolnicy lub miażdżymy w kamiennym naczyniu. Następnie owoce wsypujemy do balona, zalewamy 10 l przegotowanej i ostudzonej wody, dodajemy 1 kg cukru, 8 g pożywki i matkę drożdżową. Balon zamykamy szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 dniach dodajemy 2 kg cukru. Po tygodniu odcedzamy moszcz przez wyprany, wyparzony i wyprasowany gorącym żelazkiem woreczek flanelowy. Pozostałe w woreczku owoce wygniatamy. Jeżeli dodamy jeszcze 1 kg cukru, to otrzymamy wino mocniejsze. Po miesiącu ściągamy wino znad osadu.
cyt . ze stronyhttp://alkohole-domowe.com/wino/wino_z_glogu.html

Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1193
Odp: wino
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2011, 12:38:19 »
cyt . ze stronyhttp://alkohole-domowe.com/wino/wino_z_glogu.html

Trza poprawić, bo się nie wyświetla : http://alkohole-domowe.com/wino/wino_z_glogu.html

Offline vitara

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 363
  • nr gg 14 987 97
Odp: wino
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2011, 13:10:06 »
wino z dzikiej róży jest bardzo cenne z punktu widzenia zdrowia bo nie jest spasteryzowane , grzane itd .
Dziką różę ja zbieram po przymrozkach.  Dawka wit c porażająca
Jak to robię :
do dymiona wrzucam dziką różę , przesypuję warstwą cukru, potem znówu warstawa dzikiej róży po 3 tygodniach zlewam syrop zalewam wodą z cukrem i drożdżami.
Dla zabarwienia można dodać porzeczki , wiśni, aronii co tam stryjenki wolą

Z głogiem nie robiłem ale myślę że można podobnie

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: wino
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2011, 18:48:14 »
Dzięki .
Madzia, jakaś Ty poetycka.

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: wino
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 06, 2011, 08:07:10 »
Znalazłem.

2,5 - 3 kg owoców
10 l wody
2 - 2,5 kg cukru
10 g kwasku cytrynowego
3 g pożywki drożdżowej
drożdże: Madeira, Malaga, Samos, Steinberg, Tokaj

    Świeże owoce zebrane po przemarznięciu umyć, usunąć ogonki i resztki kwiatu, dobrze rozgnieść lub zmiksować. Zalać miazgę wrzątkiem i pozostawić na 24 godziny, mieszając co jakiś czas, następnie przecedzić przez płótno bądź odwirować w sokowirówce i zlać sok do gąsiorka. Dodać cukier, kwasek cytynowy, dopełnić wodą do 10 litrów, dodać pożywkę, wymieszać. Zaszczepić rozmnożoną matką drożdżową. Dla owoców suszonych na 10 l nastawu należy wziąć 1 - 1,5 kg owocu.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1193
Odp: wino
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 06, 2011, 17:38:08 »
Dzięki .Madzia, jakaś Ty poetycka.

Poetycka? hm  :-\

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: wino
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 06, 2011, 18:01:40 »
hm. no więc ja jestem anty-spostrzegawcza. Zauważyłam Twój podpis i myślałam,że nowy. Ale to nic w porównaniu z faktem, że wcześniej czytałam twoje imię Magdaliena.

Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1193
Odp: wino
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 06, 2011, 18:16:51 »
Widzę, że można zmienić sobie nicka, gdy ten się znudzi.
Magdaliena to jakoś dziwnie brzmi, a podpis już swego czasu bardzo mnie się spodobał :-)
Nie skontaktowałam (się  :)) z podpisem

Offline arte

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 519
Odp: wino
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 06, 2011, 19:35:30 »
 Proponuję  też  wino  z  czeremchy,   zamiast  głogu  czy  owocu  róży  dajemy   czeremchę już  nie   długo   będzie  dobra  do  zbioru.  Pamiętamy  ,  że  zawiera    glikozydy  cyjanogenne. 


  Kwiaty  czeremchy  zalane  białym  winem  będą   nam  obniżały    ciśnienie   krwi ,  stanowią  dobry  środek  do  "  wentylacji"  płuc./  wzmaga  wydzielanie   śluzu/   Dobre  też połączenie  czeremchy  i  jarzębiny.
 pozdrawiam,  arte.

Offline kasia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 476
Odp: wino
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 13, 2011, 22:59:37 »
Znalazłam trochę róży cukrowej,zbieram sukcesywnie owoce w miarę dojrzewania,z zamiarem sporządzenia wina .Mam juz nieco w słoiku przesypane cukrem.Dziś nazbieralam tez porcyjkę.Zastanawia mnie to ,czy należy usuwać nasionka z owoców? spotkalam sie z opinia,że nasionka dają jakiś nieprzyjemny posmak.Może ktoś ,kto juz kiedyś próbował takie wino wyrazi swoje spostrzeżenia?