Autor Wątek: Zioła i grzyby na raka  (Przeczytany 13006 razy)

Offline Henio

• Średnio Pisze
Zioła i grzyby na raka
« dnia: Lipca 07, 2017, 14:30:54 »
Cześć wszystkim,

Pomóżcie mi proszę uzupełnić listę ziół i grzybów, których działanie zostało mniej lub bardziej udowodnione naukowo w walce z rakiem. Najlepiej jakby to były rośliny lub grzyby rosnące na naszej szerokości geograficznej, tak by można było je samodzielnie zebrać i zrobić miksturę. Jeśli już egzotyczne, to łatwo dostępne i nie drogie.

Na tą chwilę lista wygląda tak:

1. czaga (błyskoporek podkorowy)
2. huba (białoporek brzozowy)

3. krwawnik
4. skrzyp
5. nagietek 
6. jaskółcze ziele
7. rdest japoński
8. nawłoć
9. barwinek
10. jemioła
11. łuskiewnik

Z innych rejonów świata, ale w miarę tanie i dostępne ( kupione w necie )
12. kurkuma plus
13. czarny pieprz

Z góry wszystkim dziękuję

------- EDIT po pomocy forumowiczów -------
Uzupełnienie listy o:

14. porost islandzki (rzadki, bo wyzbierany)
15. perukowiec (niekiedy w ogrodach)
16. wietlica samicza (paproć)
17. grujecznik japoński (niekiedy w ogrodach)
18. czworolist (poszycie leśne)
19. psianka słodkogórz (piszą, że dość pospolita u nas)
20. młode szyszki modrzewia
21. platan
22. morwa
23. krzewuszka
24. tawlina jarzębolistna

25. papryka chili
27. papryki cayenne
Cały przepis na krople na raka wg. Doktora Vogta:
http://sekretyhipokratesa.pl/2016/11/16/autorski-przepis-na-profilaktyke-nowotworowa-dr-andrzej-vogt-7/

28. propolis
29. podmor ( martwe pszczoły )
30. owoce dzikiej róży
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2017, 16:47:18 wysłana przez Henio »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zioła i grzyby na raka
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2017, 15:03:42 »
Na początek poczytaj tutaj:
http://rozanski.ch/forum/index.php?board=34.0

Potem na stronach Doktora.

I napisz konkretnie o co Ci chodzi, bo raczej nikt nie będzie tu wypisywał kilkudziesięciu ziół... w jakim celu?

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2017, 15:49:51 »
Dzięki za odpowiedź,

Pana Doktora Henryka Różańskiego czytałem i czytam – stare jak i nowe strony. Bardzo cenna lektura obowiązkowa. Jest tam nawet pewna nieścisłość ( później sprostowana ) jeśli chodzi o mniszka lekarskiego i jego działanie przeciw nowotworowe.  I dlatego na liście nie ulokowałem mlecza mniszka *. Ale czy słusznie to czas pokarze, bo myślę, że z mleczem mniszkiem lekarskim może być jak z masłem i margaryną: raz naukowcy mówią, że szkodzi, raz, że leczy. Z mlekiem podobnie. Nie brałbym sobie tak bardzo do serca ostatnich badań szwajcarskich naukowców odnośnie  mniszka lekarskiego. Czyli najpierw stwierdzili, że jest anty, a teraz nawet przyspiesza wzrost komórek nowotworowych? Nie rozumiem. Kompletna kompromitacja naukowa. No ale maluczcy ( mówię o sobie) muszą na czymś bazować, czyli mlecza mniszka lekarskiego póki co skreślam z listy przeciwnowotworowej.

Chodzi mi o zioła i grzyby najlepsze, takie z górnej póki zielarskiej, używane na raka obecnie i w dawnych czasach, o mocnym działaniu. Jak to nie problem, a tych ziół jest kilkadziesiąt jak mówisz, to zrób proszę kopiuj wklej, albo wymień ciurkiem. Resztę sobie znajdę i doczytam.

Dzięki

--------EDIT----------
* mniszek i mlecz to nie to samo. Formalnie to dwie różne rośliny. Błąd nomenklaturalny dzięki wiedzy forumowiczów poprawiany.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2017, 09:02:14 wysłana przez Henio »

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2017, 18:25:37 »
Dodałem do listy i wyedytowalnym pierwszy post, tak by jak ktoś nie ma ochoty lub czasu nie musiał czytać całego wątku:

14. porost islandzki (rzadki, bo wyzbierany)
15. perukowiec (niekiedy w ogrodach)
16. wietlica samicza (paproć)
17. grujecznik japoński (niekiedy w ogrodach)
18. czworolist (poszycie leśne)

Czy ktoś coś dorzuci do listy? Jak to można sadzić i dobrze się przyjmuje na naszej szerokości geograficznej, to też jak najbardziej.

Piszcie ludzie

Dzięki

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2017, 23:18:20 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2017, 20:44:15 »
@kuneg

Bardzo dziękuję. Zwłaszcza za te linki ( bo inne coś nie działają ) :

http://rozanski.li/wp-content/uploads/2015/06/drzewa_onkostatyczne.pdf

http://luskiewnik.strefa.pl/rozanski_konferencja_onkologiczna_krosno2014.pdf ( coś już link nie działa, ale to może przejściowe. Zdążyłem zebrać informacje )

Uzupełniam z nich listę o:

19. psianka słodkogórz
20. młode szyszki modrzewia
21. platan
22. morwa
23. krzewuszka
24. tawlina jarzębolistna
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2017, 21:00:05 wysłana przez Henio »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 07, 2017, 22:09:33 »
Jest błąd w linku, ma być tak:

http://rozanski.ch/cancer2000.htm

Pozostałe działają, może sprawdź przeglądarkę.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2017, 23:22:35 »
Mnie się wszystkie linki ładują. Tylko ten jeden miał o jedną literę za dużo. Heniek, wklep tytuły w google + "pdf" i powinno znaleźć. Ewentualnie Twoje łącze nawala. Moje czasem się zatyka.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Kwiatek

• Moderator
  • Nowy
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 13, 2017, 14:50:48 »
mniszek lekarski i mlecz to 2 różne rośliny

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 13, 2017, 15:31:35 »
Formalnie to prawda :-)

Dla botanika formalnie nawet mniszek lekarski to nie jeden gatunek, tylko kilka

Pozdrowienia :-)

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 14, 2017, 09:06:02 »
@ Kwiatek
@ Basia

uuu... Nie wiedziałem :( Już poprawione. Tak by taki początkujący jak ja nie powielał błędu. Dzięki :)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 14, 2017, 10:28:13 »
Henio, spokojnie, tym razem Ci wybaczymy. :)
Generalnie pojęcie mleczu tak mocno przyjęło się w mowie potocznej, że praktycznie w każdym sklepie zielarskim ludzie przychodzą po "kwiat mleczu" lub "korzeń mleczu".
Akurat w Twojej wypowiedzi jasno wynikało o jaki "mlecz" chodzi.

Miałem kiedyś prezentacje na Targach Kieleckich o ziołomiodach, było też o mniszkowym. Opowiadałem między innymi (jako ciekawostka) o kwestiach nazewnictwa, miałem nawet zestawione zdjęcia i ryciny mniszka i mleczu oraz sałaty jadowitej (też czasem nazywanej mleczem jadowitym) to ludzie przychodzili i pytali czy to fotomontaż taki dla żartu. :)

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 14, 2017, 11:13:00 »
Fajny przepis Doktora Andrzeja Vogta https://www.youtube.com/watch?v=E6AmjqIeB9E
Przemawia do mnie jego naukowe podejście do sprawy i widać, że jakiś spoko gościu, a nie doktor co kij połknął. Zrobię sobie takie lekarstewko. Oczywiście na bogato i odpowiednio o coś stuninguję. Tą pastę co zostanie myślę, że można śmiało wyjeść na kanapkach, aby tylko tyłka rano nie rozwaliła :)

Kiedy na targu można kupić te papryczki? Bo z hipermarketu to chyba raczej nie bardzo? Cały rok są dostępne czy jak papryka, bliżej jesieni?

@ Zielarz Polski
Masz może pszczoły? Opłaca się to? Bo rożne są zdania.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2017, 11:40:48 wysłana przez Henio »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 14, 2017, 12:00:45 »
Mam pszczoły a one mają mnie. :)
Czy się opłaca? W zeszłym roku miodu mieliśmy mnóstwo, w tym wybraliśmy kilkadziesiąt słoików.
Ale za to jak sobie siądziesz a dookoła huczą pszczoły obsiadające akurat te wszystkie nostrzyki, jasnoty gajowce. porzeczki czy głogi - bezcenne.
Smak miodu prosto z ula, najlepiej żuty razem z kawałkiem plastra - jedyny w swoim rodzaju.
Święty spokój na pasiece, bo ludzie się pszczół bezpodstawnie boją i nie podchodzą - jedyny w swoim rodzaju. :)
Znam ludzi, którzy maja pasieki towarowe i utrzymują się tylko z tego, więc się da. Teraz różne dopłaty są - pokombinować można.

Ja akurat wykorzystuje w praktyce ziołoleczniczej dużo produktów pszczelich a ze swoich mam w zasadzie wszystko (oprócz mleczka pszczelego i jadu) - miód, ziołomiody, pyłek, pierzgę, propolis, wosk, nawet podmur robiłem.
Patrze więc na moje pszczoły również jako źródło doskonałego i pewnego surowca o ogromnej wartości leczniczej.
Jak masz robić tylko dla kasy, to moim zdaniem, odpuść. To trzeba chcieć i lubić. Te kilkanaście słoików miodu czy pół kilo propolisu albo worek pyłku to kupisz bez problemu u sprawdzonego pszczelarza. A o pszczoły dbać trzeba.
Najlepiej się wybierz do jakiegoś pszczelarza pasjonata. Popracuj z nim trochę, zobacz czy to czujesz.

« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2017, 15:12:08 wysłana przez zielarz polski »

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 14, 2017, 15:05:37 »
@ Zielarz Polski
Dla samej kasy wiadomo, raczej bym nie zakładał pasieki, liczy się pasja i czucie jak mówisz. No ale rentowne to musi być chociaż trochę. Ostatnio przewartościowałem pewne rzeczy. Dziadek miał kiedyś pszczoły. Pamiętam ten smak, aż paliło taki mocny był gryczany. Mam miejsce dobre na pasiekę pod lasem. Około 70 arów w eko miejscu, ale formalnie nie jestem rolnikiem i na dopłaty nie mógłbym liczyć. Czy mógłbym liczyć? Pszczoły sporo kosztują. Zwłaszcza na początku inwestycji. Dużo różnych sprzętów trzeba kupić. A jak jeszcze zdechną, albo gdzieś polecą i nie wrócą. W kurzyłbym się. Za jakiś czas być może ( raczej to pewne ) będę miał status bezrobotnego. Może na takim statusie mógłbym uzyskać dotację?

Z tego co wiem ( właśnie sobie przypomniałem, na marginesie dzięki Tobie ) PROPLIS jest mocno anty rakowy, dopisuję go więc do listy. Można z niego fajne czopki profilaktyczne robić dla pań co by sobie do pochwowo stosowały. Dobre podobno na nadżerki. A wiadomo co może być z nadżerek. Propolis też jest dobry na upławy czyli negatywną florę bakteryjną pochwy. A facet to sobie może to żuć jak gumę albo pić nalewkę.

Czy byś polecił jeszcze jakieś produkty pszczele w profilaktyce lub zwalczaniu już raka? Co to jest PODMÓR jak napisałeś? Bo wpisałem w Google i mi ogrodzenia wyskakują :)