Autor Wątek: typowy polski obiad  (Przeczytany 9597 razy)

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
typowy polski obiad
« dnia: Lipiec 29, 2011, 21:05:20 »
Dzień dobry.
 Problem dietetyki jest stale poruszany na forum i wydaje mi się, że wiele osób wie, rozumie, nawet zgadza się a tezami. Jak jednak wygląda takie zdrowe żywienie od kuchni?

Typowy polski obiad musi mieć w składzie ziemniaki i kawał mięsa. Jak na takich podstawach skomponować prozdrowotną ucztę?

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2011, 07:19:08 »
Dla mnie?
Ziemniaki z koperkiem dobrze odparowane, mięso po prostu ugotowane, do tego mizeria z sosem vinegret lub zmieszanym majonezem z jogurtem naturalnym.
Kasza gryczana z mięsem ugotowanym lub sama, do tego kefirek.

Szczerze - wiem ze smażenina smakuje, ale na okrągło smażonego nie można jeść. A dobrze doprawione ugotowane mięso też jest pyszne :)
Dla mnie - ze Śląska - nie musi być co niedziela rolady, klusek... popieram spożywanie pokarmów zgodnych z własnym organizmem, a nie tradycją.

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline krynia

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 141
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 30, 2011, 10:23:02 »
Ziemniaki uwielbiam i bronię je, jak niepodległości  ;D. Polecam ziemniaczki pieczone w skórce, mięso (u mnie drób) w ziołach (suszone, okruszone) - cząber, rozmaryn, tymianek, szałwia, majeranek lub oregano, papryka, czarny pieprz, czosnek - pieczone na grilowej patelni, surowe warzywa jakie kto lubi.
 Kasza (jaką kto lubi) z gotowanymi na półtwardo warzywami (może być na parze) wymieszane i przez chwilę podduszone razem. Dużo przyprawowych ziół. Jeżeli jadam mięso, to lubię ostre dodatki (chrzan, dobra musztarda, sosy zwane obecnie dipami z dużą ilością przypraw (w tym czosnek).
Ja jeżeli mam na obiad mięso, to zjadam je z warzywami (wersję u góry - zjada małżon) ziemniaczki zostawiam na potem i odsmażam bez skórki, popijam kefirkiem (kefir robię za pomocą grzybków o których Inez wspominała). Kefir występuje sam lub służy do topienia w nim utartych warzyw.
No i zrobiłam się głodna, a warunków do porządnego jedzenia nie ma  :(.

Smacznego życzę do tego, co tam kto sobie upichcił. Bo zadowolenie przy jedzeniu, to rzecz równie istotna, jak to co na talerzu.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2011, 10:57:40 »
Ziemniaki to pyszna spawa. Im rzadziej jem , tym bardziej mi smakują. Gotowane w mundurkach w garnku bez wody , w sreberku na grilu - mają w sobie jeszcze więcej smaku.

Pomyślałam też o puree ziemniaczanym - do gotowanych ziemniaków dodać mleko migdałowe  (migdały zalewamy wodą i miksujemy, później mleko z rozdrobnionymi resztkami mieszamy z ziemniakami).
To samo "mleko" można zrobić z płatków  owsianych, wiórek kokosowych, innych orzechów.

Ziemniaki można ładnie podkoloryzować kurkumą, można wymieszać z oliwą - np. majerankową. Warto czasami dodać otręby , mielone ziemie lniane, mielony sezam .To proste i szybkie, a jak podnosi wartość odżywczą i zdrowotną.

Kefir do obiadu to jak dla mnie konieczność. Oprócz grzybkowego jak Krynia, robię tabletkowy - czyli starterem jest kapsułka z  probiotykiem z apteki. 

Offline arte

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 519
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2011, 19:25:46 »
Polecam  zwyczajnie  ziemniaki  z  dużą  ilością  koperku z  dobrym  wiejskim  masłem  albo  okraszone  słoniną/  ta  układana  w  naczyniu z  dużą  ilością  świeżego  czosnku, czosnek  dobry  smak,  dobry  konserwant  tłuszczu-  przechowywana   w  ten  sposób  w  lodowce/ ,  do  tego  mleko  zsiadłe.
 Smacznego
 arte

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2011, 21:21:13 »
Czosnek jest też świetny pieczony jak ziemniaki na grilu czy w ognisku, albo przygotowany w tym samym garnku , co ziemniaki bez wody. Kilka ząbków czosnku w łupince wkłada się po prostu do garnka z ziemniakami.
Taki czosnek nie ma już funkcji antybakteryjnych, ale i tak pięknie pielęgnuje układ krwionośny. Ma konsystencję masła, jest pyszny. Warto  jednak zachować umiar - czosnek w końcu obniża poziom cukru, nie każdemu cała główka na raz wyjdzie na zdrowie.


Mięsko Mumbik  przygotowuje  przeważnie w taki sposób.
1. na oliwie przez chwilę podsmażane są przyprawy (takie w dużych kawałkach) ,cebulka, mięsko.
2.zalewa się to bulionem , wodą, czy innym płynem( mleko kokosowe, wino)
3.dodaje więcej smakowych składników, m.in. warzywa, owoce suszone, przyprawy sypkie
3.mięsko gotuje się w tym bogatym sosie.
4.na koniec dodaję zioła nie lubiące temperatury .

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1440
  • zioła i sport
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 31, 2011, 08:46:43 »
Ziemniaki w mundurkach ( w sreberku plusk kapka oliwy z oliwek i po otwarciu sproszkowane siemie lniane lub słonecznik na posypkę)Zauważyłem ze zniknęło wiele wartościowych odmian ziemniaka ( ta polska żólciótka lekko sucha była najlepsza) na cześc szmelcu z zachodu który charakteryzuje się kiepskim smakiem , wodnistością a o wartościach to az szkoda pisać.... Mięso drobiowe warto zrobić na oleju kozieradkowym z lekkim dodatkiem rozmarynu , cycki drobiowe obtaczam w panierce ze słonecznika , dyni i orzechów co daje ciekawe doznania smakowe nie wspominając o wartości odżywczej. Znakomite tez jest wołowina , której jak na lekarstow a i jeszcze jest droga. Jeśli juz ja dopadne to robie steki lub gulasz plus kasza gryczana , surówka z czerwonego buraka uprzednio starkowana i schlodzona w lodówce- to jest mój ulubiony obiad  :P
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 31, 2011, 09:39:33 »
Wołowinę można zastąpić ślimakami.

Offline vitara

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 363
  • nr gg 14 987 97
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 31, 2011, 10:51:05 »
ta surówka z buraka to gotowanego ?

Inez jak te ślimaki przygotowujesz?

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1440
  • zioła i sport
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 31, 2011, 12:39:28 »
Wołowinę można zastąpić ślimakami.
A jak ze smakiem? ( nigdy nie kosztowałem) Wołowina to temat kontrowersyjny - jedna szkoła twierdzi że to przyczyna zawałów , złego krążenia itp. A druga ze wręcz przeciwnie. Moim zdanie wszystko zależy od tego czym krówka była karmiona , jak przyrządziliśmy i doprawiliśmy mięsko i jak duzo zjedliśmy. Ludzie którzy chcą nabrać kilka kilogramów powinni od czasu do czasu sięgnąc po krowiznę a chocby z tego powodu że ma sporo naturalnych pokładów kreatyny.
ta surówka z buraka to gotowanego ?

Gotuję , tarkuję  i mieszam z cebulką i siup do lodówki. Babcia  mi się przypomina i tej jej super "zdrowe" pyszne sosy przepalanki-palce lizać.
Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1193
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 31, 2011, 16:29:16 »
Jagnięcina duszona z cebulą, bobkami i liściem laurowym i smalcem w garnku z twardym dnem. Na koniec pitraszenia dodać trochę lubczyku. Ryż ugotowany na sypko i sałata z sosem 'vinegrette'.
I oczywiście nie jest to typowy polski obiad

« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2011, 16:32:15 wysłana przez Magdalena »

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10479
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 31, 2011, 20:00:35 »
A nikt nie pisał o świeżo podkiszonych ogórkach... Mniammmm.... A do tego ziemniaki ze śmietaną :-)))

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 31, 2011, 20:39:28 »
Cytuj
Jagnięcina duszona z cebulą, bobkami i liściem laurowym i smalcem w garnku z twardym dnem. Na koniec pitraszenia dodać trochę lubczyku. Ryż ugotowany na sypko i sałata z sosem 'vinegrette'.
I oczywiście nie jest to typowy polski obiad


o to chodzi, inne opcje.

Ryż - biały, brązowy, czarny, czerwony czy dziki masz Madziu na myśli? jest trochę do wyboru

Cytuj
Inez jak te ślimaki przygotowujesz?
ja jestem od polowania na ślimaki.
Przygotowuje się je tak
1.ślimaki zasuszone w skorupkach zalać wrzątkiem i podgotować 5 minut
2.wyjąć ślimaki ze skorupek
3.odkroić mięso od niejadalnej części
4.mięso obgotować 3 razy w wodzie
5.porcje po 20 sztuk na osobę można zamrozić. można od razu przygotować potrawę, czyli
ślimaki można gotować w zupie, w sosie,
w całości, pokrojone, zmielone, zmiksowane - jak wołowinę
jak wołowina - smak będą miały, jaki sobie życzysz

Cytuj
Ślimaki charakteryzują się stosunkowo dużą zawartością dobrej jakości białka (15%), przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu (2,4%), przy czym 75% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas linolenowy. Największą część stanowi woda (80%). Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.

Wartość energetyczna 100 gramów ślimaków (bez muszelek) wynosi 90 kcal (377 kJ). Mięso ślimaków jest wskazane w zaleceniu diety wysokoproteinowej, niskotłuszczowej i niskoenergetycznej[6].



Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1193
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 01, 2011, 08:22:28 »
jak na razie zjadam biały, a wiem że wg dietetyki chińskiej powinnam uderzyć w brązowy.

Offline krynia

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 141
Odp: typowy polski obiad
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 01, 2011, 10:09:55 »
Ogórki kiszone...mniam. Sałatka na szybko: ogórki kiszone pokroić w kostkę, cebulę białą lub czerwoną też (wielkość kostek wedle uznania) dodać pieprz, kapkę oliwy lub majonezu (ja wolę majonez)- żeby się troszkę kupy trzymało, wymieszać i voila.