Na początek, troszkę wiadomości z konferencji:
"Naukowcy mówili na wykładach o właściwościach konkretnych wytworów natury. Na przykład:
• jagody goji – dzięki bogactwu antyoksydantów ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu i chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia
• propolis – naturalna substancja produkowana przez pszczoły miodne. Największe znaczenie ma w profilaktyce raka płuc, jelita grubego, żołądka, piersi, głowy i szyi
• mleko kozie – w jego skład, w odróżnieniu od mleka krowiego, wchodzą białka, które są szybciej i łatwiej trawione przez organizm ludzki. Mleko to charakteryzuje się również wysokim udziałem witamin i składników mineralnych (mangan, żelazo, miedź, selen). Przetwory fermentacyjne z mleka koziego (jogurty, kefiry) są zalecane przez dietetyków w żywieniu w trakcie i po chorobie nowotworowej
• gryka – gatunek pseudo-zbóż, jest cennym źródłem wielu związków biologicznie aktywnych oraz substancji odżywczych. Gryka jest rośliną wykorzystywaną nie tylko w profilaktyce chorób nowotworowych, ale także leczeniu stanów zapalnych i chorób układu krążenia".
-
http://www.krosno24.pl/informacje.php3?id=10694