Autor Wątek: Warsztaty w Krośnie  (Przeczytany 5477 razy)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Warsztaty w Krośnie
« dnia: Czerwiec 21, 2017, 12:53:17 »
Na stronie Doktora informacja pod tytułem:
Zapraszam na II część zielarskich warsztatów terenowych w dolinie potoku Panna (18 sierpnia) i wykład (19 sierpnia) “Rośliny lecznicze i trujące doliny potoku Panna”.

Całość:
http://rozanski.li/4659/zapraszam-na-ii-czesc-zielarskich-warsztatw-terenowych-w-dolinie-potoku-panna-18-sierpnia-i-wyklad-19-sierpnia-rosliny-lecznicze-i-trujace-doliny-potoku-panna/

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Warsztaty w Krośnie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2017, 18:50:02 »
Tak, też czytałem już. Myślę, jak to zrobić, bo to piątek jest... szkoda i to wielka, no ale przy Karpackich Klimatach to trzeba faktycznie inaczej planować.
Daleko to od samego Krosna jest? Ktoś wie?
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Zbynek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2017, 19:50:14 »
To dla zainteresowanych, zaczyna się tam gdzie skończyła się pierwsza edycja.
http://www.wyznaczanie-trasy.pl/krosno-zyndranowa

Offline Przebiśnieg

• Średnio Pisze

Offline uddu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2017, 14:18:28 »
Dzień dobry. Mój pierwszy raz na forum, Witajcie.
Szukam transportu na warsztaty z okolic Opola. (mogę dołączyć na trasie pociągu np Katowice, Kraków, Tarnów, Rzeszów, Krosno) Oczywiście dorzucę się do paliwa.
Ewentualnie szukam współtowarzyszy podróży, którzy chętnie pokryją część kosztów paliwa.
Darek

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2017, 20:48:24 »
Przeglądając dzisiaj notatki nasunęły mi się pewne uwagi dotyczące zachowania uczestników.
Podczas wycieczek ( a także wykładów!!!) z Doktorem wiele osób nie ma umiaru i np przerywa mu w pół słowa zadając pytania interesujące konkretnie te osoby a nie pozwalające skończyć poruszaną kwestię. Doktor uprzejmie odpowiada, jest wytrącony z głównego wątku  a my słuchacze nie mamy odpowiedzi na poruszany w tym momencie temat. To jest moim zdaniem nadużycie. Masz pytania to pytaj ale nie przerywaj wątku. Bądź uprzejm(a/y) wysłuchać Doktora do końca kwestii i wtedy zadawaj pytania.
Inni znowu przechwalają się swoją wiedzą i też przerywają by tylko powiedzieć, że wiedzą. A to już masakra.
Moim zdaniem co innego wymiana myśli (np na seminarium) a co innego wykłady.
Żeby była jasność: wiele z tych osób ma rzeczywiście dużo do powiedzenia, lecz niektórym brakuje wyczucia.

Offline pczerlus

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 15, 2017, 15:37:02 »
Witam,

Czy ktoś może jedzie z Krakowa na warsztaty albo będzie przejeżdżał przez Kraków? Chętnie bym się zabrał i dorzucił do paliwa. Pozdrowienia.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 15, 2017, 16:37:30 »
Grażynko - 100% racja.
Ja się nawet nie łudzę, że będzie inaczej.

Offline Enkidou

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 15, 2017, 18:31:35 »
Witam,
również poszukuję kogoś kto jedzie z Krakowa. Dorzucę się do paliwa.

Pozdrawiam,
Kamil

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 15, 2017, 18:39:51 »
Jadę jutro koło południa do Tylawy.
W-aw, Katowice,kraków, A4

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2017, 10:36:21 »
Przeglądając dzisiaj notatki nasunęły mi się pewne uwagi dotyczące zachowania uczestników.
Podczas wycieczek ( a także wykładów!!!) z Doktorem wiele osób nie ma umiaru i np przerywa mu w pół słowa zadając pytania interesujące konkretnie te osoby a nie pozwalające skończyć poruszaną kwestię. Doktor uprzejmie odpowiada, jest wytrącony z głównego wątku  a my słuchacze nie mamy odpowiedzi na poruszany w tym momencie temat. To jest moim zdaniem nadużycie. Masz pytania to pytaj ale nie przerywaj wątku. Bądź uprzejm(a/y) wysłuchać Doktora do końca kwestii i wtedy zadawaj pytania.
Inni znowu przechwalają się swoją wiedzą i też przerywają by tylko powiedzieć, że wiedzą. A to już masakra.
Moim zdaniem co innego wymiana myśli (np na seminarium) a co innego wykłady.
Żeby była jasność: wiele z tych osób ma rzeczywiście dużo do powiedzenia, lecz niektórym brakuje wyczucia.
Brawo!
I tak jest nie mal w każdym temacie, nie tylko z ziołolecznictwa. Jeszcze plumkają smsami i między czasie ćpają facebooka. Masakra. Poza tym, często połowa towarzystwa rozkojarzone i łeb w chmurach i tylko przeszkadza. Ja dlatego nie jeżdżę na wykłady. Przejadę pół Polski i tylko szlak mnie trafi. Jak ktoś się zna na ziołach i się przemądrza podczas wykładu, to po co przyjeżdża? By se ego podpompować? pochwalić się, jak jest mądry? Ewidentny brak szacunku dla autorytetów i współuczestniczących w zajęciach.
Ktoś by się przydał Doktorowi by ustawić niektóre towarzystwo do pionu, samemu mu nie wypada...

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 25, 2017, 09:14:29 »
Warsztaty terenowe były dużym wyzwaniem ale niesamowitym przeżyciem.

Tłum ludzi w mocnym słońcu mimo braku nagłośnienia wytrwale słuchał Doktora Henryka Różańskiego i Doktora Dominika Wróbla przez dwie godziny.

Omawiano wiele roślin, które są cenne i używane od wieków w ziołolecznictwie.

Później rozpoczął się długi marsz korytem potoku Panna, bagniskiem, wąwozami, lasem, stromymi podejściami i sporym kawałkiem granicy polsko-słowackiej.

Co jakiś czas Doktor przystawał i wykładał o otaczających nas roślinkach.

Mimo kilkunastu kilometrów marszu w królestwie kleszczy żadnego z nich nie uświadczyłem na sobie, a wszystko za sprawą preparatu odstraszającego, którym dzięki łaskawości Doktora zabezpieczyliśmy swoje ubranie.

Po marszu uczestników przywitało ognisko z kiełbaskami i miłą atmosferą rozmów w sercu Beskidu Niskiego na Dukielszczyźnie.

Rozmowy trwały do późna :)

Pozdrowienia dla wszystkich uczestników warsztatów! :)

Wielkie podziękowania dla naszego Doktora Henryka Różańskiego za czas i wiedzę, którymi nas obdarował! :)

Paweł

ps. Zerknijcie na blog Doktora, bo pojawiło się sporo materiałów: http://rozanski.li/

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 25, 2017, 09:38:58 »
I ja tam byłam. Niestety, że względów przygotowań do Wioski Zielarskiej, którą organizowała Inez Rogozińska na terenie i przed uczelnią w Krośnie, opuściłam szacowne zgromadzenie wcześniej.
Miło było spotkać się z Wami w realu.
Pozdrawiam

Offline Beata90

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 27, 2018, 20:58:37 »
Witam,
Wie ktoś może, bo na stronach Gospodarza nie jest ogłoszone, czy w tym roku będą kolejne warsztaty zielarskie w okolicach potoku Panna ?
Chętnie bym się przejechała, bo rok temu byłam, a tu cisza ...

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 28, 2018, 09:06:58 »
Ma być spotkanie.
Tradycyjnie na klimatach.