Autor Wątek: Ziele żywokostu lekarskiego  (Przeczytany 2581 razy)

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
Ziele żywokostu lekarskiego
« dnia: Maj 27, 2017, 09:06:55 »
Dostałam kwitnące ziele, wraz z korzeniem, żywokostu lekarskiego, duży okaz. Korzeń pocięłam na kawałki i posadziłam w ogrodzie. Co zrobić z zielem? Pytanie na cito albowiem osobnik więdnie. :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Ziele żywokostu lekarskiego
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2017, 14:19:56 »
Zmielić i zalać octem w proporcji 1:1. Będzie do smarowania w razie bólu mięśni, stawów, na okłady zamiast altacetu przy skręceniach i stłuczeniach. Sam ocet działa ściągająco, a w połączeniu z żywokostem podziała przeciwzapalnie, przeciwbólowo i wspomagająco regenerację uszkodzonych tkanek.
U mnie zawsze taki cud stoi w apteczce. Jak nie miałam zrobionego z korzenia, to i z ziela spełnił swoją rolę na cito. Nawet rwę kulszowo-udową potrafił wyciszyć.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2017, 15:34:22 »
Właśnie taki specyfik jest mi potrzebny! Zrobiłam jak radziłaś - ale śliski, po zmieleniu, skurczybyk :)
Małgorzato, dziękuję bardzo za profesjonalną radę - nie tylko jak zrobić, ale jeszcze jak zadziała. To się nazywa profesjonalizm. :-*
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2017, 15:35:55 wysłana przez Klara2 »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2017, 22:46:05 »
Bo ja jestem fanką żywokostu - dzięki opracowaniom Doktora oraz zastosowaniu na sobie ;)
Polecam się. :)

Przeczytaj opracowania Doktora. Genialna sprawa.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Daenerys

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2017, 13:42:53 »
A ja właśnie wczoraj zapoznałam się z żywokostem po raz pierwszy, najpierw mu się poprzyglądałam przez dwa dni, odpaliłam googla i porównywałam czy to on aby na pewno. Fioletowe dzwoneczkowate kwiatki zwieszające się do dołu, czepliwe w dotyku ziele i łodyga, korzeń po wykopaniu czarny i dość mocno rozgałęziony. Naczytałam się, że korzeń jak stwardnieje to go ciężko rozdrobnić, więc poganiając rodzinkę wróciliśmy do domu. Z ziela zrobiłam macerat octowy po rozdrobnieniu, jak wyżej radziłaś Małgosiu. Korzeń umyłam dokładnie i oczyściłam, czytałam o dużej zawartości śluzów i faktycznie, po przekrojeniu środek o odcieniu lekko żółtawym od razu wydziela śluz, jakbym miała maślaka w ręku. Zrobiłam intrakt i stoją teraz w spiżarce. Córka zmienia szkołę na sportową, odpukać tfu tfu, będzie w razie jakichś urazów.