Autor Wątek: Witamina D3  (Przeczytany 4557 razy)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
Witamina D3
« dnia: Maja 24, 2017, 07:50:37 »
To permanentne zmęczenie, znużenie i w sumie niemoc....dzieciom sama pomóc nie potrafi bo i problemy są zbyt duże.
Na depresje, wszystkie, bezsenność, cukrzyce I i II, SM, RZS i kilkadziesiat innych objawów chorobowych,
U dzieci i dorosłych, trzeba znacząco podnieść poziom wit D3, najlepiej w okolice 70-80 ng/ml, a nawet
powyżej 100.
Przy problemach z odchudzaniem i grzybicą niezwykle skuteczna.

Na podstawie 52.000 wpisów w Pubmed:
Kuracja witaminą D3 w wysokich dawkach
Bowles Jeff T.

Ciekawostka, ratownicy z plaż amerykańskich przebywający na słońcu cały czas mają poziomy wit.D
około 120 ng/ml !
Wszelkie kłopoty zdrowotne wynikają z przygotowywania organizmu do zimy,
ogranicza on produkcję wit.D do minimum, podobnie jak u niedźwiedzi, atawizmy zostały, a my chorujemy.
Zwiększone zapotrzebowanie na sól to obrona organizmu przed zamarznięciem , i też łączy się
z brakami wit. D3..
Bowles wymienia praktycznie CAŁY wachlarz chorób, tych związanych z ciążą i chorobami dziecięcymi
również.

Wywiad z dr. Michaelem Holick'iem:
http://www.pepsieliot.com/download/s273efv743d/Wszystko%20o%20Witaminie%20D%20by%20Pepsi%20Eliot.pdf

Ciekawy artykuł o depresji i wit. D3:
http://www.vibronika.eu/images/pdf/ciche-epidemie.pdf
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2017, 11:23:20 wysłana przez grzegorzadam »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: Witamina D3
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 24, 2017, 12:44:18 »
Basiu,
mamy już wątek o witaminie D3. Po co tworzyć następne?
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=83.405

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 24, 2017, 13:21:18 »
Masz rację, ja tylko to wydzieliłam z wątku o dziecku z padaczką i matce z apatią, bo to tam nic nie wnosi.
Ponieważ dużo jest o witaminie D3 ze słońca, to trudno to podciągnąć pod suplementy, łatwiej pod medycynę naturalną, ale pomyślę. Ale wieczorem.

Pozdrowienia :-)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 24, 2017, 13:56:16 »
tylko to wydzieliłam z wątku o dziecku z padaczką i matce z apatią, bo to tam nic nie wnosi.
Przecież tamten wątek jest o depresji poporodowej:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=5944.msg73094#msg73094
A wit. D jest najlepszym środkiem na te objawy....

Tak na marginesie, co to za funkcja ''płytki nurek''?
Moderator? dziwne to wszystko.
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2017, 14:13:36 wysłana przez grzegorzadam »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 24, 2017, 14:19:14 »
Dlaczego akurat najlepszym, jakieś potwierdzenia tej teorii?
Masz tendencje do używania kategorycznych stwierdzeń, dla Ciebie wszystko jest proste i wszystkie choroby wyleczalne od ręki.
Z moich doświadczeń w gabinecie akurat wynika, że dużo lepiej pacjentki reagują na pyłek kwiatowy i olej z dziurawca.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 24, 2017, 14:23:40 »
Dlaczego akurat najlepszym, jakieś potwierdzenia tej teorii?
52.000 wpisów w Pubmed, są linki wyżej.
dla Ciebie wszystko jest proste i wszystkie choroby wyleczalne od ręki.
Nie , to informacja,
że dużo lepiej pacjentki reagują na pyłek kwiatowy i olej z dziurawca.
Nie wątpię, a jakie miały poziomy 25 (OH)D?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 24, 2017, 14:57:58 »
Na 8 takich pań, 3 zgłosiły się podczas suplementacji wit. D, 5 całkowicie (że się tak niezbyt wyrażę) "gołych" w tej kwestii.

U suplementujących poziom suboptymalny / optymalny (u jednej  z Pań wysoki), u "gołych" - niski, jedna o dziwo optymalny w górnej normie.

W trakcie suplementacji witaminą D raczej jazda, czyli raz w miarę ok, raz dołek ale bez rewelacji.

Po zaprzestaniu suplementacji witaminą D (po moich namowach) i podaniu pyłku kwiatowego u 6 widoczna (równa) poprawa. U dwóch (wcześniej brały wit. D) bez zmian.

Z moich obserwacji (tu już dotyczy i osób cierpiących ma "klasyczną" depresję) wynika, że lepiej działa połączenie nalewki dziurawcowej i pyłku ale nalewkę nie wszyscy chcą / mogą stosować.

A co do wit. D w depresji. Znam jedną osobę - kiedy mialem okazję z nią rozmawiać brała kosmicznie wysokie dawki witaminy D (po kilkadziesiąt tysięcy jednostek / dzień) od prawie 8 miesięcy,w dodatku bez witaminy K, ponadto ograniczała produkty z witaminą A. Twierdziła, że czuje się doskonale. Nie widziałem jej od kilku miesięcy, jak tylko spotkam, popytam jak tam obecnie suplementacja vs. samopoczucie.
Zdam relacje z rozmowy.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 24, 2017, 15:10:39 »
To pięknie, że zioła tak działają!

Znam jedną osobę - kiedy mialem okazję z nią rozmawiać brała kosmicznie wysokie dawki witaminy D (po kilkadziesiąt tysięcy jednostek / dzień) od prawie 8 miesięcy,w dodatku bez witaminy K, ponadto ograniczała produkty z witaminą A.
To nie jest rozsądne działanie, można się obawiać o stan osoby.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 24, 2017, 15:17:25 »
To akurat była Pani będąca w stanie "wojny" w rodziną (w tym z mężem i dwoma córkami) próbującą nakłonić / zmusić ją do rezygnacji z takiej terapii, przekonana, że tylko to jej pomoże.
Była też pod stała opieką lekarza, któremu nie mówiła o wit. D, więc ciężko powiedzieć co działało na nią pozytywnie, leki, wit. D, czy kompilacja tych dwóch czynników.
Spróbuję się dowiedzieć o jej losy i dam znać.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 24, 2017, 15:26:59 »
próbującą nakłonić / zmusić ją do rezygnacji z takiej terapii, przekonana, że tylko to jej pomoże.
Tzn. do rezygnacji z wit.D?
Tu mogli mieć rację, takie dawki bez osłony koagulantów nie są dobre.
Teraz próbuję z dawkowaniem Bowlesa, też opiszę.
Zioła i tak piję codziennie, będę miał jakieś porównanie, dopiero za 6-8 tygodni.
Chcę zrzucić kilka kilogramów i zaatakować grzyba, mam na pewno, nawet po objawach,
Potwierdzone bicom-em, nic dokuczliwego, ale próbuję.
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2017, 15:29:15 wysłana przez grzegorzadam »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 24, 2017, 15:46:07 »
Przecież tamten wątek jest o depresji poporodowej:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=5944.msg73094#msg73094
A wit. D jest najlepszym środkiem na te objawy....

Już Klara2 zauważyła, że to nie jest depresja poporodowa, bo od porodu mineło ileś miesięcy, a potem się okazało, że to depresja z powodu problemów ze zdrowiem dzieci. W związku z tym, trzeba leczyć dzieci, czyli likwidować rzeczywisty powód depresji.

Tak na marginesie, co to za funkcja ''płytki nurek''?
Moderator? dziwne to wszystko.

Ponieważ zmieniałam funkcje na forum jak rękawiczki, to system zgłupiał i w związku z tym nic szczególnego mi nie wyświetla, a ja nie wnikałam dlaczego. Jak znajdę czas, to dojdę, dlaczego, ale są jeszcze inne rzeczy do zrobienia ;-)
Formalnie jestem "global moderatorem".

"Płytki nurek" to dlatego, że uwielbiam pływać z nosem w wodzie i podglądać okonie między zielskiem, a to jest wykonalne praktycznie do 3-4 metrów. Głębiej już zwykle nie ma zielska.

A wpisy w PubMed? Nie żartuj... to tylko statystyka badań i publikacji.

Pozdrowienia :-)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 24, 2017, 16:46:30 »
Już Klara2 zauważyła, że to nie jest depresja poporodowa, bo od porodu mineło ileś miesięcy, a potem się okazało, że to depresja z powodu problemów ze zdrowiem dzieci.
Ale była zima! ''Pięknie'' pasuje, mniejsza o nazwę depresji, etiologia ta sama, najwymowniejszy byłby zbadany poziom 25(OH)D.
Na pewno nie wysoki.
A wpisy w PubMed? Nie żartuj... to tylko statystyka badań i publikacji.
;) Tak można wszystko zdyskredytować, wpis, to wpis.

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 24, 2017, 18:44:44 »
Przyjmuję wit. D 4000 j dziennie przy drugim posiłku, od ok. 4 miesięcy, regularnie.

Miałem jej stężenie w normie - 29,4 ng/ml, od 30 do 50 jest "optymalne".

Jakiegokolwiek jej pozytywnego działania nie zaobserwowałem.
Znam osobę, która przyjmowała o wiele większe dawki w kroplach, lecz także widocznej zmiany nie zanotowałem.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 24, 2017, 19:09:40 »
Przyjmuję wit. D 4000 j dziennie przy drugim posiłku, od ok. 4 miesięcy, regularnie.

Miałem jej stężenie w normie - 29,4 ng/ml, od 30 do 50 jest "optymalne".

Jakiegokolwiek jej pozytywnego działania nie zaobserwowałem.
Znam osobę, która przyjmowała o wiele większe dawki w kroplach, lecz także widocznej zmiany nie zanotowałem.
29,4 ng/ml to grubo za mało. Ja też kilka lat temu stosowałam 4000 IU i miałam coś ok. 24. Normy laboratoryjne są chore.
Przeciętnie zdrowy człowiek powinien mieć poziom ok. 50.
Podsyłam do poczytania:
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf