i jeszcze coś o nerkach, może komuś się przyda
NERKI PRZEENERGETYZOWANE
Objawy: osłabiony słuch i odwodnienie w uszach, napięcie w tułowiu i dolnej części pleców, ciągłe łaknienie, ciemny mocz, gorzki smak w ustach, nieprzyjemny oddech i ciągłe zmęczenie, ciemne zabarwienie skóry pod oczami.
Objawami psychicznymi są pracoholizm oraz pedanteria. Również nerwowość i strach przed niepowodzeniem. Poza tym przy chorobach nerek może wystąpić osłabienie pamięci i kłopoty z zębami (paradontoza, próchnica) pogorszenie słuchu, stany zapalne uszu, nietrzymanie moczu i kału, przedwczesne starzenie oraz brak odporności i osłabienie.
Dieta, zioła i ćwiczenia uzdrawiające nerki.
1.Wypijanie odpowiedniej ilości wody jest podstawą utrzymania zdrowia nerek.
2.Jedzenie różnych odmian fasoli, a szczególnie azuki, mung, czarnej i czerwonej oraz grochu włoskiego, zielonej i czarnej soczewicy.
3.Spożywanie zbóż, a szczególnie jęczmienia (najbardziej efektywnie wpływa na funkcje nerek).
4.Glony morskie.
5.Spożywanie małych ilości sfermentowanych pokarmów, takich jak marynaty, miso, sosy shoyo i tamari, kiszonki.
6.Owoce: winogrona (działają moczopędnie), jeżyny, czarna borówka amerykańska, żurawiny
oraz arbuzy (relaksują nerki). Na nadmierne skurcze nerki dobra jest „herbata” z nasion arbuza (zmiażdżone nasiona ugotowane w wodzie).
7.Długa biała rzodkiew wspomaga oddawanie moczu i eliminuje toksyny (2-3 łyżki utartej rzodkwi zalać wrzącą wodą (mniejwięcej szklanką), dodać kilka kropli sosu sojowego, shoyu lub tamari.
Pić dwa razy dziennie.
8.Korzeń łopianu przyspiesza eliminację produktów odpadowych metabolizmu.
Wzmacnia układ moczowy i narządy płciowe (gotować pod ciśnieniem pokrojony
w plasterki korzeń łopianu przez 15 min. Razem z pokrojoną marchewką
i kawałkiem wodorostu Konbu w małej ilości wody lub ugotować 1-2 łyżki stołowe łodyg
i liści łopianu w szklance wody, odstawić na 10 min, pić odwar 2 do 3 razy dziennie).
9.1-2 łyżeczki suszonej bazylii zalać szklanką wrzątku. Naparzać pod przykryciem 10 min.
Napar wzmacnia nerki.
10.Olej z orzecha włoskiego leczy stany zapalne i usuwa złogi z nerek.
11.3 garście umytych obierzyn z ziemniaków gotujemy 15 min. w szklance wody.
Pijemy ciepłe dwa razy dzinnie. Oczyszcza nerki z piasku i kamieni.
12.Oczyścić 3 korzenie pietruszki, drobno pokroić, zalać letnią przegotowaną wodą,
odstawić na 12 godzin. Przyjmować ciepłe następnego dnia. Pić profilaktycznie, co kilka dni.
Oczyszcza nerki z piasku i małych kamieni.
13.Jeżeli przez długi okres, będziemy przyjmować sok z buraków,
powoli i bezboleśnie usuniemy kamienie.
14.Zwiększenie wydolności nerek. Bulwę selera drobno szatkujemy, zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka dni. Pozyskany syrop przyjmujemy po łyżce w razy dziennie.
Stosujemy w przewlekłej niewydolności nerek.
15.Wzmacnianie nerek
sok żurawinowy zmieszany z miodem (najlepiej z mniszka) wzmacnia nerki i układ moczowy.
16.Karpia lub krewetki, gotujemy w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem tymianku, rozmarynu,
bazylii i imbiru.
17.Kiedy mamy stany lękowe, depresje, myśli samobójcze, oznacza to, że mamy osłabione nerki, pęcherz moczowy lub problemy z narządami płciowymi, wówczas rzogrzewamy nerki kawą naturalną. Na wrzątek wsypujemy kawę, gotujemy 2 do 5 minut, dodajemy imbir,
cynamon, gałkę muszkatołową, zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i alkohol (spirytus lub rum). Zachowujemy kolejność w dodawaniu składników. Wskazany również w okresie zimy i dla osób otyłych, z upośledzoną przemianą materii.
18.Rozgrzewający plaster na nerki
zmielony pieprz, cynamon, imbir, gorczycę mieszamy z alkoholem, tak, by otrzymać papkę. Nasączamy lnianą ściereczkę, nakładamy na okolicę nerek, przykrywamy flanelą,
okrywamy kołdrą by wywołać poty.
19.Kasztany dla wzmocnienia na zimę Kasztany jadalne (lizi albo banli) to zimowe owoce popularne w Chinach, sprzedawane głównie w postaci suszonej. Działają one wzmacniająco, gdyż zawierają dużo skrobi, białka, glukozy, witamin B1 i B2, a także wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, boru i cynku. Energetycznie mają charakter ciepły. Według Chińczyków kasztany wzmacniają żołądek, śledzionę i nerki oraz wspomagają przepływ Qu. Odżywiają krew oraz zwiększają wytrzymałość ścięgien i kości. Zimą wielu ludzi odczuwa brak sił określany jako „miękkość w kolanach”. Jest to oznaka osłabienia kręgu czynnościowego nerek. Typowe zjawisko występujące zimą, a kasztany jadalne mu przeciwdziałają. Kasztany korzystnie wpływają na zdrowie w każdej postaci: pieczone, lub jako dodatek do deserów lub na surowo. W Chinach wykorzystuje się do celów leczniczych nawet łupiny kasztanów jadalnych, na przykład jako lekarstwo dla cukrzyków: 50 g łupin kasztanów należy zagotować w pół litra wody, a wywar wypić w trzech dawkach w ciągu dnia. Dla osób starszych zaleca się, by rano i wieczorem starannie przeżuły po kilka kasztanów na surowo. Taka przekąska likwiduje niedobór Qi w nerkach, bóle krzyża oraz miękkość w kolanach.
20.Orzechy włoskie rozgrzewają nerki, usuwają słabość pęcherza moczowego i nietrzymanie moczu u kobiet. Orzechy należy uprażyć na suchej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Uprażone orzechy zjadamy po 3-5 sztuk rano po wstaniu z łóżka oraz wieczorem przed pójściem spać. Należy je żuć długo i starannie, po czym spłukać łykiem wódki bądź wina ryżowego.
21.Imbir znany na Zachodzie głównie jako przyprawa lub remedium na mdłości, jest jedną z najstarszych roślin o uznanych właściwościach leczniczych. Chińczycy używają go zarówno jako przyprawy jak i leku. Często dodawany jest do gotowania owoców morza: ze względu na swoje właściwości zapobiegania zatruciom. Imbir reguluje pracę żołądka, dogrzewa śledzionę, jelito grube i płuca. Zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i blokuje powstawanie migrenowych bólów głowy. Znane są również jego właściwości zwalniające nowotwory, dzięki zawartości geraniolu. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Usuwa objawy choroby lokomocyjnej. Od czasów starożytnych chińscy lekarze piją herbatę imbirową (od późnej jesieni do wiosny) aby utrzymać wysoki poziom witalności.
22.Najczęściej używanym przez chińskich stulatków olejem jest olej sezamowy i to nie tylko ze względu na wspaniały orzechowy aromat lecz także dla jego właściwości leczniczych. TMC uważa, że sezam tonizuje funkcje nerek i wątroby, działa krwiotwórczo i reguluje pracę jelit. Sezam jest bogaty w kwas inozytoheksafosforowy – antyutleniacz, który może zapobiegać nowotworom. Dla polepszenia aromatu potraw, a także zdrowia posypuj posiłki sezamem i dodawaj do nich olej sezamowy.
Co szkodzi nerkom:
tryb życia niezgodny z rytmem natury (praca w nocy, a odsypianie w dzień)
dalekie podróże wiążące się z przekraczaniem stref czasowych
zbyt ciężka praca (szczególnie taka, która nie sprawia nam satysfakcji)
zmęczenie fizyczne i psychiczne
częste porody i seksualne nadużycia
wychłodzenie (tak chętnie obnażany brzuch przez młode dziewczyny, jesienią i zimą, to „autostrada” do wielu kłopotów ze zdrowiem. (Między II a III ktęgiem lędźwiowym znajduje się punkt zwany „Bramą życia” lub „Bramą przeznaczenia”. Nazwa mówi sama za siebie)
niewłaściwe odżywianie się np. Spożywanie cytrusów, czy nowalijek zimą, nadmiar potraw silnie przetworzonych, sztucznie oczyszczonych i zawierających dodatki chemiczne, a także użytki w tym alkohol i narkotyki
osłabia je nadmiar białka zwierzęcego i tłuszczu.
OSŁABIENIE ENERGII NEREK
Przejawia się: skóra pozbawiona elastyczności, o ziemistej barwie, słabe krążenie, wzmożone oddawanie moczu, bóle dolnej części pleców, osłabiony popęd seksualny, płytki sen, słabe kości i skłonność do wypadków, nadmierna pobudliwość. Może się tez pojawić dzwonienie w uszach.
Objawami psychicznymi są częste podenerwowania, stany lękowe brak zdecydowania, wytrwałości i cierpliwości.