Autor Wątek: Plamy po kurkumie/kurkuminie  (Przeczytany 3176 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Plamy po kurkumie/kurkuminie
« dnia: Kwietnia 04, 2017, 18:33:04 »
Kosmetyki z kurkumą są świetne, maseczki wybielają, łagodzą, przyspieszają gojenie. Widmo poplamionej na żółto skóry rozwiewa jednak obietnica, że jeśli się postarasz, domyjesz wodą.

Gorzej ma się sprawa z białymi blatami, wanną z tworzywa itp. Plamy żółte nie reagują na żadne spirytusy, isopropanole, mydło, sodę - kto to przeżył, to wie o co chodzi.

Spokojnie, wystarczy polać octem, kurkumina żółty barwnik rozpada się w kwasach, znika. Z tego powodu nie można zrobić kurkumowego toniku do twarzy.

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Plamy po kurkumie/kurkuminie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2017, 19:08:36 »
Jesteś kochana, że o tym napisałaś

te plamy to przekleństwo, jak znika to super bo z ich powodu zostałem z kuchni wyrzucony

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 04, 2017, 19:13:04 »
No widzisz, a mnie olśniło ostatnio na warsztatach, białe blaty, kurkuma, rozpacz i olśnienie. Pod ręką miałam kwas mlekowy 80% i zadziałał super. Śmieszne, bo  o wrażliwości kurkumy na kwasy pisałam niedawno, przy glicerycie, sprawa powinna być więc oczywista.

Tak pojawia się wartość dodana: przełożenie wiedzy/teorii na zwykłe życie. Taka jest właśnie moja praktyka zielarska, czynić zrozumiałym, praktycznym i łatwym to, co wydaje się trudne i straszne  :)

Offline Daenerys

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2017, 11:04:12 »
Eureka godna na miarę Archimedesa, Ineslik, leśna boginko.
Heh, co ja się naszorowałam paznokci po każdym kucharzeniu z kurkumą, zwłaszcza jak lewą ręką mieszałam jedzenie, a potem prawa dłoń normalny kolor, a lewa jak po ostrym ataku żółtaczki  :D