Autor Wątek: Pomoc w bezdechach i chrapaniu  (Przeczytany 6756 razy)

Offline kasia000

• Nowy
  • *
Pomoc w bezdechach i chrapaniu
« dnia: Sierpień 10, 2011, 09:24:40 »
Bardzo proszę jeśli ktoś mógłby mi pomóc , podpowiedzieć co zrobić aby pozbyć się dolegliwości chrapania i bezdechów. Mąż mój ma ogromny z tym problem wstaje rano przy tym bardzo zmęczony i tak jakby niespał , w nocy bardzo głośno chrapie nie dając spać domownikom, ale najbardziej martwią mnie jego bezdechy. Jego samego bardzo to męczy i nie daje sobie z tym rady. Za każdą pomoc będę wdzięczna   :) Pozdrawiam

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Pomoc w bezdechach i chrapaniu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2011, 09:43:16 »
Dzień dobry. Może namówisz męża na specjalne ćwiczenia jogi?
http://www.youtube.com/watch?v=g42ooYpPF7Q
kiedy wpiszesz  -yoga for sleep apnea  -  pokazują się filmiki z tej branży.

Uświadomiłaś mi, że po siedmiopaleczniku problem znika. Siedmiopalecznik jest opisany tutaj
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=484.0

Offline kasia000

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2011, 09:47:06 »
Bardzo Dziękuje za zainteresowanie :) , co do jogi będzie trudno ale zaraz sprawdzę siedmiopalecznik.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2011, 14:40:53 »
A co na to medycyna w postaci na przykład laryngologa? A może by wystarczyła tylko zmiana pozycji przy spaniu? Może nie wyższa poduszka, ale lekkie wzniesienie całego tułowia?
Pozdrowienia :-)

Offline kasia000

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2011, 15:10:27 »
A co na to medycyna w postaci na przykład laryngologa? A może by wystarczyła tylko zmiana pozycji przy spaniu? Może nie wyższa poduszka, ale lekkie wzniesienie całego tułowia?
Pozdrowienia :-)

:) , niestety pozycja przy spaniu już nie pomaga( śpi bardzo nie spokojnie i w różnych pozycjach czasami nawet rzucając się podczas snu) , lekarze są bezradni , badania które robił tj: spirometria, rtg płuc itd nic nie wykazały, wysyłaja go jeszcze do  instytutu snu ( tu rok oczekiwania), ale teraz przeczytałam jeszcze o działaniach świerku "Odwar z igliwia/gałązek dostarcza łatwo przyswajalną witaminę C z flawonoidami; działa początkowo wykrztuśnie, a następnie osuszająco na drogi oddechowe; rozkurczowo na mięśnie gładkie tchawicy i oskrzeli, mukolitycznie" i tak myśle czy by nie sprubować, co tym myślicie ??? :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2011, 15:37:11 »
To może rzeczywiście na noc herbatka z porządnej melisy (ale sypanej, nie torebkowej!), siedmiopałecznika lub uczepu by pomogła?
Przed snem może wartoby się wybrać na drobny spacer - chodzi o porządne dotlenienie. Następna sprawa, to aby skończyć z jedzeniem na przynajmniej 2 godziny przed snem.

Pomysł z olejkami - warto spróbować. Może by się przydała kąpiel w wywarze z gałązek świerkowych lub sosnowych przed snem?

Powodzenia :-)

Offline kasia000

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2011, 16:01:22 »
Droga Basiu :) Bardzo dziękuje za Bardzo cenne rady z których oczywiście skorzystam i dam znać czy pomogło :)

Jeszcze raz Bardzo Dziękuję, Serdecznie Pozdrawiam

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 10, 2011, 22:54:06 »
Chrapanie może być powodowane słabym napięciem min. mięśni podstawy języka, mięśni krtani, podniebienia itd. są wtedy podatne na wibracje. Do tego wiotki język zapada się uniemożliwiając swobodny dostęp powietrza, a jeżeli dojdzie do tego krzywa przegroda nosowa, chore zatoki, to chrapanie murowane.  Nawanianie powietrza olejkiem miętowym, eukaliptusowym może przynieść ulgę.
W sprzedaży są krople przeciw chrapaniu w skład których wchodzi pochrzyn. Pisał o tym nasz gospodarz:
http://rozanski.li/?p=160

Offline kasia000

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2011, 11:47:17 »
NIEUWIERZYCIE!!! Robiłam próby ze świerkiem i nie wiele się to zdało , ale kupiłam na próbę olejek eteryczny z JODŁY i dołałam go do nawilżacza  i wiecie co???  CUD! .... mój mąż wstaje teraz wyspany zadowolony , lekko tylko pochrapuje w nocy, NIEBYWAŁE!!  jestem tak zadowolona że musiałam sie z wami podzielić dobrą wiadomością. POZDRAWIAM wszystkich , i jeszcze raz dzięki za pomoc

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2011, 12:40:24 »
No to wspaniale Kasiu.  :) Przyda się ta informacja. Jeśli nie złapie mnie alergia to spróbuję z jodełką.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2014, 18:39:20 »
Na bezdech powodowany przez leki usokajajace czy znieczulające pomaga dziurawiec

Offline klaudyna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 13, 2017, 18:47:47 »
Mogę Ci powiedzieć na bazie swojego doświadczenia, czego próbowałam i co pomogło. Co prawda mąż nie miał bezdechu (warto z tym się zgłosić do lekarza), ale chrapanie i to bardzo głośne go dotyczyło:

1. Zmiana pozycji spania, aby mniej chrapać, należy spać na boku
2. Ograniczenie używek, które przyczyniają się do pogłębiania problemu, alkohol (szczególnie przed snem) i papierosy potęgują problem
3. Aparaty nazębne lub specjalne opaski, które ustawiają szczękę w odpowiednim położeniu
4. Na koniec ziołowe tabletki, które odtykają drogi oddechowe i ułatwiają przepływ powietrza

Z taką kombinacją udało nam się wygrać z chrapaniem :) Mam nadzieję, że i również Ty sobie poradzisz. W razie, gdybyś potrzebowała jeszcze więcej sposobów, tutaj jest kilka dodatkowych, które można wypróbować.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 13, 2017, 20:59:32 »
Zabieg usuwający chrapanie jest zabiegiem refundowanym przez NFZ, przy znieczuleniu miejscowym, trwa około pół godziny, efekty są natychmiastowe i jest to bardziej zabieg kosmetyczny niż chirurgiczny.
Jeśli się nie mylę to polega na obkurczaniu podniebienia miękkiego przy pomocy lasera.