Autor Wątek: miód  (Przeczytany 54049 razy)

Offline robin

• Dużo Pisze
Odp: miód
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 28, 2014, 22:24:51 »
Bywa że pszczelarze wożą pszczoły na pożytki, czasem bardzo daleko. To raz.. Dwa, nie bardzo wiem jak zcukrzenie ma wpływać na podnoszenie właściwości antyzapalnych, w końcu to ta sama substancja tylko w jednej jest wytrącony cukier a w drugiej nie.. A trzy, oszukany miód trudniej ponoć zcukrzyć:) Ale sprzeczać się o to nie zamierzam, każdy ma swoje poglądy:)

Zajady w ogóle nie powinny się robić, jak się robią znaczy coś nie tak, warto choćby witaminy uzupełnić..

Offline WiesiekW

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: Maja 01, 2014, 12:16:14 »
a może Kolego trafiłeś na miód "surowy" - lany prosto z miodarki do słoika? jest on zanieczyszczony różnościami z plastra- kitem, woskiem(z zasklepów), pyłkiem a nawet mleczkiem pszczelim- gdy jak niekiedy się zdarza, wirowane są ramki z czerwiem trutowym. wszystkie te dodatki są bardziej aktywne biologicznie niż miód i koncentrują się z czasem na powierzchni bo mają mały ciężar właściwy.
to taka sobie moja hipoteza.

Offline linlook

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Maja 02, 2014, 12:57:56 »
Wasze hipotezy są raczej mało prawdopodobne .
Ta wieś to w zasadzie taka wielka kolonia , w środku wsi stoi z pięć domów i nie ma nawet żadnego sklepu , a cała reszta jest porozrzucana na dużej przestrzeni .
Pełno tam sadów , a dalej tylko pola , idealne miejsce dla pszczelarza i pszczół , przynajmniej na początek sezonu .
Jedyny potencjalny problem to opryski ale nie słyszałem , żeby powodowały trucie pszczół jak do tej pory .

Offline Babcia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Maja 14, 2014, 19:44:21 »
Wiem jedno.Prawdziwy pszczelarz to człowiek honoru i na pewno nie będzie fałszował miodu

Offline Sarenka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 06, 2014, 22:31:24 »
z zainteresowaniem przeczytałam cały wątek :)
niedawno wróciłam do spożywania miodu oraz pyłku po dłuższej przerwie i chciałam spytać czy polecacie jakieś sprawdzone pasieki, w których można robić zakupy online lub sprzedawców na allegro?

Offline Monika84

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 30, 2015, 15:11:13 »
Jak długo można przechowywać miód po otwarciu w temperaturze pokojowej? Miód sam w sobie jest "konserwantem", ale zastanawiam się, czy wraz z upływem czasu przechowywania po otwarciu nie traci swoich właściwosci?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 02, 2016, 10:51:59 »
Myślę, że można długo przechowywać bez problemów.

Pozdrowienia :-)

Offline Arni

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 02, 2016, 21:02:56 »
Jak długo można przechowywać miód po otwarciu w temperaturze pokojowej? Miód sam w sobie jest "konserwantem", ale zastanawiam się, czy wraz z upływem czasu przechowywania po otwarciu nie traci swoich właściwosci?
Miód będzie długo w dobrym stanie ale musi być przechowywany w szczelnym pojemniku, bo bardzo nie lubi wszelkiej wilgoci.

Offline Krzysztof B

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: Września 21, 2017, 18:11:40 »
Andrzej W  i wielu innych wyczerpało tema?    Jestem szczęśliwym posiadaczem kilku rodzin pszczelich trochę wiem trochę umie i podobno jestem zielarzem fitoterapeutą (z cenzusem) . O d czego zacząć ? Pszczoła jaka jest każdy widzi?  Ha. tak nie jest . Pszczoła jest wyspecjalizowanym zwierzęciem społecznym .  bęzie zainteresowanie to pogadamy ? ok?