Wosk pszczeliWosk pszczeli jest jednym z najczystszych produktów Natury.
Wosk jest wydzieliną gruczołów woskowych 12-18 dniowych pszczół, tzw. woszczarek. Do wyprodukowania 1kg. wosku rodzina pszczela zużywa ok. 3,6 kg. miodu. Podstawowym surowcem, z którego pszczoła wytwarza wosk, są węglowodany.
wosk pszczeli Wosk służy pszczołom do budowy plastrów potrzebnych do wychowu młodych pszczół oraz magazynowania w nich pierzgi i miodu. W dobrych warunkach w ciągu sezonu rodzina pszczela może wyprodukować 2-3 kg. wosku.
Niektórzy lekarze polecają, by zamiast gumy żuć, odkrajane kawałki plastra z miodem lub woskowo miodowe cukierki.
Żucie aktywizuje wytwarzanie śliny, podwyższa przemianę materii, wosk mechanicznie oczyszcza zęby z nalotu i wzmacnia dziąsła, pomaga w zapaleniu jamy ustnej, w astmie i gorączce siennej.
Jest też polecany dla palaczy, którym jednocześnie pomaga odzwyczaić się od nałogu.
Pasta do podłogi z woskiem pszczelim.
250ml terpentyny
70g wosku
Do butelki z terpentyną dodajemy utarty na tarce wosk,
korkujemy i odstawiamy na tydzień (często potrząsając butelką).
Po tygodniu wosk się rozpuści i jest gotowy do użytku.
Konsystencja powinna być mazista, jeżeli jest za gęsta dodać terpentyny, jeśli zbyt płynna dodać wosku.
Zastosowanie: do konserwacji podłogi, boazerii,
i wszelkiego rodzaju drzewa.
Zastosowanie jadu pszczelego w lecznictwie
i profilaktyceWłaściwości jadu pszczelego są szansą w leczeniu wielu schorzeń, ale stanowią też zagrożenie dla zdrowia a nawet życia człowieka.
Po wykonaniu badań i prób pozwalających na rozpoczęcie kuracji jad pszczeli może być stosowany w leczeniu następujących schorzeń:
choroby reumatoidalne - reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów kolanowych, barkowych, łokieć tenisisty, zespół bolących palców;
migrena;
choroby obwodowego układu nerwowego - rwa kulszowa, zapalenie korzonków nerwowych, dyskopatia, lumbago, nerwobóle, zapalenie nerwów obwodowych, porażenie nerwu trójdzielnego;
choroby układu mięśniowego - gościec mięśniowy, zapalenie mięśni, bóle mięśniowe, zapalenie kaletek maziowych, zapalenie pochewek ścięgien;
choroby skóry - łuszczyca, egzemy, troficzne zapalenia skóry, trudno gojące się rany, blizny, odmrożenia;
choroby jamy ustnej - zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i języka, paradentoza;
choroby alergiczne - astma oskrzelowa atopowa, pokrzywka, pyłkowica;
choroby mięśnia sercowego - reumatyczne zapalenie mięśnia sercowego
choroby naczyń - zakrzepowe zapalenie żył, zapalenie tętnic, miażdżyca tętnic kończyn dolnych, choroba Buergera, nadciśnienie;
choroby ginekologiczne - zapalenie błony śluzowej macicy, przymacicza, zapalenie przydatków, torbiele jajników;
choroby układu moczowego - zapalenie pęcherza moczowego.
Jad pszczeli może być stosowany w leczeniu metodą bezpośrednią, polegającą na żądleniu przez pszczoły określonych miejsc organizmu pacjenta, lub pośrednią - podskórne podawanie jadu za pomocą elektroforezy, fonoforezy, akupunktury, chemoakupunktury,
inhalacji i nacierań skóry preparatami z jadem.
Przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu jadu pszczelego w leczeniu należy pamiętać, że jest to środek silnie i szybko działający, a u osób nadwrażliwych działający nawet gwałtownie, prowadząc do stanu zagrożenia życia. Dlatego istnieją przeciwwskazania do stosowania go w następujących przypadkach: uczulenia na jad, choroby psychiczne, zaawansowane choroby serca (z wyjątkiem reumatycznego zapalenia mięśnia sercowego), ostra choroba reumatyczna, gruźlica płuc, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, żółtaczka, cukrzyca, choroby nerek z krwiomoczem, choroby krwi, ostre choroby zakaźne, nowotwory złośliwe, przypadki zakwalifikowane do leczenia operacyjnego, dzieci do lat 5 i dorośli powyżej 70 lat, ciąża i okres miesiączki u kobiet.
Jad pszczeli stanowi dla człowieka wielką szansę, ale i zagrożenie życia. Może być stosowany tylko pod nadzorem doświadczonego lekarza, ponieważ niewłaściwe zastosowanie może mieć fatalne skutki.
Apitoksynoterapia, w ostatnich latach znajduje coraz więcej zwolenników i jest stosowana na szerszą skalę. Doświadczenia przeprowadzane w wielu krajach wykazały, że najbardziej efektywnie działa jad wprowadzony do ciała "osobiście" przez żywą pszczołę. Nic i nikt tego lepiej nie wykona.
Najlepszym jednak sposobem, aby nie zaszkodzić pszczole - jest żądlenie przez specjalną siateczkę.
W ten sposób pszczoła przeżywa zabieg,
a pacjęt odczuwa mniejszy ból.
Takie zabiegi stosuje m.in. dr Jan Giza
w Centrum Medycyny Naturalnej (Kazimierz Dolny)
Maść z jaduPomaga przy bólach głowy, ramion, nóg, kręgosłupa, leczy hemoroidy.
Stosowanie po wykonaniu próby uczuleniowej (posmarować maścią skórę na przedramieniu, jeżeli po kilku godzinach nie wystąpi obrzęk - można stosować). Trudno dostępna w Polsce, produkowana przez niektóre pasieki współpracujące z farmaceutami.
Nacierać bolące miejsca 2-3 razy dziennie.
Miód - Praktyczne Porady: Kupuj miód skrystalizoway. Miód "lejący się" od nieznanego sprzedawcy zwykle bywa sfałszowany.
Nie podgrzewaj miodu i nie dodawaj do napojów o temperaturze powyżej 40 stopni.
Trzymaj miód w temperaturze ok. 14 stopni, szczelnie zakręcony, bez dostępu światła i w miejscu suchym.
Miód przechowywany w temperaturze ponad 20 stopni może się na wierzchu krystalizować.
Krystalizacja miodu musi być jednolita.
Miód o konsystencji ciągliwej "lejącej się" jest zwykle fałszywy.
Miód zbyt długo lejący się - może być uprzednio sfałszowany przez podgrzanie.
Najlepiej spożywaj miód rano - rozpuszczony wieczorem w zimnej wodzie.
Nie używaj do kontaktu z miodem metalowych łyżek!
Ciekawostki z życia pszczół Podczas odwiedzania kwiatów przez pszczołę na jej owłosieniu bywa od kilkudziesięciu tysięcy do 3-5 mln ziaren pyłku.
Podczas lotu pszczoła zużywa w ciągu każdej minuty ponad 0,3 mg pokarmu.
Zawartość cukru w nektarze waha się od 5 do 70%, zależnie od gatunku rośliny.
Spośród roślin kwiatowych zapylanych przez owady nektar wydziela blisko 250 gatunków.
Przy temperaturze powietrza poniżej +10°C i powyżej +38°C kwiaty nie wydzielają nektaru.
Dwa obnóża, z których każdy ma masę 10-12 mg, zawierają 3 - 4 mln ziaren pyłku; aby zebrać tyle pyłku, pszczoła musi odwiedzić ok. 500 kwiatów.
W jednej komórce plastra mieści się do 18 przyniesionych przez pszczoły z każdego lotu par porcji obnóży, których ogólna masa wynosi 140-180 mg. W ciągu jednego dnia rodzina pszczela zbiera od 100-400 g obnóży, a w ciągu jednego sezonu pszczelarskiego 25-30 kg, a czasem nawet do 55 kg pyłku.
Kwiaty rzepaku na powierzchni 1 ha wytwarzają do 130 kg pyłku, kwiaty gryki siewnej - prawie 400 kg, lucerny siewnej - od 78 do 323 kg, a koniczyny czerwonej - 30 kg.
Do godziny 14-15 pszczoły przynoszą do uli 80% ilości obnóży zebranych w ciągu całego dnia.
Na wychów 1 kg (10 000) pszczół rodzina pszczela zużywa od 0,9 do 1,5 kg pyłku, zależnie od jakości zawartych w nim składników pokarmowych.
Miód wykazuje największą skłonność do krystalizacji w temperaturze 14-15°C, a najmniejszą - w temperaturze od 4 do 10°C i powyżej 30°C.
1 kg pszczół może wydzielić 0,5 kg wosku.
Aby wydzielić 1 kg wosku, rodzina pszczela zużywa 3,6 kg miodu.
Masa właściwa wosku wynosi w temperaturze 20°C - 0,96 g/cm3.
Wosk topi się w temperaturze 63°C, krzepnie w temperaturze 62°C, traci wodę w temperaturze od 95°C do 105°C, wrze w temperaturze powyżej 300°C.
Jedna łuseczka woskowa wydzielona przez gruczoł woskowy pszczoły ma masę 0,25 mg.
Na zbudowanie jednej komórki pszczelej rodzina pszczela zużywa 13 mg wosku, czyli około 50 łuseczek woskowych, a na komórkę trutową 29-30 mg, czyli od 112 do 120 łuseczek woskowych.
W sprzyjających warunkach pszczoły potrafią wyprodukować z 1 ha :
- arcydzięgla od 60 do 300 kg aromatycznego i jasnego miodu.
- gorczycy białej od 30 do 150 kg bladożółtego bardzo poszukiwanego miodu.
- kminku 100kg miodu.
- anyżu od 50-100kg miodu.
- melisy lekarskiej od 130-200 kg miodu o miłym aromacie i delikatnym smaku.
- mięty około 200kg miodu.
- szałwi wieloletnia zwana ogrodową ( kwiaty niebiesko-fioletowe ) – 650kg miodu.
- nostrzyka białego od 200 do 600 kg miodu.
- chabra bławatka około 100 kg miodu.
- ognichy około 40kg miodu.
- facelii do 1000 kg miodu.
- ogórecznika lekarskiego do 200 kg miodu.
- przegorzana do 1000 kg miodu.
- trojeści amerykańskiej około 800kg miodu.
- lipy do 1000 kg miodu ( w zależności od wieku drzewa do 10 kg ).
- białej akacji do 1400 kg miodu.
- rzepaku do 600 kg miodu.
- lofanta ( kłosowca ) od 1000 do 1200 kg.
MIOD MANUKA.Moge przekazac z "wlasnego" doswiadczenia,
ze opatrunki z miodu Manuka odnosza skutek. :!:
Kuzynka miala ciezka operacje 18.grudnia 2007.
Rana dzis jeszcze nie jest w pelni zagojona....
Dostal sie do niegojacej sie rany gronkowiec zlocisty,
bakterie pseunomonats...
Z poczatkiem maja, dostalam od niej wiadomosc,
ze rana raczela sie goic,
gronkowiec zlocisty jest zwalczony.
Opatrunki miodem zaczela stosowac na poczatku marca.
Sprawa o tyle trudna, ze jest diabetyczka.
Ponizsze fragmenty sa pobrane z artykulu :
Miod Manuka jako lekarstwo.http://miodymanuka.pl/index.php?news=show&news_id=13UWAGA: DŁUGI ARTYKUŁ I WYMAGA CIERPLIWOŚCI W CZYTANIU!
Jednakze informacje w nim zawarte, sa warte przeczytania,
i w raze potrzeby stosowania.
Miod jest ciągle traktowany jako lek medycyny ludowej,
aczkolwiek w ostatnich czasach
przeżywa swój renesans w medycynie.
Pomimo wielu opublikowanych klinicznych raportów na temat terapeutycznej efektywności miodu, istnieje tendencja u niektórych lekarzy do odrzucania najmniejszej sugestii, jakoby miód był warty wzięcia pod uwagę jako środek leczniczy we współczesnej medycynie.
JAK MIÓD DZIAŁA NA RANĘ?Fizyczne właściwości miodu odgrywają rolę w efektywności stosowania go jako opatrunku na rany. Z powodu swojej rozpuszczalności miód zapewnia barierę ochronną zapobiegającą przenikaniu infekcji. Wykazuje także osmolarność prowokującą produkcję płynu z tkanek, co tworzy nawilżone środowisko potrzebne do prawidłowego gojenia się ran. Jest to optymalne leczenie, jako że odbudowa zdrowej tkanki nie jest spowolniona przez wysychanie gojącej się rany. Fibroblast jest w stanie ściągnąć i zasklepić ranę, a komórki nabłonka zrównują się z wierzchnią warstwą skóry, co nie powoduje zbliznowacenia. Oznacza to również, iż opatrunek nie przykleja się do powierzchni rany, jako że jest założony na warstwę rozrzedzonego miodu. Co więcej, nie zachodzi zrastanie się nowej tkanki z opatrunkiem i zmiana opatrunków jest bezbolesna niepowodująca zerwania nowoutworzonej tkanki. Osmotycznie wywołane wypływanie płynu tworzy również naturalne ‘drenowanie’, wypłukując z tkanki w ranie jakiekolwiek szkodliwe substancje powstałe w wyniku zakażeń bakteryjnych. Cukier zawarty w miodzie wspomaga także szybki zanik zaobserwowanych złych zapachów, gdyż bakterie wolą żywić się raczej glukozą niż aminokwasami i wówczas wydzielają kwas mlekowy zamiast brzydko pachnącej aminy czy merkaptany.
Dwa tysiąclecia przed odkryciem istnienia bakterii jako przyczyn chorób, lekarze mieli świadomość, iż konkretne typy miodu są najlepszym lekarstwem na pewne schorzenia. Nowożytni naukowcy ogłosili to odkrycie dopiero w XIX wieku.
Obecnie miód z Manuka o wysokiej aktywności antybakteryjnej jest powszechnie dostępny.
Potwierdzone przez badania bioaktywne składniki w miodzie oraz szerokie rozpowszechnienie tej wiedzy, doprowadziło do ogólnej akceptacji miodu jako szanowanego środka leczenia oraz do raptownego wzrostu przychylności do jego zastosowania zarówno klinicznie jak i przez opinię publiczną.
Wszystkie potrzebne informacje
uzyte do opracowania tematu pochodza z internetu.
UFFF Skonczylam