Autor Wątek: Yerba Mate  (Przeczytany 8255 razy)

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
Yerba Mate
« dnia: Grudnia 04, 2014, 11:10:27 »
Cześć!

Dawno tutaj nie zaglądałem. :) Ostatnio zdecydowłem, że przetestuję picie yerba przez dłuższy czas. Wcześniej miałem możliwość spróbowania herbatki, bo mój brat się w to bawił, ale...

Jestem zielony kompletnie - ktoś może poradzić gdzie kupić naczynka do picia i gdzie zaopatrywać się w susz? A także jakiego typu, jakie ma działanie, po jakim czasie. Chodzi mi głównie o to czego faktycznie doświadczacie, co polecacie... Może jakieś dodatki? Broszurki reklamowe i piękne opisy z miliona stronek mnie nie interesują, bo bywa i tak, że bardzo rozmijają się z prawdą lub są zwyczajnie nie konkretne, nierzetelne.

Z góry dzięki. :)

// nie mogłem znaleźć żadnego tematu tylko dla yerba mate, chyba że źle szukałem. Jeżeli istnieje już taki temat to przepraszam za powielanie.

Pozdrawiam.

Athoualia

• Gość
Odp: Yerba Mate
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 05, 2014, 20:30:06 »
Cześć!
Na Czajnikowym świetnie opowiadają o Yerba Mate.
Sklepy zielarskie, Kuchnie Świata. Można także w marketach poszukać (w Eleclerku widziałam Yerba Mate z Amandy).
Można także kupić w internecie:
http://www.yerbamarket.com/
http://poyerbani.pl/
http://www.yerbamatestore.pl/

Z naczyniami (Matero) bywa różnie, więc dla początkującego polecam kubek lub gliniane matero plus bombilla (rurka z sitkiem - bambusowa lub ze stali nierdzewnej). Dlaczego?
a) tykwa może spleśnieć jak jest nieodpowiednio przygotowana
b) z Palo Santo (gwajakolowca) czy Algarrobo (jadłoszyna) może popękać, jeśli nie jest odpowiednio konserwowane (jak to z drewnem bywa) - przy okazji jest drogie w przypadku PS.

Na początku Yerba może nie smakować. Można wybrać wersję Suave (łagodna). Yerba jest bogata w kofeinę, żelazo i jak dobrze pamiętam to witaminy z grupy B (nie pamiętam które, więc przekierowuję do swojego bloga, na którym zrobiłam wpis o Yerba Mate). Działanie? Zależy od organizmu. U mnie w zaparciach pomaga do 30 minut. Pobudza od razu (szczególnie, gdy jest mocna).

Jaką markę Yerba Mate polecam?
Mi przypadła Amanda despalada (mocna), a musiałam się do niej przyzwyczaić. Elaborada jest słabsza (nie próbowałam). Rosamonte jest jeszcze słabsza (oczywiście Suave - piłam i do despalady to taka jakaś słaba, ale aromatyczna!).
Do tego termometr się przyda, bo woda powinna mieć 75-80 st. C (Yerba innej nie lubi).
Bombilla? Może być LIZA (w miarę tania, łatwo się czyści, myje), bambusowa się łatwo zapycha.
Matero. Mam tykwę, nową, ale się boję, że znów spleśnieje. Mam z Palo Santo, ale boje się, że pęknie. Pijam z kubka.

Chcesz wiedzieć jak się parzy, przygotowuje tykwę i czego nie robić przy piciu? Jak coś to pisz.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 06, 2014, 11:23:11 »
Moja ulubiona to elaborada marki Pajarito, paragwajska, jakościowo organiczna najlepsza. Chyba Cejrowski o niej mówił ze jest najbardziej "męska" w smaku. Pierwszy raz jak sobie taki solidny kubek zaparzyłem wieczorną porą, to skończyło się na nieprzespanej nocce, pobudza fajnie.
Zdarzało się ze nie raz mnie pogoniło do toalety po yerbie, nie wiem czy to czasem nie z winy zaniedbanej tykwy :) ale już sobie te oryginalne naczynka do picia odpuściłem, za dużo problemów z tym.
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 06, 2014, 13:39:39 »
ja pije od kilku lat, mam niskie ciśnienie to i potrzebowałam czegoś co daje kopa bo kawa to wiadomo....
i sprawdziła się, ale początki były trudne, musisz dodawać sobie może mięty, suszonych owoców itp. nie opłaca się kupować z dodatkami, na pewno masz w domu swoje zioła
ja kupuje po prostu to co w promocji, ale mnie to bez różnicy już teraz
ale nie zaparzam do 3/4 naczynia jak wszędzie pisza tylko niecałe 1/2 albo i mniej
jak zrobiłam na początku mocną to ciemno przed oczami mi się zrobiło i dziwnie cos w sercu a akurat prowadziłam samochód i dziecko w foteliku...
ja polecam zaczynać od łyżki / szkl wody i obserwować swój organizm
moze dla mnie był za szybki skok ciśnienia...

skutków ubocznych nie obserwuje a piję codziennie od kilku lat, polecam zamiast kawy albo naprzemiennie
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline SwojskaPiwniczka_pl

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 09, 2014, 11:18:43 »
Ja staram się kupować z dobrego i sprawdzonego źródła niż od tak sobie zupełnie anonimowo,szczególnie jeżeli mowa o herbacie. A może tak więcej szczegółów na temat Pajarito,w jakiej jest cenie?

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 16, 2014, 20:19:40 »
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! Bardzo pomogliście.

@Athoualia, jeżeli chcesz się rozpisać to nie ma problemu - chętnie przeczytam, na pewno się przyda. Dziekuję Ci za pomocne linki!

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 31, 2014, 18:39:44 »
Wysłałam Ci wiadomość na priv :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 30, 2015, 11:40:28 »
Co do mięszania mate z inszymi to Herbiness pisała, ja komentowałem :)
http://www.herbiness.com/herbi-mate-czym-marzy-herbiness/
Różnice, głupcze!

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 13, 2015, 11:55:50 »
Piję mate z przerwami od kilku lat. Z przerwami bo jak pijam dłużej to mój organizm się nasyca i nie mam na nią ochoty. Zrobiłam sobie  trzy Herbmate z ww przepisu naszej Inez i piję ze smakiem. Połączenie mate z ziołami to smaczny i zdrowy kierunek.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2015, 12:59:31 wysłana przez Dorunia »

Offline pawcio30

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 23, 2015, 13:15:20 »
Jak kupiłem sobie herbatę w yerba matę w saszetkach w polomarkecie i piję ja jest o smaku limonki.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 25, 2015, 09:47:21 »
Jak kupiłem sobie herbatę w yerba matę w saszetkach
Kup sobie jakąś sypaną - smak nieporównywalny do fixów :)

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 23, 2015, 23:21:08 »
Jak kupiłem sobie herbatę w yerba matę w saszetkach
Kup sobie jakąś sypaną - smak nieporównywalny do fixów :)
Popieram! Bez porównania :3

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 28, 2015, 11:02:42 »
A jeszcze najlepiej sobie kupić sypaną wysokiej jakości tj. bez patyków :)
Najbardziej cenią gatunki (w rozumieniu handlowym, nie botanicznym :) o wyrazistym smaku, jak Rosamonte i Pajarito.
Różnice, głupcze!

Offline Lich555

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2017, 18:00:42 »
Naprawdę macie takie efekty po wypiciu Yerby? :P Nieprzespane nocki, dziwnie przed oczami, problemy z prowadzeniem samochodu? Ciężko mi w to uwierzyć. Sam piję yerbę od niedawna.
Zaopatrzyłem się w palo santo. Ktoś napisał, że boi się, że mu pęknie. To po co kupiliście? Jak jest okute to nie ma prawa się z tym nic stać. Mam Pipore klasyczną, gruszkową Taragui, Rosamonte klasyczną. Ja szczerze nigdy nie byłem chorobliwy (mam 17 lat, ale mimo wszystko). Piję bo mi smakuje i z przekonaniem, że na pewno mi pomoże, a na pewno nie zaszkodzi. Nigdy nie narzekam na żadne zdrowotne dolegliwości, czuję się bardzo dobrze. Składa się na to wiele czynników (ćwiczenie, herbatki ziołowe, spacery, pozytywne myślenie :D itp.) więc nie mogę stwierdzić, czy sama yerba mi w czymś pomogła. Rodzinnie mamy dość wysokie ciśnienie i "zły" cholesterol. Tutaj liczę, że yerba mi pomoże, ale nigdy nie poszedłem na żadne badania. Jak czytam komentarze o nieprzespanych nockach czy czymś przed oczami to... sam nie wiem. Ciężko mi w to uwierzyć.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 05, 2017, 18:11:19 »
Cejrowski pije i propaguje Yerbę i żyje, w moim zielarskim sklepiku są jego zestawy tzn herbata i "naczynko" - smak wg mnie - taki sobie - wolę swoje mieszanki...