Autor Wątek: Seminarium Borelioza – problemy diagnostyczne i terapeutyczne, Krosno 10.05.2017  (Przeczytany 22543 razy)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Ludzie z szczytów, przecież nawet b. prezydent George W. Bush na to chorował. Jak w USA leczą, wiemy mamy od nich metody IDSA i ILADS - metody do bani. Z moich obserwacji wynika, że im chory ma więcej kasy tym trudniej mu wyzdrowieć. Ja mam się dobrze, ile wydałam -  jakieś 20 kilka tys złotych (sporo poszło na niepotrzebne badania, wizyty u lekarzy, którzy tylko brali za wizyty, a nic nie pomagali, a wręcz szkodzili - zeżarłam całe torby niepotrzebnych leków). Gdybym była bardzo bogata, to pewnie wydałabym 200 tys, a może duuuużo więcej (są tacy co tyle wydają!). A naciągacze zacierają ręce.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2017, 21:36:16 wysłana przez Renia »
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline janek

• Dużo Pisze
Tak się zastanawiam kiedy koledzy i koleżanki chociażby z kursu zielarskiego - którzy byli w liczbie kilkunastu osób napiszą swoje uwagi, wrażenia na temat konferencji.

Ja o swoich uwagach nie piszę bo są raczej krytyczne, więc po co?

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
Witam,

Seminarium było bardzo ciekawe ale ograniczony czas nie pozwolił poruszyć wszystkich kwestii.

Była bardzo duża frekwencja.

Różne stanowiska, poglądy, rozwiązania, propozycje diagnostyki i terapii przedstawiali naukowcy, lekarze, fitoterapeuci. Wywiązywało się wiele dyskusji, w których brali udział przedstawiciele stowarzyszeń osób chorych na boreliozę (Pan Michał Szebestik) i lekarzy ILADS (z amerykańskiego stowarzyszenia).

Bardzo konkretną i praktyczną wiedzę na temat stosowania roślin zielarskich w leczeniu babeszjozy przedstawił Fitoterapeuta Jan Oruba.

Całość seminarium zarejestrowała niezależna telewizja i warto śledzić jej stronę lub kanał youtube.

Pozdrawiam,
Paweł
ps. Jestem obecny na forum ale moja skromna aktywność jest milczącym sprzeciwem przeciwko działaniom Pani Basi jako global moderatora tegoż forum. Do czego jak każdy wolny człowiek mam prawo. Mam również wiele innych zajęć. To krótkie wyjaśnienie odnośnie mejli i telefonów, które otrzymuję. :)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
janek pisz koniecznie.
Chętnie poznam wszelkie opinie.
Dlaczego krytyczne miały by się nie znaleźć na forum - przecież chyba o to tu chodzi, prawda?
Lepiej szczera krytyczna, niż bezsensowne wazeliniarstwo, nic nie wnoszące.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2017, 10:07:23 wysłana przez zielarz polski »

Offline janek

• Dużo Pisze
Szkoda, że obszerny post Pawła nie zawiera grama  konkretów.

Ja np. mogę się ustosunkować do Pawła jako osoby jak i do jego referatu.
Po pierwsze po wygłoszeniu refaratu mijaliśmy się z Pawłem i mówię: Paweł gratuluję referatu i wyciągając jednocześnie rękę do gratulacji - Paweł zbył mnie przechodząc dalej.

Nie będę się odnosił i komentował jego zachowania, bo nie ma czego komentować.
Nie będę też komentował jego referatu - bo z zielarstwem nie miał nic wspólnego.

Zastanawia mnie coś innego - Paweł wygłaszał go jako chyba reprezentant PTZiF, w każdym razie na każdej stronie referatu była stosowna informacja.
Referat dotyczył wykorzystania testów z krwii i zielarstwem nie miał kompletnie nic wspólnego.

I tutaj mam pytanie do Pawła czy innej kompetentnej osoby - dlaczego nazwa Towarzystwa Zielarzy i Fitoterapeutów została wykorzystana do promowania rzeczy nie mających z zielarstwem niczego wspólnego.

Ponieważ Paweł jest chyba propagatorem rezonansu a symapatyczny p.Kasprzak był raczej mało konkretny, to może nam napisze więcej na temat tej metody.

Nie chcę pisać konkretów bo nie byłem nimi zachwycony, ale to mój subiektywny pogląd.
Sporym zawodem, chyba nie tylko dla mnie było to, że dr Różański nie miał swojego wystąpienia.

Ale była jedna rzecz która naprawdę mi się podobała - to referat prof. Szumnego - brawny, konkretny z praktycznymi rzeczami do wykorzystania. Naprawdę super - było widać ewidentną pracę włożoną akurat do napisania tego konkretnego referatu a nie tylko wykorzystywanie swojej ogólnej wiedzy w ramach jakieś specjalności.

Bardzo mi się podobała ( nie tylko mnie) krytyczna opinia prof Kaznowskiego na temat pewnego referatu, wyrażona w bardzo kulturalny sposób. To było zachwycające, zresztą odpowiedź adresatki krytycznej opnii również była świetna. Choć do tego samego prof mam żal - szkoda, że nie powiedział choć paru zdań na temat probiotyków gdzie chyba nie tylko dla mnie jest niekwestionowanym autorytetem. Szkoda, że zabrakło opinii w tym ważnym, dla niektórych bardzo ważnym temacie.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
Od kolegi:
Byłem na konferencji w Krośnie, gdzie pomagałem nagrywać dla Zagórskiegi i
w związku z tym przesyłam informację z jednego z najciekawszych moim
zdaniem wystapień. Profesor Dobrzański twierdził w nim, że najwazniejszymi
obecnie pierwiastkami, których nam brakuje, to jod, selen i lit.

W załaczeniu przesyłam zdjęcie z jego wierszykiem na ten temat.
https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=5a5b1cae1f&view=fimg&th=15c022570eec9961&attid=0.1&disp=inline&safe=1&attbid=ANGjdJ9UpwMQne_CGI72uguTJMQG7JjTIbusl8HQE9DYWUWXaF5ZaYeh7q6uXi9g814HziaXgzXg6vSY9XmEzyUnrvg4-vmnaZGuxxJSCMkBIQJuB1kWg-5Ne7nD13c&ats=1494687538394&rm=15c022570eec9961&zw&sz=w1440-h738

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Wątek spiskowy został przeniesiony do tego wątku
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=5935.0

Tu proszę pisać tylko o konferencji lub sprawach z nią związanych

Pozdrowienia :-)

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
Na seminarium poruszano problemy związane z diagnostyką boreliozy. Ten temat podjął też Paweł. Gry ugryzie nas kleszcz możemy zrobić sobie badanie na obecność krętków. Takim badaniem jest stosowany od lat test USR(RPR) - kartonikowy (Paweł podkreślał, że musi być właśnie kartonikowy) zwany też testem Wassermana. To jest test na kiłę (o ile dobrze pamiętam). Moim zdaniem to bardzo ważna informacja. Możemy sprawdzić za parę złotych czy mamy infekcję krętkową czy nie i to bardzo szybko.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Na seminarium poruszano problemy związane z diagnostyką boreliozy. Ten temat podjął też Paweł. Gry ugryzie nas kleszcz możemy zrobić sobie badanie na obecność krętków. Takim badaniem jest stosowany od lat test USR(RPR) - kartonikowy (Paweł podkreślał, że musi być właśnie kartonikowy) zwany też testem Wassermana. To jest test na kiłę (o ile dobrze pamiętam). Moim zdaniem to bardzo ważna informacja. Możemy sprawdzić za parę złotych czy mamy infekcję krętkową czy nie i to bardzo szybko.

Nie zajmuję się boreliozą, ale pomysł ciekawy. Pytanie mam jednak praktyczne. Czy jak zrobimy test i dzięki niemu dowiemy się o obecności krętków to wytłumaczymy lekarzom, że to nie kiła i unikniemy czasem niechcianych antybiotyków lub przekonamy ze to powinna być doxycyklina a nie penicylina? Bo przecież kiła podlega zgodnie z ustawą zgłoszeniu z imieniem i nazwiskiem i obowiązkowi leczenie (tak samo jak rzeżączka i gruźlica). Jak to jest w praktyce?

Pozdrawiam :-)
A.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
Tylko jest pewien mały problem.
Lekarze z NFZ, szpitale, zakaźnicy na ogól nie uznają i w ogóle nie zlecają takich testów jak PCR, LTT, CD57.

O teście Wassermana to chyba nawet dziecko słyszało co akurat nie oznacza, że lekarze będą na niego zwracać uwagę przy diagnostyce boreliozy. Ta droga diagnozowania czy wspomagania się tym testem jest kompletnie nieznana w praktyce.

Ja chorym zawsze piszę, zresztą też na stronie to samo - jeśli Ci zależy na potwierdzeniu testami to najpierw spytaj się lekarza do którego chodzisz o to jakie testy uznaje a dopiero potem je rób.

Ludzie wydają naprawdę ciężką kasę na testy (duży panel odkleszczowy u dr W. kosztuje ponad 6000 zł) a potem okazuje się, że dla danego zakaźnika jakiś test nie jest wiarygodny.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
https://pl.wikipedia.org/wiki/Odczyn_Wassermanna :
Odczyn Wassermanna – odczyn nieswoisty wykonywany w diagnostyce kiły. mający obecnie znaczenie historyczne (został wycofany w 1976 r.) z uwagi na jego niespecyficzny charakter (był w zasadzie odczynem antykardiolipinowym, a nie przeciwkrętkowym). Oparty jest na wiązaniu dopełniacza i wykrywa immunoglobuliny G.

Czyli wynikałoby z tego, że nawet obecnie się tych testów nie zleca?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
https://pl.wikipedia.org/wiki/Odczyn_Wassermanna :
Odczyn Wassermanna – odczyn nieswoisty wykonywany w diagnostyce kiły. mający obecnie znaczenie historyczne (został wycofany w 1976 r.) z uwagi na jego niespecyficzny charakter (był w zasadzie odczynem antykardiolipinowym, a nie przeciwkrętkowym). Oparty jest na wiązaniu dopełniacza i wykrywa immunoglobuliny G.

Czyli wynikałoby z tego, że nawet obecnie się tych testów nie zleca?

Chyba nie tak całkiem wycofany bo dalej da się go zrobić za małe pieniądze np. tu pod pozycją 81. za 10zł http://www.nzozgnojnik.pl/badania-cennik/cennik-badan-biochemicznych.html

Pytanie czy laboratorium od razu nas zgłosi do rejestru, skoro mamy taką ustawę jaką mamy to chyba tak, co najmniej na dalszą diagnostykę?

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Justyna35

• Mało Pisze
  • **
WR jest to badanie które zlecają lekarze szczególnie kobietom w ciąży ... o ile się nie mylę
( nie wiem jak wyglądają aktualne karty ciąży) to ten wynik był niedawno jeszcze obowiązkowo oznaczony w tej karcie.
Można to na pewno sprawdzić.

Offline janek

• Dużo Pisze
Tak się zastanawiam czy ktoś z PTZiF odpowie na moje wątpliwości?

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
Ja jestem członkiem PTZiF. Paweł wystąpił w ramach naszej organizacji. Tym byłam troszkę zaskoczona, bo powinniśmy chyba omawiać w ramach organizacji pewne tematy. I nie powinno być tak, że członkowie nic nie wiedzą. Nie wiedzą o tym co z ramienia PTZiF ma być omawiane, publikowane itp. Prezentacja Pawła ni w pięć ni w dziewięć była prezentacją PTZiF. Czy my członkowie mamy jakiś wpływ kto i co prezentuje?

Druga sprawa. Referat Pawła to mim zdaniem bardzo ważna informacja dla tych wszystkich, którzy chcą sprawdzić czy mają infekcję.

Basia napisała to i owo z czego można by wywnioskować, że badanie jest niewiarygodne. Czy rzeczywiście? Jeżeli tak jak mówi Paweł badanie to może wykluczyć infekcję to czemu nie popularyzowć tej wiedzy?

Pan, który reprezentuje chorych na boreliozę publikuje na youtube nagrania z seminarium.
https://www.youtube.com/watch?v=1Cmg4ecIilI
Inne wypowiedzi również.