Autor Wątek: skurcze (kurcze) mięśni  (Przeczytany 6855 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
skurcze (kurcze) mięśni
« dnia: Czerwca 30, 2011, 08:31:18 »
skurcze (kurcze) mięśni przy nadmiernym wysiłku fizycznym.

ostatnio moja mama cierpi na tego typu bóle. Fakt , dźwignęłyśmy się ostatnio.
oprócz wapnia, magnezu i wit. E co można stosować?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: skurcze (kurcze) mięśni
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2011, 09:20:54 »
Maść kasztanowa.
Maść ze złotego wąsa z miłorzębem, siedmiopalecznikiem.
Istnieje teoria, że za skurcze odpowiadają toksyny- więc uzupełnianie przyswajalnego wapnia i magnezu jest jak najbardziej na miejscu.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2011, 09:32:18 »
Dobrze, że bierze magnez, ale pytanie jaki?
Najlepszą wchłanialność ma mleczan, cytrynian, asparaginian.
W związku z tym, że jestem piwoszem to zdarzały mi się niedobory, które objawiajały się na początku skurczami, a następnie drganiem powieki. Zacząłem stosować magnez z B6.
Zwiększyłem jednak dawkę i dorzuciłem B-Complex zwany także B-Compositium (zestaw witamin grupy B) (2 rano - 2 wieczorem) po 2 tygodniach wszystko ustąpiło.
Być może Twoja mama ma coś w pożywieniu co utrudnia magnezowi wchłanianie lub go wypłukuje, dlatego proponuje zwiększyć dawkę i dodatkowo brać B-Complex.
Dodatkowo stosuj to co zaleciła Halina.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2011, 09:48:58 »
Magnez+ potas (np. aspargin) + dobra woda mineralna+ banany (sniadanie, obiad) unikac ziół moczopędnych lub uzupełniac i tworzyc równowagę w organiźmie.

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2011, 10:35:51 »
Ja podam sposób na pierwszą pomocą, niezależnie od konieczności przyjmowania magnezu.
Od razu mocno przycisnąć duży palec nogi do ściany, a jak ściany nie ma pod nogą;) chwycić duży palec nogi i pociągnąć do siebie. Skurcz i ból momentalnie popuszcza.

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 30, 2011, 12:42:16 »
+ banany (sniadanie, obiad)

Banany  zawierają dużo cukrów prostych należy uważać z ich ilością, zwłaszcza cukrzycy i  osoby zagrożone, kobiety w ciąży itp, którym poleca się max. pół banana dziennie.

Bardzo dobra jest też wątróbka, wszelkiego rodzaju niedobory, tiki nerwowe, skurcze mięśni etc.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 30, 2011, 14:23:48 »
Przy   kurczak  skuteczny  jest  widłak. Można  uszyć  woreczek  napełnić  go  widłakiem  i    w  takiej  formie  przykładać  na   cierpiące  miejsca.
 Przy  takich  niedyspozycjach  można  się  też  pokusić  o  dobra  półkapiel  ziołową  ze  skrzypem,  krwawnikiem,   miętą,   nostrzykiem , tymiankiem,  wierzbą  czy    wiązówką,   kwiatkami   mydlnicy,    igliwiem  sosnowym   itd.  Teraz  tyle  ziół - najlepszej  jakości ; po  łąkach,  lasach. Radziła  bym  nazrywać  takich  właśnie  świeżych  ziół  i  zrobić parę   półkąpieli   z  kocowaniem  włącznie.
 Do  tego  jeszcze    mieszanki    witaminowe  typu  np:.
   porzeczka  czarna  liść,  3,5  cz.
  jarząb owoc 2, głóg  dwuszyjkowy owoc  5,  róża  dzika  owoc  10, porzeczka  czarna owoc 10,   

lub   np.  taką; 
 nagietek   4,  pokrzywa liść 2,  poziomka liść 6,  porzeczka  czarna  owoc 5,  róża   dzika  5.

Sok  z  pokrzywy  i  mniszka   gdzieś  4  x  po  50  ml.

W  diecie  uwzględnić  płatki  owsiane  te  zwyczajne ,owoce  warzywa.  Dużo  vit  b  jest  w  drożdzach,  najpierw  sparzyć!.

Jeśli  by  mnie  sprawa  dotyczyła  pokusiła  bym  się  też  o  mieszankę   arteriosklerotyczną  np;
  arnika, mniszek, kurdybanek, barwinek, jeżyna liść, serdecznik, nostrzyk, poziomka liść, skrzyp, brzoza, głóg, melisa,róża  owoc, owies  nasiona.
  arte

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 30, 2011, 14:32:25 »
Przy   kurczak  skuteczny  jest  widłak.

Jaki kurczak? :D Do kurczaka ti ziemniaki i buraczki są dobre :) - joke

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 01, 2011, 08:21:42 »
Dziękuję wszystkim za porady. Arte też myślałam o pokrzywie.
Myślałam też o rozmasowaniu tych bóli, bo Mamę niestety boli jak chodzi. W ogóle myślę, że bóle są od kręgosłupa, bo narzeka na dolny odcinek kręgosłupa, zwłaszcza przy pochylaniu się.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 01, 2011, 08:23:15 »
Jaki kurczak? :D Do kurczaka ti ziemniaki i buraczki są dobre :) - joke

dobry kurczak nie potrzebuje dodatków.

Odczytałam dobrze "kurczach" nawet nie zwróciłam uwagi na ptaka. ;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 01, 2011, 14:23:47 »
Magnez+ potas (np. aspargin) + dobra woda mineralna+ banany (sniadanie, obiad) unikac ziół moczopędnych lub uzupełniac i tworzyc równowagę w organiźmie.

Ale jeśli to rzeczywiście od kręgosłupa, to trzeba by jechać normalnym programem moczopędnym - przeciwreumatycznym. Zgadzam się, że trzeba przy tej okazji dbać o ustalenie nowej, lepszej równowagi minerałów i witamin.

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 02, 2011, 09:04:10 »
+ banany (sniadanie, obiad)

Banany  zawierają dużo cukrów prostych należy uważać z ich ilością, zwłaszcza cukrzycy i  osoby zagrożone, kobiety w ciąży itp, którym poleca się max. pół banana dziennie.

Bardzo dobra jest też wątróbka, wszelkiego rodzaju niedobory, tiki nerwowe, skurcze mięśni etc.

hmmm z ta cukrzyca to raczej się pomyliłeś... Po pierwsze: węglowodany pochodzące z bananów wchłaniają sie szybko ale dają wolniejszy przyrost insuliny we krwi ( i to jest niepodważalny fakt)
po drugie: będąc dociekliwym napisałem do kilku diabetyków i Ci potwierdzili ze nie unikają bananów. Sorry za spóźniony zapłon ale o cukrzycy wiem niewiele , dzieki temu łyknęłem trochę podstaw....
ps. sprawa ma sie inaczej w najbardziej skrajnych przypadkach cukrzycy , ale wtedy to całe zywienie jest nie z tej ziemi

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 01, 2013, 14:41:25 »
Dobra mieszanka na opisywana dolegliwość: Owoc czarnej porzeczki - 30%; owoc bzu czarnego - 20%; korzeń podróżnika - 15%; owoc kminku - 10%; owoc anyżu - 10%; ziele pokrzywy - 10%; kłącze imbiru - 5%;

Pozdrawiam

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 01, 2013, 22:08:03 »
Doczytalam , że skurczom, zakwasom i różnym dolegliwosciom po wysiłku fizycznym zapobiega wiązówka. Kwiat popijam właśnie po treningu. Zbierać, zbierać bo zaczyna przekwitac.