Autor Wątek: Leczenie ziołami, a obowiązkowe przerwy  (Przeczytany 9551 razy)

Offline Polinezja

• Nowy
  • *
Leczenie ziołami, a obowiązkowe przerwy
« dnia: Grudnia 17, 2009, 12:05:54 »
Witam serdecznie. Mam 29 lat. Zamierzam wyregulować swoje hormony w naturalny sposób. Wydaje mi się, że brak mi estrogenów (sucha skóra, łojotokowe zapalenie skóry głowy, wypadanie włosów, a inne włosy rosną tam gdzie nie trzeba:) Na razie mam sprawdzony testosteron i ponoć w normie. Od tygodnia piję napar z kwiatów czerwonej koniczyny (3 x dziennie po 3 łyżeczki), dla urozmaicenia dodaję 1 łyżeczkę kwiatów malwy lub pokrzywę. Chciałam zapytać czy to dobra mieszanka? Ponadto w celu zahamowania łojotoku przyjmuję od 3 dni 3 tabletki dziennie wierzbownicy (porcja dzienna zawiera: ziele wierzbownicy 1,41 g, wyciąg z wierzbownicy 270 mg). Chciałam zapytać kiedy i jak długie trzeba robić przerwy?
Czy np. 3 miesiące, a potem miesiąc przerwy (mówi się, że z reguły po ciągłych 3 miesiącach widać efekty), czy zgodnie z regułą: "dwa tygodnie picia ziółek
tydzień przerwy
dwa tygodnie picia ziółek
dwa tygodnie przerwy
dwa tygodnie picia ziółek
dłuższa, więcej niż 4 tygodniowa przerwa" (ale wtedy obawiam się, że jeszcze organizm się nie przystosuje, a ja będę już przerywać kurację). Im więcej czytam tym mniej wiem. Przepraszam, że tak pytam, ale nigdy wcześniej nie leczyłam się ziołami i nie chcę przesadzić.
Czy wzrost estrogenów spowodowanych przyjmowaniem ziół może doprowadzić do nowotworów? I czy jeżeli źle pracują np. jajniki to zioła są w stanie wyleczyć, czy też będę musiała je przyjmować przez całe życie? Będę bardzo wdzięczna za okazaną pomoc.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
Odp: Leczenie ziołami, a obowiązkowe przerwy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 17, 2009, 12:37:04 »
A robiłas inne badania? Np na tarczyce? tsh?

Offline Polinezja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 17, 2009, 12:53:04 »
Tak, robiłam. Mam słabo uchwytny guzek o śr. 3 mm. Lekarz twierdził, że nie jest to problem. Takie guzki ma ponoć co druga osoba.
TSH 2.32 [norma to 0,27-4.2]
fT4 0.951 [norma to 0.93-1.7]
fT3 2.73 [norma to 2-4.4]
Lekarze mówią, że OK.

Offline ts

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 18, 2009, 00:18:43 »
polecam zioła naturalne w100% .nie trzeba ich odstawiać .oczyszczają i uzupełniają wszystkie niedobory[witaminy,minerały itd.]Miałam bardzo duże problemy zdrowotne chorowałam przez 15lat]dzisiaj jestem zdrowa.Na zioła trzeba czasu ,ale warto było czekać,

zobacz stronę www.akuna.pl
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2009, 12:16:11 wysłana przez ts »

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 18, 2009, 08:23:32 »
Też mnie interesują przerwy w używaniu ziół, ponieważ nie zetknęłam się nigdzie z  opracowaniem, ani zestawieniem tej kwestii, a nie zawsze można znaleźć informację o tym, przy poszczególnych ziołach i mieszankach.
Wiem, że np przy pokrzywie , należy po miesiącu zrobić tydzień przerwy.
Mam nadzieję,  ze ten wątek się rozwinie i po powrocie, będę mogła uzupełnić i ja swoją wiedzę.

Zastanawiałam się czy to nie chodzi o tarczycę, dlatego zapytałam.

Offline Polinezja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 18, 2009, 18:13:55 »
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc  :D Myślę, że zastosuję metodę 30-35 dni ziół/10 dni przerwy. Najbardziej do mnie przemawia :D

Do alelen:

Masz rację, ponieważ przy problemach hormonalnych w pierwszej kolejności powinno się badać tarczycę. Ja zbadać ją pobiegłam szybko, bo u mnie w rodzinie problemy z tarczycą to jakieś częste ;D

Jak będę miała efekty to dam znać :), a już niedługo wizyta u endo. Ciekawa jestem co On na to, że leczę się czerwoną koniczynką i nie chcę żadnej Diany 35 ;D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 18, 2009, 19:22:20 »
Pamiętaj o morszczynie i poroście islandzkim. One regulują tarczycę i przy nadczynności i niedoczynności.
Co jeszcze? Owoce jarzębiny i dzikiej róży - nie żałuj ich sobie, to czysta witamina i minerały.
Powodzenia :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 18, 2009, 23:32:20 »
Ja opierałam się na "Vademecum Fitoterapii", częściowo przepisane jako "Ziołolecznictwo Ojców Bonifratrów dla kobiet". Tam morszczyn jest w mieszankach ziołowych na obydwie strony problemów z tarczycą, ale w różne strony.
Zgadzam się, że współpraca z lekarzem na podstawie wyników badań jest bardzo wskazana, jeżeli wyjdą mierzalne problemy z tarczycą.
Najgorsze jest to, że morszczyn bałtycki w zasadzie prawie nie ma jodu, na ziołach do "kąpieli" mogłoby być określone morze pochodzenia owej kąpieli...

Offline Heidhr

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 19, 2009, 12:17:39 »
Witam,

Myślę sobie, że przyczyn „sucha skóra, łojotokowe zapalenie skóry głowy, wypadanie włosów, a inne włosy rosną tam gdzie nie trzeba” może być wiele, faktycznie od zaburzeń hormonalnych (aby to ustalić warto zrobić badania profilu hormonalnego) ale może to też być problemy z nerkami itp. Dlatego ważne by się dokładnie zdiagnozować.
Poza badaniami warto wybrać się do dobrego zielarza albo/ i  lekarza TCM by dobrać właściwie zioła i dietę - indywidualną.
Co do Koniczyny czerwonej to ogólnie rzecz biorąc -  zgodnie z naszym cyklem menstruacyjnym estrogeny powinno przyjmować się w pierwszej fazie cyklu, warto się upewnić czy to z ich powodu masz opisane objawy bo nadmiar estrogenów też działa na niekorzyść. Podoba mi się Twoje podejście, że pytasz i zastanawiasz się nad ewentualnymi konsekwencjami nadmiaru.

Pozdrawiam ciepło i życzę Zdrowia:)
"Podnoszę patyk i wręczam ci go, pytając : "Co to jest" Odpowiadasz: "Kawałek drewna", po kilku minutach zauważam: "Nie, to kawałek drzewa" Czy rozumiesz na czym polega różnica?"

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 08, 2010, 18:05:50 »
Chciałabym  zapytać  w  imieniu  alelen  jak długo  można  stosować  wewnętrznie napar  z  nawłoci ?  Pozdrawiam w  imieniu alelen  i swoim