Autor Wątek: gruczolak prostaty  (Przeczytany 11177 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: gruczolak prostaty
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 25, 2014, 23:37:06 »
Chyba Sarwa był leniwy albo się bał cenzury, bo fermentacja brzmi groźnie dla Skarbu Państwa ;-)

Świeże listki kiprzycy włóż do reklamówki, zawiąż szczelnie i postaw na słonce ma 1-2 dni, aż wszystkie liście się zaparzą. Po prostu co jakiś czas zajrzyj do torby. Potem listki rozłóż na tace do suszenia w cieniu.

Pozdrowienia :-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 06, 2014, 14:17:51 »
Wierzbownica drobnokwiatowa com ją posadził w ogródku wypuściła kwiatki ale nie chcą się otworzyć . W internecie jest masa ofert na susz i przetwory z tej roślinki a to takie maleństwo . Nie znalazłem też informacji jak toto się rozmnaża czy tylko nasiona ?
http://zapodaj.net/b4f7ea3dff418.jpg.html

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 06, 2014, 21:34:21 »
Wierzbownica drobnokwiatowa com ją posadził w ogródku wypuściła kwiatki ale nie chcą się otworzyć .

Na zdjęciach masz kwiatki otworzone, więcej nie będzie. W pewnym momencie pojawią się kudełki nasion i roślinka będzie się siać.

W internecie jest masa ofert na susz i przetwory z tej roślinki a to takie maleństwo .

W porywach do pół metra, lubi wilgoć, dużo wilgoci, ale nie błotko.
Widziałam kiedyś nad jeziorem łan sięgający do pasa, ale to musiał być jakiś lokalny mutant
Możliwe, ze jednak w tych ofertach internetowych są inne wierzbownice, bo w zasadzie mają podobne działanie, więc nawet domieszka, czy pomylenie gatunków nie zmieni zbytnio skuteczności..

Nie znalazłem też informacji jak toto się rozmnaża czy tylko nasiona ?

To jest roślina jednoroczna. Inne wierzbownice to byliny, ale nie ta.

Pozdrowienia :-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Września 07, 2014, 06:57:29 »
To jest roślina jednoroczna. Inne wierzbownice to byliny, ale nie ta.
Czyli niepotrzebnie zawracałem głowę koleżankom które wykopały i przysłały mi roślinki żebym mógł je posadzić  w ogródku . :o  Anglicy w wiki piszą "Forma biologiczna ziela wierzbownicy (Epilobium parviflorum) jest hemicryptophyte scapose" czyli jakieś pąki powinny zostać w ziemi - zobaczy się wiosną ale nasionka zbiorę i wysieję w pobliskim rowczaczku  . ;)