Autor Wątek: Pompki  (Przeczytany 5434 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Pompki
« dnia: Lipiec 18, 2021, 22:47:03 »
Pewnie dla fachowców to nic nowego, ale dla mnie to było ciekawe odkrycie: wyciskanie pompek wzmacnia między innymi mięśnie barków i kręgosłupa szyjnego. Podobnie, ale nico inaczej działa podciąganie na drabinkach. Przy podciąganiu nie chodzi o efekt podciągnięcia, ale o wzmacnianie mięśni, czyli każde drgnienie jest cenne. Co to oznacza? Warto rozważyć to przy bólach głowy, szyi, barków, nadużywaniu komputera, myszy, czyli cieśni nadgarstków. Oczywiście, wszystko z głową i na ile siły pozwolą.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Pompki
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2021, 08:25:55 »
Ja mam drążek rozporowy w drzwiach do pokoju i sobie na nim zawisam kilka razy dziennie, ale podciągnąć się nie potrafię nawet odrobinę, a i wisieć nie dam rady dłużej niż 20 sekund. Pompki nie zrobię nawet jednej :(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 22, 2021, 09:59:30 »
Chodzi nie o całkowite podciągnięcie się na drążku, ale o próby dla mięśni. A z pompkami to samo: ważne, by pracowały ręce i barki, a biodra i plecy były sztywne. To znaczy: nie pompować pośladkami.

Oczywiście, to dotyczy wzmacniania mięśni karku i barków. Ważne są przynajmniej próby, a zwisanie na drążku na pewno przynajmniej odciąża kręgosłup.

"Nieprawidłowe" pompki też mogą się czasem przydać, nawet leczniczo. Jednak o leczeniu odpowiednim ruchem problemów ze stawami i przepuklinami w kręgosłupie musi się wypowiadać fachowiec, po obejrzeniu zdjęć i bezpośrednim kontakcie z klientem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 22, 2021, 23:14:35 »
Właśnie obejrzałam genialny filmik.
Masz już drążek, to weź linkę, przerzuć ją przez drążek, do jednego końca podczep mały plecak z kilkoma plastikowymi butelkami z wodą (oczywiście, można zacząć od jednej), na drugim końcu linki zawiąż pętlę w rozsądnym miejscu, by łatwiej było ją chwycić (albo bez pętli - to do uznania), na ręce nałóż robocze rękawice, by się nie pociąć i można zacząć podciąganie w różnych wariantach.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2021, 00:49:07 »
@Basia - ojej, świetny pomysł, że też nigdy na to sama nie wpadłam. Dziękuję, będę teraz tak ćwiczyć :)
Ogólnie, to staram się ćwiczyć. Na drążku zwisam tylko dla rozciągnięcia kręgosłupa, ale np. mam ekspander i go rozciągam rękami i nogami. Niestety, jakoś siły w rękach mi nie przybywa, ale nie jestem w stanie ćwiczyć regularnie. Tylko w lepsze dni mam na to siłę. A jak czasem trochę więcej poćwiczę, to później przez 3 dni to odchorowuję :(