Autor Wątek: Crohn ze wskazaniem na zapalenie żołądka  (Przeczytany 7731 razy)

Offline MiF

• Nowy
  • *
  • Pacjent wyleczony to klient stracony.
Crohn ze wskazaniem na zapalenie żołądka
« dnia: Marca 01, 2017, 21:06:56 »
Dzień dobry,
miło mi że mogłem dołączyć do Waszego grona :) Jestem Michał i od kilku lat walczę z chorobą Crohna z różnym skutkiem. Po krótce chciałbym opisać co już na sobie testowałem, a następnie prosić o kilka wskazówek.
Medycyna konwencjonalna nie jest w stanie mi zaproponować nic poza sterydami, bo tylko to na mnie działa. Postanowiłem wziąć chorobę w swoje ręce i testuję metody co bardziej logiczne. Zacząłem od diety eliminacyjnej - SCD. Zmiana sposobu żywienia, a w zasadzie rewolucja żywieniowa, przyniosła skutek. Autorka diety przekonała mnie, że problem leży w złym składzie flory bakteryjnej. Co za tym idzie, eliminacja węglowodanów innych niż miód i owoce plus dodatkowo jogurt probiotyczny własnej roboty żeby zasiedlać tym co jelitach być powinno.
Niestety mimo tego brzuch dalej pobolewał, a w skrajnych momentach i tak kończyło się antybiotykiem i sterydami (na diecie nie brałem nic, bo ponoć nie było konieczne). Samopoczucie stawało się coraz gorsze, coraz mniej sił bo dieta mało urozmaicona i myśli depresyjne pokroju bezcelowości istnienia.
Na święta dostałem książkę o leczeniu mega dawkami witamin i pojawiło się światełko w tunelu. Poczytałem i ustaliłem, że problem może leżeć w niedoborze witaminy D3. Zrobiłem badanie krwi d3(25-oh) i okazało się mam 10 ng/ml. Zamówiłem d3 +k2 mk7 dodatkowo jeszcze witaminę C. Skok niewyobrażalny, wręcz nie pamiętam kiedy się tak czułem. Zacząłem rozróżniać bóle brzucha. Crohn w podbrzuszu i żołądek tuż pod żebrami. Tutaj zrozumiałem, iż  większość czasu doskwierał mi ból w górnej części brzucha, czyli żołądek. I tak po nitce do kłębka doszedłem, że mój ból brzucha wynika nie z diety tylko ze stresu. Nawet jeśli wciągu dnia było ok to w nocy budziłem się/ budzę kilka razy i odczuwam ból w górnej części. Nie potrafię nad nim zapanować w żaden sposób więc zacząłem szukać czegoś na rozluźnienie i antystresowego. Zacząłem suplementować jabłczan magnezu - bez większych rezultatów i herbaty ziołowe. Na śniadanie ostropest, a w ciągu dnia mix rumianek, melisa, mięta, koper włoski + cytryna i miód. Dalsze poszukiwania doprowadziły mnie tu, bo żołądek nie daje mi spokoju (da się żyć, ale widzę możliwość poprawy). Jedynymi metodami na chwilową ulgę to gorąca kąpiel i kilka głębokich wdechów. Dosłownie chwilową.

Przeczytałem wątki o crohnie i zapaleniu żołądka na forum. Tylko nigdzie obu powyższych razem i nie wiem czy jakieś działania nie będą się wzajemnie wykluczać.

Moje postrzeganie problemu na dzień dzisiejszy:
Dysbioza wynika z braku odpowiednich witamin i minerałów. Braki witaminowo-minerałowe wynikają ze złego wchłaniania. Złe wchłanianie wynika ze złego trawienie. Złe trawienie wynika z braku kwasu żołądkowego, a to ze stresu:)

Dodam, że jestem po resekcji jelita cienkiego(1,3m).
Na chwilę obecną biorę Pentasę (mesalazyna), Imuran - zamierzam odstawić jak najszybciej

Plan działania:
1) opanować ból brzucha
2) odbudowa jelit
3) odbudowa flory w jelitach
4) opanowanie crohna jak będzie konieczność

Początek kuracji:
1) olej rokitnikowy - przeciwbólowo i regenerująco
2) następnie kit Basi 

Gdzie się zaopatrujecie w zioła, oleje itd? Macie jakiś sprawdzony sklep internetowy?
Jaki olej rokitnikowy polecacie? Coś znalazłem, ale chyba nie można linkować :P

Wszelki konstruktywny komentarz mile widziany :)

Pozdrawiam :)

p.s. Proszę nie usuwać posta poniżej, chciałbym aktualizować tam przebieg kuracji dla potomnych :)

Offline MiF

• Nowy
  • *
Odp: Crohn ze wskazaniem na zapalenie żołądka
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 01, 2017, 21:07:11 »
rezerwacja :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 01, 2017, 23:34:05 »
Rzuć okiem do sąsiedniego wątku: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4863.0

Mnie swego czasu przy bólach żołądka pomogło uświadomienie sobie, że ja nie mam problemu z żołądkiem, tylko z nerwicą. Od razu mój żołądek się uspokoił ;) Wredna szefowa odeszła sama niedługo potem.  :D

Oprócz ziół zaleczających stan zapalny w żołądku i dwunastnicy (żywokost, aloes, krwawnik i inne), mnie pomagają zioła typowo uspokajające (dziurawiec w zimie, kozłek, chmiel, melisa, męczennica, magnolia i jeszcze coś się tam znajdzie) oraz niektóre adaptogeny (cytryniec i wąkrota). Sam cytryniec na świeżo ma dużo śluzów w sobie, więc działa powlekająco na błony śluzowe. Lubię żuć liście cytryńca w lecie.

Dużo śluzu mają świeże pąki liściowe lipy (do żucia), korzeń żywokostu w wywarze, kozieradka, liście babki pospolitej i lancetowatej, no i oczywiście śiemię lniane oraz ślaz, i prawoślaz.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline MiF

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 02, 2017, 07:16:13 »
Do nerwicy już też sam doszedłem jakiś czas temu. Mimo to nie jestem w stanie się uspokoić i wyciszyć :(
Co do ziół to te co bardziej popularne już przetestowałem w formie naparu, bez odczuwalnej różnicy.
Czytałem już jakiś czas o męczennicy, ale jeszcze nie próbowałem. Muszę zapytać u jakiegoś zielarza.
Proponowane zioła można ze sobą łączyć? Jestem miłośnikiem mieszanek z dodatkiem miodu i cytryny :)
Jak dobrze rozumiem śluzowate stosujemy, żeby osłonić żołądek i dać mu szanse na zagojenie?

Tak się składa, że mam stwierdzone przewlekłe zapalenie żołądka. Co dziwne wykańcza mnie to bardziej niż sam Crohn.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 02, 2017, 08:31:09 »
Dr Różański poleca ten olej rokitnikowy:
Olej rokitnikowy 5% koniecznie z dawnego ZSRR, np. http://allegro.pl/olej-rokitnikowy-rokitnika-100ml-i6722862554.html
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3085.msg69730#msg69730

Offline forseco123

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 02, 2017, 09:05:03 »
MiF a w jaki sposób u Ciebie stwierdzono  crohna?
Ja mam zapalenie żołądka i przewlekłe niespecyficzne zapalenie jelita cienkiego. Jest mi niedobrze prawie codziennie i ostatnio wróciły znowu biegunki..
Też mi się wydaje że mam za mało kwasu. Czekam na żywokost , bo właśnie Małgosia poleciła na zapalenie żołądka . Niestety narazie nie jestem w stanie nic pić bo jest mi tak niedobrze i mam straszne kurczowe bóle brzucha..
Basia poleciła Mentowal krople apteczne, działają uspokajająco.. wzięłam dopiero raz ale dzisiaj nie brałam nic bo tak się źle czuję..

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 02, 2017, 09:08:53 »
Spróbuj jeszcze apteczny Mentowal na noc, a ze sklepu dla sportowców kup sobie Ca HMB, najlepiej w proszku.
Poza tym możesz w aptece poprosić o Valused - to są tabletki uspokajające do ssania oparte na ziołach.

Moim zdaniem linkować można, jesli to jest niezbędne dla ilustracji problemu.
Spam i tak zwykle wyłazi sam ;-)

Piszesz o resekcji jelita cienkiego. Co tam było?

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline MiF

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 02, 2017, 11:05:55 »
Dr Różański poleca ten olej rokitnikowy:
Olej rokitnikowy 5% koniecznie z dawnego ZSRR, np. http://allegro.pl/olej-rokitnikowy-rokitnika-100ml-i6722862554.html
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3085.msg69730#msg69730

Bardzo dziękuję. Zaskakująco tani, te co ja znalazłem to 40zl wzwyż. Może uda się coś kupić coś więcej od tego użytkownika :)

a w jaki sposób u Ciebie stwierdzono  crohna
Na początku miałem gastro i wyszło przewlekłe zapalnie żołądka. Później kolono i wyszło colitis ulcerosa++ jak dobrze pamiętam. Później już miesiące w szpitalu i operacja, bo brakło światła w jelicie:P
Ja Ci mogę powiedzieć co jadłem jak mnie brało. Rosół, ale na kościach według diety SCD. Nadmiar tłuszczu można ściągnąć. Bardzo odżywczy, tylko nie wiem jak się to ma do biegunki tłuszczowej. Poza tym żywiłem się wodą z miodem i cytryną. Duuuuużo miodu, w sumie nie byłem głodny tylko słaby jak mucha. Co do wagi się nie przejmuj ja miałem cały czas tendencje zniżkową. Ogarnij ból, a później polecam ryż i ziemniaki. Długi czas moja dieta była pozbawiona powyższych i wszelkich pszenicznych i kaszowych. Stwierdzam, że bez tego ciężko przytyć. Moja metoda na przytycie jest prosta - ryż z jabłkami i cynamonem oczywiście na mleku (ja na bezlaktozowym). Po ryżu waga zaczęła rosnąć do tego brzuch też jakby mniej bolał. Odradzam surowe owoce i warzywa, mnie po tym wykręca. Jak już to gotowane, a najlepiej świeżo wyciskane soki. Dużo dobrego, do tego sycące na równi z posiłkiem. Mój złoty skład - marchew 5x, jabłko 2x, pomarańcze 1x, grejfrut 1x. Jak bierzesz leki bez ostatniego, bo osłabia działanie leków. Proporcje są płynne co Ci bardziej smakuje. Z tego jest bardzo dużo soku 0,5l min. W tej formie np. jabłko mi nie szkodzi.
Spróbuj suplementację witaminy D3 koniecznie z K2, dla jelitowców bardzo ważna.

Piszesz o resekcji jelita cienkiego. Co tam było?
Resekcja konieczna ze względu na niedrożność. Czym to było spowodowane? Chyba stan zapalny.

Offline forseco123

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 02, 2017, 14:34:14 »
MiF ale  CU to jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego.. to skąd crohn?
Ja byłam dzisiaj u gastrolog dała mi znowu xifaxan na 14 dni bo to się długo leczy, dostałam jeszcze metronidazol i debutir na zapalenie jelit..
Zastanawiam się właśnie nad tą witamina D , a polecasz jakąś konkretną? Bo ja się w tym temacie nie znam..
Te nasze jelita, żołądki i choroby nas wykończą.
Na jakiej podstawie stwierdzono niedrożność? Tomografia?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 02, 2017, 15:59:08 »
Poza tym możesz w aptece poprosić o Valused - to są tabletki uspokajające do ssania oparte na ziołach.

Klara mi zwróciła uwagę, że to są kapsułki, nie tabletki do ssania i ma rację.

Do miksu probiotyków dodaj Proctolact-M. To jest probiotyk zalecany po operacjach na jelitach. Jest w saszetkach.

Offline MiF

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 02, 2017, 16:12:43 »
MiF ale  CU to jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego.. to skąd crohn?
Ja byłam dzisiaj u gastrolog dała mi znowu xifaxan na 14 dni bo to się długo leczy, dostałam jeszcze metronidazol i debutir na zapalenie jelit..
Zastanawiam się właśnie nad tą witamina D , a polecasz jakąś konkretną? Bo ja się w tym temacie nie znam..
Te nasze jelita, żołądki i choroby nas wykończą.
Na jakiej podstawie stwierdzono niedrożność? Tomografia?

Zgadza się, zapalenie jelita grubego :D
Xifaxan brałem i czasami pomagał, pytanie kto wymyślił tą cenę?
Metronidazol też brałem i chyba nawet jest skuteczny - metaliczny posmak w ustach zostawał mi jeszcze na tydzień po szpitalu.

Ja biorę to
https://www.aptekagemini.pl/witamina-d3k2-krople-20ml.html
Moim zdaniem na 99,9% masz niedobór. Ludzie zdrowi mają niedobór w zimę, a co dopiero my ;)

Co do niedrożności to co zjadłem to zwymiotowałem. Jedzenie nie przechodziło bo rura zapchana :P Ja co trafiam do szpitala to tomografia, rentgeny, usg. Cały czas straszą mnie ropniami, z powodu wysokiego CRP. Najlepsze, że jak miałem mój rekordowy wynik (170) to mnie nic nie bolało.

Do miksu probiotyków dodaj Proctolact-M. To jest probiotyk zalecany po operacjach na jelitach. Jest w saszetkach.
Dzięki za sugestię, jednak jak już to przygotuję sobie sam jogurt probiotyczny do czego zachęcam. Mleko, bakterie i odpowiednia temperatura. Jakby ktoś chciał przepis to pisać na priv.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 02, 2017, 16:19:33 »
Dzięki za sugestię, jednak jak już to przygotuję sobie sam jogurt probiotyczny do czego zachęcam. Mleko, bakterie i odpowiednia temperatura. Jakby ktoś chciał przepis to pisać na priv.

Zero problemów, by do takiego jogurtu wsypać zawartość saszetki czy innej kapsułki, wtedy będzie więcej gatunków różnych bakterii.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 02, 2017, 17:14:48 »
Ja biorę to
https://www.aptekagemini.pl/witamina-d3k2-krople-20ml.html
Moim zdaniem na 99,9% masz niedobór. Ludzie zdrowi mają niedobór w zimę, a co dopiero my ;)
Jeżeli poziom metabolitu witaminy D (25(OH)D3) masz tak niski (10 ng/ml,)  to, aby osiągnąć dobry wynik, powinieneś wziąć inne dawki/preparaty. Minimalna dawka dzienna w Twoim przypadku to 5.000 IU D3 i 100mcg K2-MK7 Tego nie zapewni Ci preparat który bierzesz.
Ponadto są  konkretne zasady przyjmowania wit. D3:
- przyjmujemy rano
- przyjmujemy koniecznie w posiłku zawierającym tłuszcz. Dr Jerzy Jaśkowski napisał ostatnio, że wśród jego pacjentów, biorących lecznicze dawki D3, wystąpiła taka prawidłowość: mężczyźni szybko poprawiali wyniki poziomu witaminy D, bo jedli na śniadanie  na ogół jajecznicę na boczku. U kobiet ten proces przebiegał mizernie lub wcale nie było poprawy, ale jak się okazało panie na ogół jadały sałatę lub coś w tym stylu (unikały tłuszczu).
Dobrej jakości witaminę D3, w odpowiednio wysokich dawkach i atrakcyjnej cenie ma Jerzy Zięba w swoim sklepie.
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2017, 17:17:16 wysłana przez Klara2 »

Offline MiF

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 02, 2017, 18:26:46 »
Zero problemów, by do takiego jogurtu wsypać zawartość saszetki czy innej kapsułki, wtedy będzie więcej gatunków różnych bakterii.
Kupuje same szczepy i sam robię mieszanki. Póki co z 3, ale widzę że to ciut mało więc muszę poszukać co by tam jeszcze dać :)

Minimalna dawka dzienna w Twoim przypadku to 5.000 IU D3 i 100mcg K2-MK7 Tego nie zapewni Ci preparat który bierzesz.
Dzięki za wskazanie oleju ;), dziennie biorę 10k IU na śniadanie do jajek z majonezem :D Poza tym sama witamina jest w oleju skąpana:)

Offline MiF

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 05, 2017, 09:27:58 »
Minęłny 3 dni i mogę coś napisać o zastosowanej terapii.
Jako, że olej rokitnikowy jeszcze nie doszedł zmieniłem nieco kolejność działania z racji dostępności materiału :P
Dziękuję za cenne rady :)

Balsam Szostakowskiego 3x łyk
na noc Valused 2tab
Mentowal 10kropli na noc
poza tym w ciagu dnia napar z rumianku, mięty, kopry włoskiego, a jak bliżej spania to zamiast rumianku melisa

Efekt był już następnego dnia po balsamie i Valused. Ból w nadbrzuszu minął więc czas na zabranie się za resztę.
Wczoraj popracowałem na dworze i pomimo, że czułem się dobrze i nie przeciążałem się zacząłem czuć dyskomfort w brzuchu. Wcześniej miałem podobnie, i nie potrafię dojść skąd się to bierze. Wygląda to tak jakbym przez naciąganie się (praca na drabinie) uciskał brzuch.