Autor Wątek: Zioła przyśpieszające odchudzanie  (Przeczytany 21901 razy)

Adrian Budek

• Gość
Zioła przyśpieszające odchudzanie
« dnia: Czerwca 06, 2011, 12:46:43 »
Jakie mieszanki stosować aby osiągnąć optymalne efekty odchudzania?
Liczę na sprawdzone mieszanki - pewnie pytanie głównie do kobiet :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Zioła przyśpieszające odchudzanie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2011, 19:00:53 »
Moja wiedza o ziołach jest nieznaczna i jak dotąd to nie słyszałam o takich cudach . Chyba , że w reklamie TV.

Taki na przykład len - jeśli siemię lniane zjesz zamiast batonika - to będzie to odchudzało, jeśli zjesz oba - to nie będzie odchudzało.

Mogę się najwyżej wypowiedzieć na temat ziół poprawiających trawienie, likwidujących "złe" bakterie w brzuchu, czy mających wpływ na  pracę nerek czy wydalanie toksyn.

Wydaje mi się , że w ostatnim poście ewaryn jest wiele wskazówek dotyczących interesującego Cię tematu. Warto się przyjrzeć węglowodanom na swoim talerzu. Z mojego doświadczenia - nie tyle ograniczenie węglowodanów , a przestawienie się na węglowodany złożone, daje efekt spektakularnego ubytku tkanki tłuszczowej. Kłopot , jeśli ktoś tego akurat nie che...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2011, 22:03:20 »
Czyżby to był tylko problem lub wyzwanie dla niewiast w różnym wieku?
Nie mówmy o problemie otyłości dziewczyny, która przy wzroście 160cm waży 50 kg, bo to jest problem psychiczno - społeczny, a tu takim się nie zajmujemy, prawda?

Ważne jest ustalenie, o co tu chodzi: o zatrzymanie wody i obrzęki, może jeszcze spowodowane problemami z nerkami lub krążeniem? Tu się powinno zdecydowanie dotrzeć do przyczyn i je zlikwidować.

Czy może nadmiar zgromadzonej z różnych powodów tkanki tłuszczowej? Chyba o to chodzi?
Od strony medycznej dawniej istniała klasyczna mieszanka ziołowa Herbapolu - Degrosan. Skład podałam kiedyś w innym wątku. Oprócz składników poprawiających trawienie i lekko przeczyszczających jest morszczyn - źródło jodu, które wspomaga pracę tarczycy regulującej przemianę materii. Warto tą mieszankę stosować na przemian ze Sklerosanem, który też lekko przeczyszcza, a przy okazji oczyszcza naczynia krwionośne i zawiera więcej składników witaminowych.

Prawdą jest, że jeśli objadanie się jest uwarunkowane psychicznie, to bez zmiany otoczenia zmiana nawyków może być trudna. Jeżeli to jest "zajadanie" problemów, to samo wstrzymanie się od jedzenia bez rozwiązania problemów przekształci tylko tkankę tłuszczową na inne problemy zdrowotne, może nawet poważniejsze.

Prawdopodobnie 70-80% otyłości rzeczywiście możnaby zmniejszyć przez niewielkie zmiany w stylu życia i odżywiania.

Osobiście chudziną nie jestem (no... na baletnicę to ja bym się nie nadawała...) i doświadczeń własnych z odchudzaniem nie mam.
Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2011, 22:21:36 »
A znacie zawciąg?
Zaczyna kwitnąć.
Picie zawciągu powściąga apetyt.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 06, 2011, 22:49:05 »
A może babka płesznik? Napęcznieje i jeść się nie chce  :)
A najlepiej pamiętać, że je się po to by żyć, a nie żyje się po to by jeść :)
No i ruchy, ruchy...człowiek ma aktywność fizyczną zapisaną w genach  :)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 07, 2011, 06:39:54 »
 Wszelkie zrzucanie wagi należy rozpocząc od pozbycia sie wody podskórnej a dopiero potem bierzemy sie za tłuszcz. O ile utrata wody ( o ile mamy nie mamy kłopotów zdrowotnych , szczególnie z nerkami) jest sprawa prostszą to zgubienie tluszczu wymaga zaciecia i dosc sporej wiedzy ( mówimy o efektach długotrwających). Wiele razy wspominalem o korzysciach płynących z popijania herbatek ziołowych w trakcie cwiczeń (polecam liść brzozy , zielona herbatę , liść jarzębiny) takie działanie przy systematycznych treningach spowoduje że pozbędziemy się nadmiaru wody  a takrze uregulujemy nasza gospodarke wodną.Utrata tłuszczu to sprawa ( celowo napisze w skali rosnącej) diety , treningu i ziół. Jezeli mamy tendencje do tycia to ograniczenie węglowodanów i tłuszczów jest sprawą oczywistą. Zamieńmy je na wersje lepsze jakościowo i mniejszych ilościach.No i białka , które najlepiej dostarczac z kilku źródeł ( drób , ryby , rosliny).Jestem wielkim przeciwnikiem stosowania wszelkich diet typu cud , których działanie nalezy okreslic jako marne i destrukcyjnie dzialajace ( w przyszłości) na organizm. O wiele korzystniej jest zyc z zasadami ( oczywiście bez popadania w paranoję) które sa kluczem do kontrolowania tego na czym nam zależy. A jeśli juz dieta zawiedzie to zawsze mozna wskoczyc na rower , ubrac biegówki i zastosować jako lekarstwo wszak niektórzy ludzie których znam w swoim otoczeniu jedzą zupelnie normalnie niczego sobie nie odmawiając ćwiczą regularnie i problemów z otyłością nie mają....
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 07, 2011, 07:05:31 »
Od paru lat zgłębiam tajniki naszej ludzkiej natury. Zauważyłem, że w jej obrębie lezy umiejętność nie tyle słuchania uszami, co słuchania sobą. Nieraz zdarza się, że robimy coś rutynowo, regularnie, niewiele się zastanawiając, bo tak trzeba, tak nam wpojono. Ale niekiedy pojawia się nagły przebłysk, którego zlekceważenie może oznaczać poważne kłopoty.
Nie inaczej jest w przypadku fizjologii naszego organizmu. Tak się składa, że on wie, czego nam potrzeba najbardziej, tylko że należy się wsłuchać w to, co podpowiada. Zwykle to cichutki głosik.
Drugim istotnym elementem to umiejętność zachowania harmonii wraz z umiarem. To często się zdarza, że objada się człek, a potem narzeka. Równowaga - w diecie również. Ta podstawowa zasada głoszona jest od zamierzchłej starożytności.
Nigdy nie uznawałem żadnej diety cud. Cudem jest życie, możliwość cieszenia się pozywieniem, widokami, ludźmi, chwilami.
Dlaczego nowego pokolenia lekarzy uczy się coraz częściej ćwiczenia swojej intuicji?
-Gdzie pana boli?
-No... chyba tu..
-Tzn. gdzie?
-A skąd mam wiedzieć, to pan jest lekarzem!

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 07, 2011, 08:30:39 »
Zadecydowanie popieram Twoje słowa Alchemiku .
Dodam małe uzupełnienie
Nie inaczej jest w przypadku fizjologii naszego organizmu. Tak się składa, że on wie, czego nam potrzeba najbardziej, tylko że należy się wsłuchać w to, co podpowiada. Zwykle to cichutki głosik.
Trzeba też ten głosik zrozumieć.

Często spotykam osoby, które twierdzą, że dieta ptasiomleczkowo - nutellowa jest wynikiem zapotrzebowania ich organizmu na cukier.
A może rządzą nimi "złe bakterie" i to one podpowiadają taką dietę?
A może to wahania cukru? Czy jeszcze coś innego.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 07, 2011, 09:19:45 »
W zjedzeniu ptasiego mleczka czy nutelli na kromce chleba nie ma nic złego. Warto umilac sobie czas, a i nawet niekiedy wskazane jest na polepszenie nastroju.
"W zdrowym ciele zdrowy duch" - bo nastrój jest szalenie istotny.
Tylko że słodkości mają być dodatkiem. Zapotrzebowanie organizmu na cukier...od kiedy to organizm potrzebuje sacharozy? Wystarczą owoce, warzywa, cukry w pieczywie i mnóstwie innych produktów naturalnych.
Nie nie, zapotrzebowanie na cukier jest zawsze :)

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2012, 21:28:23 »
A znacie zawciąg?
Zaczyna kwitnąć.
Picie zawciągu powściąga apetyt.
Halinko, info o zawciągu aktualnie tylko tutaj, możesz coś napisać więcej? Bo akurat mam pełno zawciągu obok siebie.

Offline KoRba

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 10, 2012, 13:26:08 »
Skuteczna mieszanka na spalanie tkanki tłuszczowej, jednocześnie oszczędzająca tkankę mięśniową.

Coleus Forskohlii (pokrzywka indyjska), ekstrakt 10% forskoliny 2x250mg dziennie
Zielona herbata ekstrakt 60% EGCG 2x250mg dziennie
Kofeina 2x150mg dziennie
Piperyna 2x5mg dziennie

Samemu ciężko taką mieszankę zrobić, ale jeśli wyślesz mi wiadomość to dam Ci namiary gdzie można ją dostać.

I najważniejsze. Bez treningu siłowego (ważne) z dodatkiem aerobowego i zbilansowanej "czystej" diety nie wiele te zioła pomogą.

Pozdrawiam
KoRba
podnoszenie ciężarów

Offline felix znaczy szczęśliwy

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 10, 2012, 21:55:58 »
Przy odchudzaniu pomocny jest imbir, papryka ostra, rozmaryn, szałwia. Trochę kofeiny również nie powinno zaszkodzić.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 10, 2012, 23:00:48 »
Ineslik, poszukam, gdzie to spotkałam.
Sama piłam i potwierdzam, że powściąga apetyt.

Offline omega234

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 13, 2012, 12:42:44 »
To ja też dodam coś od siebie, co nieco się dubluje z tym co napisano wyżej, ale jest i coś nowego :) Ja regularnie piję taką mieszankę: liść jeżyny  + liść borówki  + szałwia  + rumianek + jałowiec  + korzeń lubczyku + kwiat głogu. Z kolei z ziół - przypraw dobrze działających na odchudzanie  doskonale sprawdza się cząber, estragon i majeranek - wszystkie dobrze działają na trawienie.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 11, 2014, 18:15:54 »
Przy okazji wczorajszych zbiorów liści jesionu znalazłam u naszego Gospodarza http://rozanski.li/?p=263 info, iż Mocne napary z młodych liści zapobiegają zaparciom i wspomagają kuracje odchudzające.
Że też wcześniej nie zwróciłam na to uwagi :(