Autor Wątek: kurs Międzyborów  (Przeczytany 3804 razy)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
kurs Międzyborów
« dnia: Lutego 21, 2017, 20:57:34 »
Panie Doktorze, korzystając, że jest Pan on line chcieliśmy zapytać, czy będzie Pan pamiętał o przywiezieniu na najbliższe zajęcia w Międzyborowie obiecanej receptury ?

Skreśliłam pomyłkowy tekst
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2017, 09:27:27 wysłana przez Dorunia »

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: kurs Międzyborów
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 21, 2017, 21:07:22 »
Dlaczego ja mam jechać do Międzyborowa? Nie rozumiem Pani pytania. Nie wybieram się do Miedzyborowa. Nic mi o tym nie wiadomo.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 21, 2017, 21:12:32 »
Niedawno umieściłem post zatytułowany Międzyborów.
Oczywiście zniknął, wkleję go tutaj,może się ostanie.

Ogromna większość uczestników- teraz nie wiem czy wie czy też nie wie czym był Międzyborów.

Były to spotkania organizowane przez ESPZ, sptkania polegały na wykładach z dr Różańskim.
Były to 2 dni, sobota i niedziela 8 i 5 godzin spotkań wyłącznie z Doktorem.

Ja trafiłem tam stosunkowo późno, uczestniczyłem tylko w 7 spotkaniach.
Była to uczta zielarska która już nigdy się nie powtórzy - 13h wykładów tylko Doktora.

To co otrzymują uczestnicy kursów zielarskich to jednie może nie ochłap ale tylko niewielka część wiedzy.
Starsi uczestnicy forum zapewne pamiętają, że najcenniejszymi wpisami na forum były wpisy Basi zatytułowane - przecieki z Międzyborowa.

Kto tam jeżdził - ja najstarszych uczestników nie pamiętam ale praktycznie od zawsze jeździli Basia, gosia-arte, gumppek, była Alinge i jeszcze parę osób których nie wspomnę aby im nie zaszkodzić.

Ja pamiętam te czasy gdzie jeszcze chyba bywało po kilkanaście osób, pod koniec to bywało już ponad 30 osób. Gosia opowiadała, że na początku bywało po parę osób.

Umiecie sobie dzisiaj wyobrazić wykład Doktora z paroma osobami?
To byli prawdziwi pasjonaci z olbrzymią zielarska wiedzą, oczywiście pisali na forum dzieląc się z innymi  swoją wiedzą.

Jak jest dzisiaj?
Boję się, że właśnie wszyscy Ci "starzy" zielarze przestaną pisać na forum.
Trochę tego szkoda, ale cóż powiew czy raczej miotła historii czy raczej czegoś innego wymiata najbardziej wartościowych ludzi.
Pozostaną oczywiście ludzie, rady ale czy ich wartość będzie większa od tych na fb.

To był tekst chyba z przedwczoraj, może się coś zmieni. Może wpisy arte, Romana.M nie będą znikać.

Panie Doktorze.

Czy jest choć cień szansy na jakieś warsztaty z tylko Pana udziałem?
Tęsknimy.

« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2017, 21:14:29 wysłana przez janek »

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 21, 2017, 21:27:13 »
Witam Pana Janka

W tej chwili wygląda tak sytuacja, ze nie mam ani jednego wolnego weekendu. Pracuję w Krośnie, Warszawie, Wrocławiu i Katowicach. Prowadzenie zajęć na kursach, studiach dziennych, podyplomowych i zaocznych + wyjazdy poza Krosno, powodują, że nie mam wolnego dnia, nawet, żeby zorganizować warsztaty, czy kursy specjalistyczne. Stąd moja rezygnacja z Miedzyborowa, czy uczelni w Chorzowie, a także dalsze zmiany. Kilka zaczętych książek, badania, publikowanie w druku oraz codzienne, chociażby obowiązki rodzinne wymuszają inne podejście do tematu. Szczerze mówiąc kursy ogólne to ledwo liźnięcie tematu. Różne tematy są omawiane, ale nic dogłębnie. Oczywiście trzeba mieć ogólne pojęcie, aby wejść w szczegóły, tylko czy warto powtarzać takie podstawowe kursy co roku. Lepiej z przerwami, np. co dwa-trzy lata,a w przerwach warsztaty i kursy szczegółowe, np. dotyczące tylko Materia Medica G. Madaus'a, oligoplexy dra G. Madausa, albo Gemmoterapia szczegółowa, Olejki eteryczne, Surowce i preparaty naturalne wg różnych farmakopei itd., albo Medycyna naturalna wg E. Felke...
Stąd moje wycofywanie się z innych ośrodków i skupienie tylko na PWSZ w Krośnie. Dużo też trzeba zrobić w sprawie zawodu zielarza w ramach PTZiF, na to również potrzebny jest czas.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 21, 2017, 22:07:44 »
Spora część z nas zna już podstawy, czy też może je samodzielnie przyswoić.
Oczywiście, że chodzi o specjalistyczne, pogłębione warsztaty czy kursy.

Mnie oczywiście marzą się te olejkowe o których też Pan wcześniej już wspominał. Może się doczekamy.

Wszyscy Pana podziwiamy za ogrom pracy i wysiłku jaki Pan wkłada w popularyzację zielarstwa i nie tylko.
To, że piszę czy dopominam się warsztatów to nie moja wina.

Pozwolę sobie "obwinić" Pana - to przecież Pan Doktor rozbudził w nas tą pasję więc proszę się nie dziwić, że ciągle chcemy więcej i więcej.

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 21, 2017, 23:46:28 »
A ja miałam farta ! Przeglądając net trafiłam na forum. Napisałam. Od słowa do słowa i dowiedziałam się, o Międzyborowie.
Gosia powiedziała: jedź, będą fajne warsztaty z Doktorem. Nie często jest taka okazja. Będzie badał  ??? kupki, porozmawiasz.
To był luty 2014r. Pojechałam z całą rodzinką.
Poznałam nieźle zakręconych Ludków, o doktorze Różańskim nie wspomnę. Siedziałam z gębą rozdziawioną, słuchałam, gały wybałuszone. Myślałam: jak ten facet może tak grzebać w tych kupach, kładzie sobie pod nos w mikroskopie i szuka robali. Ja bym puściła pawia  :D

Ach i jeszcze taki wysoki, siwy, dociekliwy pan który przerywał doktorowi wykłady.
Tu musze skończyć, bo można by jeszcze dużo pisać.

Gdy powiedziałam o chorobie córki usłyszałam: miałem tylko jeden taki przypadek, chłopiec pił zioła i choroba się zatrzymała.
Dostałam recepturki na  NF2.  Efekt ?  Dr neurolog jest zachwycona działaniem ziół. Odstawiła sterydy, zmniejszyła dawki leku p/padaczkowego ! Gdy pokazałam zdjęcie doktora powiedziała : taki młody ?
Odkąd pije zioła , nie musi brać  leku p/alergicznego Zyrtec- to taki bonus  :D
Neurochirurg powiedział, że chętnie by poznał  pana Henryka  :)

I jak tu mile nie wspominać Międzyborowa?   

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 22, 2017, 09:24:15 »
Dlaczego ja mam jechać do Międzyborowa? Nie rozumiem Pani pytania. Nie wybieram się do Miedzyborowa. Nic mi o tym nie wiadomo.
Panie Doktorze
Najmocniej przepraszam za wczorajsze zapytanie. Wygląda na to, że zaszło nieporozumienie w wyniku telefonicznej prośby kolegi.
Tacy byliśmy wszyscy podekscytowani Pana bytnością na Forum.
Pozdrawiam