Autor Wątek: profil lipidowy  (Przeczytany 3453 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
profil lipidowy
« dnia: Maja 31, 2011, 15:50:35 »
Proszę Was abyście wyrazili swoje zdanie w kwestii profilu lipidowego mojej córki...może potraficie coś mi doradzić, bo jestem mocno zaniepokojona...
Profil wyglada tak:
cholesterol całkowity: 107 mg/dl
cholesterol HDL        : 22.4 mg/dl !!! przy normie: 40 - 60 mg/dl
trójglicerydy               : 49 mg/dl

OB;5  
morfologia i rozmaz ręczny: OK
glukoza 77 mg/dl ( pół roku temu miała glukozę 94 mg/dl)
Alat, Aspat w normie
mocznik: w normie
wapń całkowity : w normie
CRP: (ilościowo) 3.90
 Jutro będe miała wyniki TSH i fT4
Niepokoi mnie szczególnie ten niski HDL , ponieważ wiem, że odpowiednia jego ilość chroni przed nowotworami.
Może coś wymyślicie? Bardzo na Was liczę. Ewa  Córka ma 29 lat.

Offline kasia

• Więcej Pisze
Odp: profil lipidowy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 31, 2011, 16:14:39 »
Witaj Ewo.nie tylko HDL jest zbyt niski ,ale i całkowity cholesterol.Ja wierzę,ze jajka są bardzo dobrym źródłem cholesterolu,zwłaszcza tego dobrego,więc zastosowalabym dietę wysokojajeczną.Jaki jest poziom zelaza?Może na jakis czas odstawilabym nasiona lnu,aby poprawić wchłanialność .kasia

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 31, 2011, 16:35:46 »
Witaj Ewo.nie tylko HDL jest zbyt niski ,ale i całkowity cholesterol.Ja wierzę,ze jajka są bardzo dobrym źródłem cholesterolu,zwłaszcza tego dobrego,więc zastosowalabym dietę wysokojajeczną.Jaki jest poziom zelaza?Może na jakis czas odstawilabym nasiona lnu,aby poprawić wchłanialność .kasia
Kasiu! Dziękuję, że się odezwałaś...ale akurat ekologiczne jajka , to od dawna je w dużych ilościach (codziennie), siemienia nie używa. Żadnych specjalnych diet nie stosuje , tylko ponad 15 lat temu przestała jeść mięso i jego przetwory. Z wyników widać, że hemoglobine ma dobrą, a więc musi być żelazo w odpowiedniej ilości.Zauważyła jedynie w ostatnim czasie tendencję do przybierania na wadze, chociaż otyła nie jest. Martwię się, po historii i diagnozie męża nie mam siły na nic więcej. Ewa

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 31, 2011, 17:49:59 »
odpowiedni poziom hemoglobiny nie zawsze idzie w parze z poziomem Fe,ale faktycznie,najczęściej tak jest,kasia

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 31, 2011, 17:57:01 »
A czy coś dziewczynie dolega? Może to wynik diety wegetariańskiej?
Jeśli nic jej nie dolega, to ja bym zastosowała wszystko co wzmacnia i oczyszcza, typu surówki wiosenne, a z drugiej strony owies, czarnuszka, kozieradka i inne przyprawy trawienne - wszystko, co wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy.
Jak u niej jest z ruchem?

Pozdrowienia :-)