Autor Wątek: Manuał Zielarski - nowości  (Przeczytany 17424 razy)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
Odp: Manuał Zielarski - nowości
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 01, 2019, 00:26:20 »
Basia pewnie będzie zgrzytać zębami wobec takiego podejścia, inni również - ale chcąc się rozwijać, musiałem podjąć takie a nie inne decyzje. Począwszy od 1 marca, tylko część nowo publikowanych tekstów na Manuale będzie w dostępie open access. W ciągu miesiąca będzie publikowanych pięć tekstów na blogu - dwa otwarte i trzy zamknięte, zabezpieczone hasłem. Kod mogą uzyskać Patroni, który przez Patronite zdecydują wesprzeć mój blog naukowy. Ustawiłem bardzo niski próg 10 złotych/mc, który upoważnia również do nieskrępowanego dostępu do mnie oraz wielu bonusów jakie mogą przydarzyć się w trakcie mojej dalszej kariery. Link do Patronite: https://patronite.pl/ManualZielarski

Dziś - w piątek, 1 marca - opublikowałem pierwszy tekst w dostępie zamkniętym, opatrzonym klauzulą "dla Patronów".
"Zioła na polu bitwy: Wojna Secesyjna" to tekst skupiający się na temacie amerykańskiej wojny domowej. Niewielu wie, iż znacznie więcej żołnierzy zmarło na skutek chorób, niżby z powodu działań wojennych. W artykule podaję statystyki dla żołnierzy Unii, opisuję najpowszechniejsze choroby i sposoby ich leczenia - z wielkim naciskiem na przetwory roślinne: https://manualzielarski.pl/2019/03/ziola-na-polu-walki-wojna-secesyjna.html

Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 01, 2019, 11:56:23 »
Protestuję przeciwko nazywaniu zimy ponurą porą roku!
Jeśli dziki wyryją masowe dowody istnienia naszej syfilizacji, to jest wtedy szansa, by to wywieźć na śmietnik i od razu rozsortować, o ile to możliwe.

Istnieje wersja dla leniwych zdobywania kory drzew, może zanieczyszczonej drewnem, ale dla leniwych: wystarczy wziąć młode gałązki wysuszyć i je zmielić. Dawki trzeba stosować wyższe, ale to jest dość skuteczna wersja dla leniwych. Okorowanie wierzbowej czy brzozowej witki o średnicy 1-2-3mm jest raczej niemożliwe.
To nie jest oczywiście mój pomysł, tylko naszego Gospodarza.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2019, 12:05:27 wysłana przez Basia »

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 01, 2019, 12:48:22 »
Basiu, dobrze wiesz że takie mielenie to bujda na resorach, bo nie jesteśmy w stanie określić zawartości drewna w substancji, przez co całe dawkowanie idzie w łeb. No ale jeżeli ktoś się chce bawić i uprawiać ułomną fitoterapię to nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.

Swoją drogą nie widzę gratulacji dla Gospodarza. Mało kto zdecydowałby się na publikowanie w jednym czasopiśmie z Ziębą, Sochą i Czerniakiem.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2019, 12:56:40 wysłana przez Vereinigten »
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 01, 2019, 13:27:59 »

Swoją drogą nie widzę gratulacji dla Gospodarza. Mało kto zdecydowałby się na publikowanie w jednym czasopiśmie z Ziębą, Sochą i Czerniakiem.

Trzeba mieć klasę i odpowiedni poziom intelektualny, żeby to zrozumieć.
Prof. J.Aleksandrowicza zapewne tez nie zrozumiesz, za wysokie progi.....

“Wolę być wyleczony przez szarlatana niż uśmiercony przez sławę medyczną” -prof. Julian Aleksandrowicz

https://www.ekologia.pl/wiedza/ekolodzy/naukowcy/julian-aleksandrowicz,8685.html
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2019, 14:24:13 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 01, 2019, 14:23:31 »
Basiu, dobrze wiesz że takie mielenie to bujda na resorach, bo nie jesteśmy w stanie określić zawartości drewna w substancji, przez co całe dawkowanie idzie w łeb. No ale jeżeli ktoś się chce bawić i uprawiać ułomną fitoterapię to nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.

Bo ja wiem... trzeba by zrobić porządne badania na temat składu kory w miarę wzrostu grubości pędu.
Tak na prawde to wszystko jest oparte na tradycji i możliwościach technologii, no, bo jak okorować witkę brzozową?
W takim wypadku miałoby sens operowanie pojęciem pędu i pory zbioru. Prawdą jest, że to nie są klasyczne surowce europejskiej fitoterapii, jednak medycyna ludowa już się nie bawi w takie szczegóły.

Ogółem jednym z fundamentalnych zarzutów tzw "racjonalistów" wobec fitoterapii jest to, że leki nie są wystandaryzowane i, że nie wiadomo do końca, co działa. Dzięki temu naukowcy mogą wysmażyć niejeden doktorat i habilitację.
Na angielskiej Wikipedii pod hasłem "alternative medicine" jest cały rozdział z dość głupawym opisem ziołolecznictwa. Pewnie autorzy uwazają się za racjonalistów

Myślę, że jak długo jestesmy w zakresie bezpiecznych surowców, praktycznie spożywczych, to nie ma problemu. Surowce mianowane stosuje się tam, gdzie trzeba.

Jeśli pisze rozsądnie, to nie uważam tego za problem.
Może dzięki temu coś racjonalnego dotrze do wyznawców tamtych sekt.

Werbena, proszę nie wciskaj wszędzie swojej antyszczepionkowej ideologii.
Do dyskusji o szczepieniach masz inny wątek.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 01, 2019, 14:28:23 »

Każdy odpowiada za własny artykuł - to chyba jasne. Ale jednak publikowanie w takim towarzystwie, to legitymizacja tamtejszych głupot.

Swoją drogą po artykule o antropozofii rozdzwoniły się telefony do osób trzecich z kategorycznym żądaniem zaprzestania współpracy ze mną :D

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 01, 2019, 14:35:55 »

Werbena, proszę nie wciskaj wszędzie swojej antyszczepionkowej ideologii.
Do dyskusji o szczepieniach masz inny wątek.

Basiu odniosłam się do wpisu Vere....dotyczącego  pani Sochy.
Twoje słowa  o mojej antyszczepionkowej "ideologii" to oszczerstwo, ponieważ  podałam link do ZAISTNIAŁEGO  FAKTU, GDZIE SPRAWA MA FINAŁ W SĄDZIE.
 W tej sytuacji to Twoja postawa jest sekciarską ideologią oderwaną od rzeczywistości...

https://www.youtube.com/watch?v=WajwDvsnocc

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 01, 2019, 15:54:40 »

Każdy odpowiada za własny artykuł - to chyba jasne. Ale jednak publikowanie w takim towarzystwie, to legitymizacja tamtejszych głupot.

Nie wiem... Z drugiej strony czy zrytualizowane publikacje w tzw "renomowanych czasopismach naukowych" też oznaczałyby legitymizację punktozy, cytatomanii i naukawego bełkotu?

Swoją drogą po artykule o antropozofii rozdzwoniły się telefony do osób trzecich z kategorycznym żądaniem zaprzestania współpracy ze mną :D

Przykre jest, że mieszasz osoby ze sprawą. Jeśli szaman z piórami ma wyniki, to nie należy się skupiać na jego piórach, ale na wynikach.

Twierdzenie, że jakieś badania jakiegoś preparatu są nie dość obiektywne dotyczy praktycznie wszystkich badań klinicznych. Jak wiadomo, wszystkie dane i tak trafiają do producenta i co jakiś czas wyskakują skandale na temat usuwania wyników niepasujących do założonego wzorca.

Poza tym niektóre procedury obiektywnie nigdy nie przejdą przez rytuał podwójnej slepej próby i dlatego wielu "racjonalistów" wrzuca je do śmietnika medycyny alternatywnej. To dotyczy na przykład całej serii różnych procedur rehabilitacyjnych, no i całej chirurgii. Nie może być, że dla dobra nauki chirurg nie wie, któremu pacjentowi co ma wyciąć.
Gdzieś trzeba jednak zachować rozum.

Werbena, jeśli byś tak to napisała, jak teraz, to bym Twojego tekstu nie wywaliła.