Autor Wątek: Początki zaćmy  (Przeczytany 14171 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Początki zaćmy
« Odpowiedź #15 dnia: Września 08, 2017, 23:29:34 »
Drapiezniki nie zamieniają karotenów na witaminę A, brakuje im do tego enzymów, ale co wcale nie oznacza, że marchew trzeba zwierzakowi obciąć.
Źródłem witaminy A będzie wątroba, a jeśli miałoby być coś sztucznego, to witamina w kroplach w formie retinolu. Retinol to retinol, jeśli dodasz do tłustego jedzenia, to sie wchłonie, nie ma cudów.
Witamina A wpływa raczej na siatkówkę, niezbyt na soczewkę.

Możesz zastosować te ludzkie krople, o których pisałam - w końcu były testowane na początku na psach.

Pozdrowienia :-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 09, 2017, 09:35:43 »
Ha :) nie doczytałam o drapieżnikach. Trzeba zapolować na ziołolecznictwo w weterynarii.

Basiu coś tam na burka działa. Może to stały dodatek tranu? Mnie bardzo ciekawiły kleksy na powiekach z glistnika. U psa niewykonalne ale u siebie mogłabym przetestować.

ps. Basiu masz te materiały o zwierzakach w formie elektronicznej?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 09, 2017, 11:40:06 »
Ha :) nie doczytałam o drapieżnikach. Trzeba zapolować na ziołolecznictwo w weterynarii.

Basiu coś tam na burka działa. Może to stały dodatek tranu? Mnie bardzo ciekawiły kleksy na powiekach z glistnika. U psa niewykonalne ale u siebie mogłabym przetestować.

ps. Basiu masz te materiały o zwierzakach w formie elektronicznej?

O witaminie A i drapieżnikach doczytałam w angielskiej Wikipedii.
Karotenoidy z pożywienia spokojnie moga byc wychwytywane, chociażby do zabarwienia siatkówki

Offline Jann3

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 28, 2017, 17:21:16 »
Nie zastanawiajcie się, tylko od razu zapisujcie się na operację.  Koszta są, ale jednak moim zdaniem zdrowie ważniejsze.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2019, 10:17:31 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 28, 2017, 17:37:48 »
To wcale nie jest wszystko tak "hop" - operacja, zagoi się i kłopot z głowy. To nie jest pryszcz, którego wystarczy wydusić i mieć z głowy.

Nawet, jeśli wszystko się uda, nic się nie zakazi, ani nie spaprze, to po pierwsze, wtedy jest gorzej z akomodacją, bo nowa soczewka nie jest elastyczna, zmieniać kształt musi cała gałka oczna. Ale to może dla niektórych osób to drobiazg, do skorygowania okularami.
Gorzej jest z następnym punktem: po operacji zaćmy DRAMATYCZNIE rośnie szansa na zmiany degeneracyjne siatkówki, z zanikiem plamki żółtej i uszkodzeniami a nawet odwarstwieniem siatkówki włącznie. Jest to związane z faktem, że soczewka odfiltrowuje szkodliwe promienie świetlne (głównie nadfiolet), które nie powinny docierać do siatkówki.

Jeśli można zapobiegać lub hamować zmiany we wczesnych fazach, to trzeba to robić i nie czekać na rozwój technik operacyjnych i biozgodnych materiałów.

Oczywiście, że jeśli trzeba, to trzeba - nie ma wyjścia. Zastarzała zaćma też jest niebezpieczna dla zdrowia, nie tylko dla oka.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 29, 2017, 10:38:14 »
Zaćma (soczewka staje się nieprzezroczysta) - witaminy B2, C, E, przeciwutleniacze (unikać laktozy)
http://www.heal-yourself.com.au/Deficiency-Symptoms.html

Rosjanie, nie tylko, polecają również urynoterapię.

Tiamina jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Wszystkie tkanki organizmu, w tym mózg, aby poprawnie funkcjonować potrzebują tiaminy. Niektóre badania wykazały, że tiamina jest pomocna w problemach z oczami tj. zaćma i jaskra. Wynika to ze zdolności tiaminy do wpływania na nerwy i mięśnie które odgrywają ważną rolę w przekazywaniu informacji z oczu do mózgu. Dla zmniejszenia ryzyka zachorowania na zaćmę sugeruję się spożywanie około 10 mg tiaminy dziennie.

Przyczyną zaćmy może też być galaktozemia:
http://wolna-polska.pl/wiadomosci/bardzo-szybkie-leczenie-zwyklego-przeziebienia-2013-09