Ostatnio sobie trochę poczytałam na temat cofania zaćmy.
Badania z ostatnich 10 lat wskazują na dwie podstawowe obiecujące substancje: lanosterol i N-acetylo-karnozynę (N acetyl carnosine, NAC). Na lanosterol wskazują Chińczycy, a na NAC Rosjanie. Jedni i drudzy uruchomili komercyjną produkcję w USA, a na motywach ich pomysłów pojawiło się kilka różnych wyróbów, głównie formalnie weterynaryjnych, ale ludzie też sobie stosują i chwalą.
Problemem z pomysłem Chińczyków było to, że badaczom indyjskim nie udało się powtórzyć wyników Chiczyków na ludzkich soczewkach ze szpitali okulistycznych. Nie widziałam, czy ktoś inny próbował to też robić, przynajmniej na pierwszy rzut Google nie widać.
Oczywiście pojawiły się przebąkiwania o szczególnej formie i technologii dla uzyskania lanosterolu aktywnego dla oczu, jak już krople były na rynku.
Źródłem lanosterolu może być na przykład czysta lanolina, do której można dodać trochę wyciągów ziołowych lub po prostu zrobić wyciągi ziołowe na lanolinie, jesli się ma zimą na podorędziu jakiś węzeł ciepłowniczy, by w gorace rury wetknąć pojemnik. W ten sposób można mieć całkiem fajne kremy. Poza tym można sobie podjadać jakies wyciągi olejowe z surowców fitosterolowych, to lanosterol w nich powinien się przewijać, lub przynajmniej powinien być materiał do syntezy w organiźmie.
W Polsce są od roku dostępne włoskie krople do oczu Clarastill wyprodukowane na licencji twórców rosyjskich. Cena to około 20-30+ złotych / 5 ml w aptekach internetowych. Jak się patrzy na skład i opis działania, to widać, że producent ledwo półgębkiem wymienia antyoksydacyjne działanie NAC, ale już nic o tym, że moze , ale oczywiście bez gwarancji, cokolwiek zrobić z zaćmą, jaskrą czy retinopatiami.
Badania są, publikacje są, a, że bez badań klinicznych nie wolno nic pisać na ulotce, to mamy na rynku jedne z wielu kropelek przeciwko podrażnieniom oka, jednak jedyne z NAC.
Wniosek: chyba warto sobie zrobić krem na oczy z lanoliną, a w aptece zamówić kropelki z NAC, czyli Clarastill.
Po polsku trochę jest tutaj:
http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-42e45bf5-1f2a-48f8-b600-620700954104/c/e-POLISH_JOURNAL_OF_VETERINARY_OPHTHALMOLOGY_04_2013_ISSN_2082-9256_N-ACETYLOKAMOZYNA.pdf Pozdrowienia :-)