Autor Wątek: Antidotum na leki  (Przeczytany 418 razy)

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
Antidotum na leki
« dnia: Styczeń 04, 2024, 02:23:00 »
Witam
Czy sa jakies leki ziolowe oczyszczajace z digoksyny, tzn naparstnicy?

« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2024, 02:32:00 wysłana przez schorowany_89 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Antidotum na leki
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2024, 10:08:47 »
Glikozydy z naparstnicy kumulują się, bo dość wolno się wydalają.
Digoksyna wydala się przez nerki, czyli stosuje się środki moczopędne, a digitoksyna przez nerki i wątrobę - wtedy z kałem, czyli dbamy też o wypróżnienia.
Teoretycznie, normalnie po tygodniu jest tego połowa w stosunku do pochłoniętej dawki.

Jeśli to stosujesz, ale źle się czujesz, to porozmawiaj z lekarzem o dawkach lub zamiennikach.

Pozdrowienia :-)

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
Odp: Antidotum na leki
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2024, 00:23:34 »
Czuje sie tak jakby ktos mi gdzies dosypywal. Dlatego pytam jak sie ew z tego oczyscic. Rodzina mnie utrzymuje z powodu moich problemow ze zdrowiem wiec jest ryzyko ze maja mnie dosyc zreszta mowili to wielokrotnie, czesc rodziny nawet znac mnie niechce bo sie uwazaja za lepszych z powodu statusu finansowego i ja jestem "wrzodem" ktorego sie wstydza. Matka zawsze powtarzala juz mi jako dziecku malemu ze "spieprzylem jej zycie". A może by tak pretensje miala do partnera a nie dziecka ktore nic winne nie jest tylko tyle ze teraz "przeszkadza" jako dorosly chory...

Przynosza mi jedzenie, bo ja nawet chodzic normalnie nie umiem po domu. I nie wazna tu jest czy wazylem 60 czy 90 bo tak samo przy 65 sie czulem. Problem nie jest w wadze.

Jak ledwo ide do okna o 2 kulach to smieja sie i kpią na wszelkie sposoby, miłe bardzo.

Czuje jakby brak krazenia co sie wzmaga przy np zacisnieciu reki druga reka, slabne krazenie slabnie. Nie moge sobie sam zakupow zrobic i zapanowac nad tym co rodzina robi. Z tego problemu z krazeniem mialem chora noge ale wyleczylem silnymi oplukiwaniami srebrem wlasnej roboty. Doszedlem ze to moze byc blokowanie pompy sodowo potasowej, a to moze robic tylko taki "lek" i nim moga chciec sie pozbyc problemu. Tylko ze ja jakbym byl zdrowy to odrazu sam sobie bym radzil i nikogo sie o nic nie prosil  bo taki mam charakter.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2024, 00:33:25 wysłana przez schorowany_89 »