Autor Wątek: Sok z Cebuli - maksymalna dlugosc przechowywania  (Przeczytany 2762 razy)

Offline Kami

• Nowy
  • *
Sok z Cebuli - maksymalna dlugosc przechowywania
« dnia: Stycznia 24, 2017, 21:05:55 »
Witam serdecznie wszystkich uczestnikow forum!

Zrobilem ostatnio mieszanke soku z cebuli i miodu wg. przepisu Pana dr. Różańskiego - jednak nie moge nigdzie znalezc informacji ile taka mieszanka moze postac w lodówce. Zrobilem tego troche a szkoda zeby to wylewac i marnowac wiec prosze Was o porade ile maksymalnie moze to sobie leżakować. Z góry dziękuję

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
Odp: Sok z Cebuli - maksymalna dlugosc przechowywania
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 24, 2017, 21:24:11 »
Bardzo ciekawe zagadnienie - w jakim stężeniu miód nie będzie powodował konserwacji. Były przeprowadzane pewne badania gdzie porównywano ekstrakty roślinne zakonserwowane miodem. No cóż, wynika że na trzy gramy soku, musisz dać gram miodu. I to mimimum. Dla bezpieczeństwa i spokoju ducha nawet dałbym 3:2, co niebezpiecznie nas przybliża do zmiany formy. Robiono miodki ziołowe, ale tam oprócz Mel depuratum, sypano jeszcze cukier.

Ale nie pytałeś o to, tylko o czas przechowywania. Jeżeli zrobiłbyś tak, jak ja piszę - co najmniej 2 tygodnie. Choć może zdarzyć się złośliwość rzeczy i skiśnie tak czy siak.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline red

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 24, 2017, 21:52:55 »
A jakby tak dodać propolisu? Kiedyś u mnie  wyciąg  propolisu gotowany na mleku stał przez pół roku w lodówce i dalej był zdatny do spożycia, tylko nie wiem jak to smakowo by wyszło  :P
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 24, 2017, 21:53:25 »
I wtedy będzie ocet, czyli też zdrowy preparat ;-) No, chyba, że spleśnieje...

Pozdrowienia :-)

Offline Kami

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 24, 2017, 22:45:27 »
Ja zmieszałem sok (uzyskany za pomoca sokowirówki) z miodem spadziowym w proporcji 1:1. Lezy poki co tydzien i nadal tak samo smakuje. Ale jeszcze zostalo 1/2 duzego słoja.