Autor Wątek: Zapalenie poporodowe tarczycy nadczynnosc POMOCY!!!  (Przeczytany 8668 razy)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Zapalenie poporodowe tarczycy nadczynnosc POMOCY!!!
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 30, 2016, 21:35:44 »
Ze  wspomnień z  Międzyborowa

Niedoczynność tarczycy, choroba hashimoto,poporodowe zapalenie tarczycy,nadmierne spożycia jodku, stan zapalny tarczycy.
- korzeń lukrecji 1 cz 
- korzeń bukwicy 2 cz
- korzeń mydlnicy 1 cz 
-porost islandzki   1 cz
- ziele hyzopu   1 cz 
-kondurango kora  lub  Cassia 1 cz 
- kwiat arniki 2cz
-ziele lucerny z kwiatem/cieciorka kwitnąca/przelot 1cz
-liść glicynii/ lub karagany 1cz
-pysznogłówka kwiat,ziele 1cz
-mistrzownik/podagrycznik kłącze 1 cz
-listownica/morszczyn plecha świeża 3 cz
-laminaria
-gąbka słodkowodna/mielony konik morski 0,3
-solanka/rzepień nadmorski 0,5 cz
 2  x  dz  po  05 do  1  szkl
  dodatkowo  pić odwar z rokitnika .10 min pod przykryciem gotować. Nalewka z rokitnika na ciepłym alkoholu 40 stC+miód, i popić alkoholem.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 30, 2016, 21:51:56 »
Jak się popatrzy na mapę, to w porównaniu z Ukrainą, cała Polska leży nad morzem. Możliwe, że oni mają inny rozkład problemów związanych z brakami jodu? Trzeba czytać...

Ale, ale - tutaj mamy w wątku sprawę matki karmiącej, więc trzeba podchodzić bardzo ostrożnie.
Moim zdaniem bor należy wykluczyć bezdyskusyjnie, a dżem rokitnikowy raczej nie powinien zaszkodzić.

Pozdrowienia :-)

Tyle, że to bez większego znaczenia z położeniem, bo jod morski i tak głębiej jak na pare? naście? dziesiąt max kilometrów dotrze. Trzeba by doczytać o zasobach wodno-glebowych. U nas tradycyjnie jodu brakowało w górach. Ponoć tak samo było w Szwajcarii krucho z jodem.
Z zapaleniem poporodowym to raczej bym powiedział, że kwestia genetyki + zamieszania hormonalnego po porodzie. Dlatego rokitnik :-) a nie lugol.

Na bor bezsprzecznie szlaban.

Pozdrawiam :)
A.
:-)

Offline jasszczur

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 28, 2017, 23:28:25 »
Nie będę się wykłócać, ale bor jest obecny w glebie, a zatem i w roślinach, więc tak czy siak trochę go przyswajamy.Organizm natomiast bezwzględnie go potrzebuje w niewielkich dawkach (mowa tu o dawkach na poziomie miligramów).

Chciałbym natomiast poznać przyczyny tak agresywnego odrzucania go w tym przypadku :) Nie jestem wszechwiedzący i ciągle czegoś nowego się uczę, więc i tę mroczną stronę chętnie poznam.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 28, 2017, 23:35:43 »
Nie będę się wykłócać, ale bor jest obecny w glebie, a zatem i w roślinach, więc tak czy siak trochę go przyswajamy.Organizm natomiast bezwzględnie go potrzebuje w niewielkich dawkach (mowa tu o dawkach na poziomie miligramów).

Chciałbym natomiast poznać przyczyny tak agresywnego odrzucania go w tym przypadku :) Nie jestem wszechwiedzący i ciągle czegoś nowego się uczę, więc i tę mroczną stronę chętnie poznam.

Miligramów :o chyba miałeś na myśli mikrogramy  ;)

Odrzucamy bor stanowczo acz nie agresywnie gdyż bor jest szczególni toksyczny dla malutkich dzieci, a z mlekiem matki przedostałby się do organizmu dziecka. Poczytaj tu: http://rozanski.li/443/bor-borum-b-jako-biopierwiastek-i-trucizna/ i o preparatach boru tu: http://www.luskiewnik.eu/antisepticum.htm

Pozdrawiam,
A.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 29, 2017, 11:46:34 »
Niedawno udało mi się nabyć książkę 'Witaminy" -B. Czerwiecki i uważnie ją 'pochłaniam"  ;)

W nadczynności  wskazana byłoby większa podaż  wit. A

Czerwiecki podaje:

"Znany jest ANTAGONIZM  witaminy A do witamin C i D, jak również do hormonu TYROKSYNY.
Pamiętać o tym przeto należy szczególnie w LECZENIU choroby BASEDOWA.

Witamina C traci swoje działanie wobec witaminy A, której antagonistyczne właściwości w stosunku do wit. D wyzyskuje się w przeciwdziałaniu powstawania hiperwitaminozy D"

Z powyższego wynika, że - na zasadzie antagonizmu- niedobór A może powstać przy dłuższym stosowaniu samej wit. D, zwłaszcza, że tzw. oficjalna medycyna przestrzega ciężarne przed wit. A, a uzupełniają D.

https://portal.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-witamina-a-nie-powinna-byc-spozywana-przez-kobiety-w-ciazy

Znamy mądrość natury, gdzie  np. w  tranie występują razem A i Di JOD.
Z tego też wynika, że wit. A powinno się zażywać razem z JODEM, gdzie zapobiega ona "rozhuśtaniu" się tyroksyny.

Ciekawe jest też dawkowanie witaminy A, podane przez Czerwieckiego,
 CYTUJĘ:
"-wszelkie choroby infekcyjne do 100.000 j.m. dziennie
-CHOROBA BASEDOWA, charłactwo do 450.000 j.m. dziennie
- w Achylia gastrica do 120.000 j.m. dziennie i więcej
-w niedokrwistości w zalezności od stopnia podaje się domięśniowo od 1.800.000 j.m.- 2.250.000 j.m.witaminy A na CAŁĄ kurację, t.j. 12-15 wstrzyknięć po 150.000 j.m.w ciągu 2-8 tygodni lub 6 wstrzyknięć po 300.000 j.m. w ciągu 2 tygodni ".

p.s.
Juz cytowałam Czerwieckiego o antagoniźmie B1 do Tyroksyny.
Nawiasem mówiąc, ostatnio znalazłam  przypadek potwierdzający ten antagonizm.
Koleżanka z wyciętą tarczyca - na euthyroksie- skarżyła się na bóle kulszowe.
Zapytałam, czy dostała wit. B1 , ona odpowiedziala, ze nie może brać większych dawek B1 , "bo ją po tym telepie".

« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2017, 12:08:32 wysłana przez werbena »

Offline jasszczur

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 30, 2017, 22:36:25 »

Miligramów :o chyba miałeś na myśli mikrogramy  ;)

Odrzucamy bor stanowczo acz nie agresywnie gdyż bor jest szczególni toksyczny dla malutkich dzieci, a z mlekiem matki przedostałby się do organizmu dziecka. Poczytaj tu: http://rozanski.li/443/bor-borum-b-jako-biopierwiastek-i-trucizna/ i o preparatach boru tu: http://www.luskiewnik.eu/antisepticum.htm

Pozdrawiam,
A.

Miałem na myśli to, co napisałem - czyli miligramy ;)
Od ponad roku przez 5 dni w tygodniu spijam roztwór boraksu o zawartości czystego boru na poziomie 50-100 mg (zależy jak mi się rano chlapnie) i jak na razie się nie przekręciłem (na przekór literaturowym dawkom toksycznym), za to moje stawy funkcjonują prawidłowo, co w pewnym momencie im niezbyt chciało wychodzić przed rozpoczęciem suplementacji.

Odnośnie toksycznego oddziaływania na małe dzieci nie mam żadnych danych, więc przyjmuję co mądrzejsi napisali.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 30, 2017, 22:57:20 »
Niedawno udało mi się nabyć książkę 'Witaminy" -B. Czerwiecki i uważnie ją 'pochłaniam"  ;)

W nadczynności  wskazana byłoby większa podaż  wit. A

Czerwiecki podaje:

"Znany jest ANTAGONIZM  witaminy A do witamin C i D, jak również do hormonu TYROKSYNY.
Pamiętać o tym przeto należy szczególnie w LECZENIU choroby BASEDOWA.

Witamina C traci swoje działanie wobec witaminy A, której antagonistyczne właściwości w stosunku do wit. D wyzyskuje się w przeciwdziałaniu powstawania hiperwitaminozy D"

Z powyższego wynika, że - na zasadzie antagonizmu- niedobór A może powstać przy dłuższym stosowaniu samej wit. D, zwłaszcza, że tzw. oficjalna medycyna przestrzega ciężarne przed wit. A, a uzupełniają D.

https://portal.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-witamina-a-nie-powinna-byc-spozywana-przez-kobiety-w-ciazy

Znamy mądrość natury, gdzie  np. w  tranie występują razem A i Di JOD.
Z tego też wynika, że wit. A powinno się zażywać razem z JODEM, gdzie zapobiega ona "rozhuśtaniu" się tyroksyny.

Ciekawe jest też dawkowanie witaminy A, podane przez Czerwieckiego,
 CYTUJĘ:
"-wszelkie choroby infekcyjne do 100.000 j.m. dziennie
-CHOROBA BASEDOWA, charłactwo do 450.000 j.m. dziennie
- w Achylia gastrica do 120.000 j.m. dziennie i więcej
-w niedokrwistości w zalezności od stopnia podaje się domięśniowo od 1.800.000 j.m.- 2.250.000 j.m.witaminy A na CAŁĄ kurację, t.j. 12-15 wstrzyknięć po 150.000 j.m.w ciągu 2-8 tygodni lub 6 wstrzyknięć po 300.000 j.m. w ciągu 2 tygodni ".

p.s.
Juz cytowałam Czerwieckiego o antagoniźmie B1 do Tyroksyny.
Nawiasem mówiąc, ostatnio znalazłam  przypadek potwierdzający ten antagonizm.
Koleżanka z wyciętą tarczyca - na euthyroksie- skarżyła się na bóle kulszowe.
Zapytałam, czy dostała wit. B1 , ona odpowiedziala, ze nie może brać większych dawek B1 , "bo ją po tym telepie".

Kiedyś w wątku J. Zięba Tarczyca cytowałem identyczne nieomal dane z przedwojennej niemieckiej książki o witaminach (B1 oraz A jako antagoniści tyroksyny). Problem jest taki, że długofalowo megadawki jednej witaminy wpędzają w braki innych co kiedyś poddawał pod uwagę nasz Gospodarz i absolutnie się z nim zgadzam. Z resztą te metody nie dawały zawsze pewnych sukcesów terapeutycznych, ale przynajmniej próbowano i szukano.
B1 to taki ciekawy zwierz co z jednej strony blokuje tyroksynę z drugiej zaś ponoć podawany przy wolu z braku jodu powodował wyleczenie mimo że dalej nie podawano jodu. Dziwny jest ten świat ;-)

Miałem na myśli to, co napisałem - czyli miligramy ;)
Od ponad roku przez 5 dni w tygodniu spijam roztwór boraksu o zawartości czystego boru na poziomie 50-100 mg (zależy jak mi się rano chlapnie) i jak na razie się nie przekręciłem (na przekór literaturowym dawkom toksycznym), za to moje stawy funkcjonują prawidłowo, co w pewnym momencie im niezbyt chciało wychodzić przed rozpoczęciem suplementacji.

Odnośnie toksycznego oddziaływania na małe dzieci nie mam żadnych danych, więc przyjmuję co mądrzejsi napisali.

Dwuboranu sodu dobowo w potrzebie dawniej dawano 4g i życie toczyło się dalej, ale pamiętaj że bor się kumuluje, cóż Ci będzie po zdrowszych stawach jak przegniesz granice kumulowania? przeczytaj cały tekst naszego Gospodarza i pomyśl (rok bez przerw czegokolwiek to i tak zasadniczo za długo)... http://rozanski.li/443/bor-borum-b-jako-biopierwiastek-i-trucizna/

Pozdrawiam,
A.

Offline jasszczur

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 31, 2017, 23:58:50 »

Dwuboranu sodu dobowo w potrzebie dawniej dawano 4g i życie toczyło się dalej, ale pamiętaj że bor się kumuluje, cóż Ci będzie po zdrowszych stawach jak przegniesz granice kumulowania? przeczytaj cały tekst naszego Gospodarza i pomyśl (rok bez przerw czegokolwiek to i tak zasadniczo za długo)... http://rozanski.li/443/bor-borum-b-jako-biopierwiastek-i-trucizna/

Pozdrawiam,
A.

Wieloletnich zaniedbań nie uzupełni się w kilka miesięcy, więc jeszcze trochę przede mną, natomiast napisałem, że 5 razy w tygodniu, więc przerwy robię na mały oddech. Próbowałem odstawiać na dłużej i od razu stawy zaczynały się odzywać, więc jak na razie jestem wciąż niedokarmiony. Brakuje mi tylko wiedzy odnośnie innych deficytów w organizmie przez które nie mogę ustabilizować pewnych funkcji i odstawić na dłużej suplementów. Z czasem mam nadzieję, że dojdę co i jak powinno być.