Autor Wątek: Jerzy Zięba o tarczycy  (Przeczytany 21128 razy)

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: Jerzy Zięba o tarczycy
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 16, 2016, 12:48:40 »
Tu chyba występuje wiele innych czynników.
Kosmetyki nafaszerowane chemią, tak lubiane przez nas kobiety.
Farby i odżywki na włosy, zjadana szminka, kremy i kremiki, chemiczne mydła, mleczka po kąpieli, płyny do kąpieli itd.
Nakłada się to codziennie na skórę, dzień po dniu, tydzień po tygodniu, miesiąc po miesiącu, rok po roku...
a wszystko wchłania się przez skórę.
Niedobory w witaminach i mikroelementach...jemy śmieci...
Zanieczyszczona woda, przetworzone bezwartościowe jedzenie, zatrute powietrze.
No i...stres, z którym coraz trudniej sobie radzić.
Mnie literatura nie jest potrzebna, bo ja widzę problem chorób - nie tylko tarczycy- w tym co skrótowo zasygnalizowałam.

Offline alcia1907

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 324
Odp: Jerzy Zięba o tarczycy
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 16, 2016, 13:10:40 »
A do tego kult mlodości,piękności, nachalna reklama skierowana już do małych dzieci...

Offline Paweł

  • Ekspert forum
  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 384
Odp: Jerzy Zięba o tarczycy
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 19, 2016, 11:57:55 »
Bardzo proszę wypowiadających się w tym wątku o poparcie swoich poglądów, obserwacji i wniosków odnośnikami do literatury i badań naukowych.
Będzie to świadczyć o profesjonaliźmie i poważnym traktowaniu tematu a przysłuży się forum i forumowiczom, którzy drążą temat.
Profesjonalnie i bardzo kulturalnie to robi Adam Pupka.

Wracając do tarczycy i doniesień o wpływie na tarczycę to proszę zerknąć na poniższe źródła:
Endocrinology: An Integrated Approach. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK28/#__NBK28_dtls__
Cytuj
Iodine

The fastest acting anti-thyroid agent is iodine itself, reducing thyroid hormone synthesis within three days through a presumed autoregulatory mechanism. It may be given as drops of ‘Lugol's solution of iodine’ or a saturated solution of potassium iodide for 10 days or so. This form of treatment is no longer widely used but is particularly useful in the short term in hyperthyroid ‘storm’ where the degree of thyrotoxicosis becomes life threatening (with, for example, cardiac failure). It has also been used prior to thyroid surgery to reduce the high blood supply to the gland.

Perchlorate

Perchlorate reduces thyroid hormone synthesis by competing with iodine for uptake into the thyroid gland and discharging iodine from the trapped pool. It is no longer used routinely because it is relatively toxic with adverse effects on bone marrow. However, it is used in cases such as that of Clinical Case 3.1 in which there has been an acute excess of iodine.

The patient in Clinical Case 3.1 was treated with a combination of perchlorate and carbimazole and her anti-arrhythmic drug was changed to one that did not contain iodine, a β-adrenergic receptor blocker that has additional benefits in hyperthyroidism, particularly on cardiac symptoms.

Destruction of thyroid tissue is the alternative to drug therapy. This can be done using radioactive isotopes of iodine or surgically.

Radioiodine

Radioactive isotopes of iodine have been in use for over 50 years and today 131I, with a radioactive half-life of 8 days is the most commonly used for therapy. Since it has proved almost impossible to calculate a dose of the isotope that would result in euthyroidism in individual patients and 131I treatment is remarkably safe, many clinicians now use a fixed dose of isotope (for example 15mCi or 550MBq) and aim to produce hypothyroidism. Once hypothyroidism is induced, such patients can be treated with oral thyroxine that is cheap, effective and easy to monitor. 131I is also used to treat euthyroid goiters (so as to avoid surgery) and such treatment usually results in a reduction of about 40% in the volume of the thyroid gland.
Thyroid surgery

Tutaj moje marne tłumaczenie tego pochylonego:
"
Nadchlorany zmniejszają syntezę hormonów tarczycy poprzez konkurowanie z jodem do wprowadzenia do tarczycy i uwalnianie jodu z magazynów pęcherzykowych. Nie jest już dłużej stosowany rutynowo, ponieważ jest stosunkowo toksyczny z niekorzystnego wpływu na szpik kostny. Jednakże, jest on stosowany w takich przypadkach, jak w przypadku klinicznego 3.1 , w których  występował ostry nadmiar jodu.
"
Więc co to te nadchlorany i z czym się to je i kiedy?

Zerknijcie tutaj:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiLtbzw___QAhVBNywKHdCYADMQFggqMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.dbc.wroc.pl%2FContent%2F18990%2FKociolek-Balawejder_Wilk_Nadchlorany_nowe_mikrozanieczyszczenia_srodowiska.pdf&usg=AFQjCNHCwCZAYvnA7waNzFNgdf7yhkJ05w
Elżbieta Kociołek-Balawejder, Łukasz J. Wilk
Katedra Technologii Chemicznej, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
NADCHLORANY – NOWE MIKROZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA NATURALNEGO
Cytuj
W rezultacie nadchlorany stały się wszechobecne w wodach powierzchniowych, podziemnych, a także ujęciach wody pitnej na terenie niektórych stanów USA, rozmiary i zasięg skażenia nie są jednak dokładnie poznane. Spożywanie nadchloranów wraz ze skażoną wodą może wywołać zaburzenia pracy tarczycy (nadchlorany ograniczają możliwość wchłaniania jodu, a przez to syntezy hormonów tarczycy). Jest to szczególnie niebezpieczne w życiu płodowym i dla noworodków, ponieważ hormony tarczycy odgrywają istotną rolę w rozwoju neurologicznym człowieka. Celem pracy jest przedstawienie podstawowych informacji dotyczących nadchloranów: przemysłowej produkcji, właściwości fizycznych i chemicznych, zastosowań, przyczyn skażenia środowiska naturalnego, toksyczności oraz nowych metod analitycznych wykorzystywanych do oznaczania tych związków w wodzie.
Z pomocą przychodzi nawet Unia Europejska:
Cytuj
ZALECENIE KOMISJI (UE) 2015/682

z dnia 29 kwietnia 2015 r.

w sprawie monitorowania obecności nadchloranu w żywności

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 292,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)
   

Nadchloran występuje naturalnie w środowisku w złożach azotanu i potasu, a także może powstawać w atmosferze i przenikać do gleby i wód gruntowych. Występuje on również jako zanieczyszczenie środowiskowe w następstwie stosowania nawozów azotowych oraz produkcji, stosowania i usuwania nadchloranu amonowego wykorzystywanego w paliwie rakietowym, materiałach wybuchowych, wyrobach pirotechnicznych, flarach i układach uruchamiających poduszki powietrzne w samochodach, a także w innych procesach przemysłowych. Nadchloran może również powstawać podczas rozkładu podchlorynu sodu stosowanego do odkażania wody i może zanieczyszczać wodę pitną. Za potencjalne źródła skażenia żywności nadchloranem uważane są woda, gleba i nawozy.

(2)
   

Działający w ramach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (panel CONTAM) przedstawił opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością nadchloranu w żywności (1). Panel CONTAM stwierdził, że przewlekłe narażenie z dietą na nadchloran stanowi potencjalne zagrożenie, zwłaszcza w przypadku konsumentów spożywających duże ilości nadchloranu z żywnością, należących do młodszych grup wiekowych populacji cierpiących na łagodny lub umiarkowany niedobór jodu. Ponadto możliwe jest, że krótkotrwałe narażenie na nadchloran jest powodem obaw w odniesieniu do niemowląt karmionych piersią i małych dzieci spożywających niewielkie ilości jodu.

(3)
   

Panel CONTAM stwierdził, że potrzeba więcej danych na temat występowania nadchloranu w żywności w Europie, w szczególności w odniesieniu do warzyw, preparatów do początkowego żywienia niemowląt, mleka i przetworów mlecznych, tak aby dodatkowo zmniejszyć niepewność w ocenie ryzyka. Wysoki poziom nadchloranu stwierdzono w Cucurbitaceae i warzywach liściastych, zwłaszcza uprawianych pod szkłem lub pod osłoną. Nie ma wystarczających danych dotyczących występowania nadchloranu w żywności, w szczególności w próbkach żywności pobranych po dniu 1 września 2013 r. Analiza dotycząca nadchloranu w wodzie pitnej powinna obejmować, w miarę możliwości, również wodę pitną niewchodzącą w zakres definicji żywności przewidzianej w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (2). Od dnia 1 września 2013 r. wprowadzono środki zmniejszające ryzyko, zaś dane na temat nadchloranu uzyskane z próbek pobranych po tej dacie lepiej odzwierciedlają zasadę „najniższy rozsądnie osiągalny poziom”, zgodnie z dobrymi praktykami (tj. stosowanie nawozów o niskiej zawartości nadchloranu) i mając na względzie aktualną obecność nadchloranu w żywności.

(4)
   

Należy zatem zalecić prowadzenie monitorowania obecności nadchloranu w żywności,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ZALECENIE:

1.Państwa członkowskie powinny, przy aktywnym udziale podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze, prowadzić monitorowanie obecności nadchloranu w żywności, a w szczególności w:

a)
owocach, warzywach i produktach z nich przetworzonych, w tym sokach;

b)
środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 (3);

c)
suszonych ziołach i przyprawach; herbacie; naparach ziołowych i owocowych;

d)
napojach, łącznie z wodą pitną.
za: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ALL/?uri=CELEX:32015H0682

Naturalnie to tylko mały wątek ale daje do myślenia.

Popełniłem też tutaj małą autocenzurę, bo w buty gumpka zacząłbym wchodzić... ;)

Mam nadzieję, że Adam grzebie w literaturze i będą dalsze kontynuacje dotyczące samochodu ;)

Pozdrawiam,
Paweł
ps. Mama z forum zaczęła zamiast wody z kranu pić pewną mineralną z jodem i nawet Haszi opanowała :)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11099
Odp: Jerzy Zięba o tarczycy
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 19, 2016, 15:08:08 »
Grupą społeczną nasączoną podchlorynem sodu są ludzie dużo moczący się i pływający na basenach z chlorowaną wodą.
Może Gdańsk nie jest dobrym miejscem na tego typu badania, bo uważa się, że nad morzem jodu jest dosyć, ale w głębi Polski byłoby ciekawe, gdyby przebadać pływaków pod kątem stanu tarczycy.
Może medycyna sportowa coś już wie na ten temat?

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1009
Odp: Jerzy Zięba o tarczycy
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 19, 2016, 21:40:47 »
Dlaczego zatem samochód nie nie jedzie? Może zatankowaliśmy jakiegoś lewego paliwa na stacji benzynowej o czym nie wiemy?

Brom, Chlor, Fluor jak już wspomnieliśmy, ale nie przecinałbym ich roli, dawniej mężczyźni we wojsku byli nieludzko szprycowani bromem, a jakoś nie słyszy się o wysypie ch. tarczycy z powodu tej ekspozycji. Oglądałem kiedyś całkiem nowe opracowanie o epidemiologii ch. tarczycy, 22% społeczeństwa cierpi lub cierpiała na jakieś tarczycowe przeboje w tym kobiety aż 8 razy częściej od mężczyzn. Zatem bardziej złożoność i delikatność układów hormonalnych (u kobiet zdecydowanie większa) gra tu kluczową rolę i jak jedno się rozreguluje to tarczyca się sypie.

na dokładkę ciekawy cytat propo jedno pada drugie leży (i działa to we wszystkie strony) ze wspominanego badania epidemiologia tarczycy: https://journals.viamedica.pl/problemy_pielegniarstwa/article/viewFile/23426/18652
Cytuj
U kobiet ze schorzeniami gruczołu tarczowego
częściej występuje bezpłodność.


Cytuj
Jak zatem Adamie zrozumieć sytuację, w której tak naprawdę się znajdujemy z tarczycą?

Czy spotkałeś się w swoich źródłach literaturowych z wyżej wspomnianymi czynnikami?

W roku 1945 Kobiety nie były faszerowane hormonalnymi środkami antykoncypcejnymi?

Czyli te źródła (np. lata 30, 40, 50) nie będą brały tego pod uwagę.

Czy nie należałoby uwzględnić tym zmian środowiskowych w kontekście tarczycy?

Wszystkie podane uwagi w linku który wkleiłeś są po trosze słuszne, niedobory, stany zapalne, toksyny dają widoczne efekty.

To czynniki nowe, chyba kiepsko w podręcznikach opisane (?) dziś raczej się mówi o niejednorodnej etiologii ale raczej często się głębszych dywagacji endokrynologów nie spotyka, ot trzeba dać hormon czy tyreostatyk i tyle.

Uważam, że dawniej choroby tarczycy były bardziej jodozalezne, dziś są środowiskowe tak zwane autoimmunologiczne. Traktowanie dziś tarczycy potężnymi dawkami jodu to co innego niż kiedyś. Moim zaniem choroby zostały podobne lub te same ale zmieniły sie nieco przyczyny (czynnki wyzwalające), teraz nie jodowanie (choć jod pozostaje kluczowy!) ale działania ochronne, regulujące, przeciwzapalne i przywracające równowagę immunologiczną są kluczowe w leczeniu.
Hormony antykoncepcyjne rozwalają w organizmie wiele, w tym tarczycę, generalnie suplementacja hormonami może rozleniwiać organizm (vide tarczyca), poza tym, podawanie euthyroxu czyli T4 to nie wszystko, do T3 lepiej lub gorzej się przekształci, ale co z T2, T1, to że nie znamy ich funkcji lub uznajemy ją za marginalną nie znaczy że są niepotrzebne, pytanie czy mamy je gdy dostarczmy tylko T4.

Pozdrawiam,
A.
:-)