Autor Wątek: Zioła i dzikie rośliny które można i warto dodawać do sałatek  (Przeczytany 2196 razy)

Offline vitara

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 363
  • nr gg 14 987 97
Witam

Z waszej praktyki jakie
zioła
bądź to dzikie rośliny można dodawać do sałatek
z korzyścią dla organizmu a bez szkody

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10476
Odp: Zioła i dzikie rośliny które można i warto dodawać do sałatek
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2011, 23:00:46 »
Jeśli człowiek jest zdrowy, to bez problemu można jeść pokrzywę, czosnaczek, dziki czosnek, ziarnopłon (no, ten już powoli znika), ostrożeń warzywny, leśny sałatnik, rzeżuchę, mniszek z kwiatkami i łodygami, kwiatki fiołków, nagietki, krwawnik, szczaw, liście jarzębiny, kurdybanek.

Ale - jak to zwykle bywa, możliwe są uczulenia, jak i na inną żywność, a jeśli coś szwankuje ze zdrowiem, to trzeba się dostosować do sytuacji. Na przykład szczaw chyba jest niezbyt dobry przy problemach z nerkami, z krwawnikiem trzeba uważać przy zakrzepicy, i tak dalej...

Smacznego :-)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10476
Odp: Zioła i dzikie rośliny które można i warto dodawać do sałatek
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2011, 18:12:54 »
Zapomniałam o koszmarze ogrodników, czyli o podagryczniku. W odróżnieniu od szczawiu, remontuje nerki.

Pozdrowienia :-)

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: Zioła i dzikie rośliny które można i warto dodawać do sałatek
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2011, 20:54:31 »
Cytuj
Młode listki krwawnika zjadano na wiosnę, przy kuracjach wzmacniających, odtruwających, przy cierpieniach wątroby, trzustki, śledziony, żołądka i jelit. Wierzono, że krwawnik wspomaga leczeni gruźlicy oraz usuwa objawy blednicy u kobiet (niedokrwistość, bladość powłok skórnych, zimne i mokre dłonie oraz stopy, omdlenia). Sok z ziela podawano z miodem i mlekiem jako środek wybitnie odżywczy i wzmacniający. Drobno siekane listki wiosenne krwawnika spożywano na kromce z masłem. Sporządzano z nich również herbatki czyszczące krew i posilające
źródło http://rozanski.li/?p=343