Autor Wątek: Olejki eteryczne naturalne  (Przeczytany 100861 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Olejki eteryczne naturalne
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 30, 2012, 10:22:39 »
Ale jeżeli to sama chemia a nie natura to nawet do nawilżania boje się dodawać  :-\

Ale właściwie zastosowana chemia też leczy, tylko nie należy mieć za wielu złudzeń.
Do wydezynfekowania powietrza się nada, do zaromatyzowania kąpieli też.

Pozdrowienia :-)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 30, 2012, 17:32:07 »
Tak szczerze to można by się pokusić o zrobienie analizy instrumentalnej kilku takich produktów i potem wywnioskować, czy szkodliwość tego tego jest duża czy do zaakceptowania.
Ale to już musiałbym poklachać i kawą i ciachem pójść do chemików :D
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 30, 2012, 18:38:15 »
Alchemiku, myślę, ze przyda Ci się chwila klachów przy kawie  :-*
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Boronina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 05, 2012, 12:34:45 »
Jeśli chodzi o olejek pichtowy to bardziej ostry zapach to zasługa wiekszej ilości octanu bornylu a to ile go znajdzie się w olejku zależy od czasu destylacji.

Olejki są sprzedawane jako kosmetyki i żadna firma nie powie wprost że można ich olejki stosować wewnętrznie. Żeby umieścić na opakowaniu napis "do użytku wewnętrznego" muszą mieć badania, pozwolenia a za tym idzie kasa. Również nie mogą napisać na opakowaniu że olejek przeznaczony jest do inhalacji tylko do masażu, kąpieli, aromatyzacji powierza. Olejek do inhalacji traktowany jest jako lek i jako lek musi byc zarejestrowany.

Dostałam od firmy Kej opis składu olejku eukaliptusowego i pichtowego

SPECYFIKACJA ANALITYCZNA PRODUKTU

PRODUKT :                Olejek eteryczny EUKALIPTUSOWY
                                     (oleum eucalipti)

oznaczenie INCI :        Eukalyptus globulus

numer katalogowy :         1025

opis organoleptyczny : ciecz klarowna, bezbarwna lub o blado żółtym
                                      zabarwieniu, o charakterystycznym zapachu i
                                      smaku

DANE ANALITYCZNE :

gęstość /20°C/ :                                                   0,906 – 0,927

współczynnik załamania światła /20°C/ :          1,458 – 1,470

skręcalność optyczna /20°C/ :                            0° do + 10°

rozpuszczalność w alkoholu :                             L70 1:5

aldehydy :                                                           zgodnie z farmakopeą 

profil chromatograficzny :                       alpha-Pinene:               ślady – 9,0%
                                                                 beta-Pinene:                 < 1,5%
                                                                 Sabinen:                       < 0,3%
                                                                 alpha-Phellandrene:   < 1,5%   
                                                                 Limonene:                    ślady – 12%
                                                                 1,8-Cineole:                  min. 80%
                                                                 Camphor:                     < 0,1%

farmakopea :                                                       Ph.Eur. 5.2

Warunki przechowywania i przeładunku :

Przechowywanie :                 w dokładnie zamkniętych pojemnikach, preferowane pełne 
                                              wypełnienie pojemników, w chłodnym i ciemnym miejscu.   
                                              Chronić od światła.
Temp. magazynowania :       zaleca się przechowywanie w temperaturze od 10 - 20°C.
Minimalny okres trwałości:  w odpowiednich, dokładnie zamkniętych pojemnikach, min.
                                              36 miesięcy.

Specyfikacja olejku z jodły syberyjskiej (pichtowego)

nazwa towaru :                                                 naturalny olejek eteryczny
                                                                         z jodły syberyjskiej
                                                                          destylowany z igieł i małych 
                                                                          gałązek jodły
                                                                          DAB 2000

oznaczenie towaru wg INCI :                           abies sibirica

gęstość /20°C/ :                                                0,872 do 0,910

współczynnik załamania światła /20°C/:         1,468 do 1,478

skręcalność optyczna /20°C/ :                             -20° do -56°

rozpuszczalność w 90% etanolu :  wyraźnie rozpuszczalny 1ml olejku w 2 ml

Skład % :
Santen                             (2-4)
alfa-Pinen                       (10-20)
beta-Pinen                      (1-5)
Kamfen                          (18-30)
Limonen                         (3-7)
beta-Felandren               (3-8)
octan bornylu                 (25-35)
Borneol                          (1-5)

Okres ważności : 3 lata od daty wyprodukowania olejku

Offline bartek

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 11, 2012, 12:03:17 »
Faktycznie analiza jakościowa i ilościowa przydała by się, żeby mieć pewność, że są to w 100% produkty naturalne a nie syntetyczne zamienniki. Olejek pichtowy można  otrzymać z dwóch gatunków jodły: abies sibirica lub abies nephrolepis, gatunki są do siebie bardzo podobne, często tworzą mieszańce Abies × sibiriconephrolepis. Skład olejku pozyskanego z tych dwóch gatunków będzie mógł się różnić tylko nieznacznie. Czasem zdarza się, że mając rośliny tego samego gatunku i gdybyśmy zrobili analizę na zawartość związków czynnych, możemy zaobserwować różnice w ilości zw. czynnych. Na to ma wpływ wiele czynników m.in. wiek rośliny, warunki siedliskowe. Innym z czynników powodującym różnice w składzie olejków jest proces destylacji (czas, temperatura, itd). Wracając do olejku pichtowego warto go stosować, ponieważ niszczy wiele bakterii i wirusów. Jeżeli ma być stosowany doustnie to trzeba stosować go zgodnie z zaleceniami, bo to silny środek.
Jeżeli ktoś dysponuje zestawem do destylacji może sam produkować sobie taki olejek oczywiście trzeba sobie posadzić na działce te konkretne jodły, które w naszym kraju nigdy nie osiągną dużych rozmiarów i często sprawiają problemy w uprawie (moja abies sibirica ma przyrosty ok. 2-5cm rocznie i żeby z niej coś pozyskać trzeba będzie czekać długie lata).
Na szczęście są inne gatunki jodeł z których można pozyskiwać olejki i nie tylko. Przykładowo: Abies amabilis, Abies balsamea, Abies holophylla,  Abies koreana i wiele innych. Są to wspaniałe rośliny ozdobne, które bez problemu przezimują w naszym kraju. Także nasz krajowy gatunek jodły pospolitej można użyć do destylacji(młode szyszki, igły).

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 12, 2012, 08:54:11 »
Kupuję olejek Laboratoria Natury.
jestem z niego zadowolona.Pomaga natychmiastowo przy początkach infekcji.Jest doskonały w podróży.Jakieś przemarzniecie,kręcenie w nosie-aplikuję olejek i już jest lepiej.
:)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 12, 2012, 08:54:40 »
Olejek pichtowy.
:)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 14, 2012, 09:01:33 »
KU PRZESTRODZE !

Na zakupach w Biedronce rzucił mi sie w oczy dwupak olejków: pomarańczowy i jakis iglasty - duży napis 100 % naturalny - oczy mi sie zaświeciły, ale w kolejce do kasy zaczęłam czytać : silnie toksyczne, łatwopalne i połknięcie grozi śmiercia  :o , wyrwałam z kolejki i odstawiłam !
Gdzie ta natura ? >:(
Ja mam dobry wzrok ale starsza osoba nie miałą szans przeczytać tego drobnego druczku, zwłaszcza kiedy wyjmuje siez opakowania i wyrzuca do śmieci a pozostaje sama buteleczka niby naturalnego olejku  :-\

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 15, 2012, 19:54:09 »
Łatwopalne - tak.
Toksyczne - w pewien sposób tak. Można skuteczne naturalnym olejkiem zniszczyć wątrobę lub nerki.
Połknięcie grozi śmiercią - jak się zachłyśnie?

Wszystko kwestia dawki.

Ale w biedronce wolę kupić owoce w sezonie :D
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Bagienna

• Mało Pisze
  • **
    • Galeria
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 20, 2013, 22:12:37 »
Czy ktos tutaj stosuje mieszanie olejkow eterycznych z ziolami w naparach, do picia? Czy mozna cos takiego bezpiecznie mieszac, biorac pod uwage, ze olejki w wodzie sie nie rozpuszczaja? Ja dodaje ostatnio jedna krople na termos poltora litrowy olejku eukaliptusowego w mieszance na kaszel i wydaje mi sie to ciekawym polaczeniem, szczegolnie, ze o jakims kaktusie w suszu z agrykultury biologicznej raczej moge sobie pomarzyc. Mam na mysli prawdziwe olejki eteryczne z atestami ekologicznosci i bezpiecznego spozywania wew., czyli, nie za 5,50zl, ale raczej 70zl za 15ml.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 21, 2013, 08:13:13 »
Może by potwierdził moje zdanie fachowiec albo wyprostował ścieżki moje ;)
Olejki eteryczne osobiście wg. pism Gospodarza stosuję do spożycia na cukier lub mieszane z miodem.
Można by spróbować czy tak rozpuszczony olejek "rozejdzie się " po herbatce.
Pewniejszy sposób to rozpuszczenie go w innym rozpuszczalniku galenowym, oczywiście spożywczym. Jedynie na co należy zwrócić w literaturze uwagę, to opis w jakich rozpuszczalnikach olejek się rozpuszcza.
Mieszanka olejku z niewielką ilością np. dobrej czystejlub Captain Morgan  powinna być już dobrze rozprowadzalna i to w sposób nie pozostawiający rosołowych skojarzeń ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 21, 2013, 08:17:06 »
wlewając olejek do gorącej herbatki uzyskujesz efekt kominka, aromaterapię - pijesz i wąchasz jednocześnie. Prawdopodobnie olejek wyparuje, zanim zobaczysz dno kubeczka, osadzi się na kubku pod koniec picia. Jeśli chcesz spożyć olejek, to 2-3 kropelki na pół łyżeczki miodu (miód eukaliptusowy), w oleju (olej eukaliptusowy) a nawet na kawałku chlebka (chleb eukaliptusowy).
można zrobić czekoladę eukaliptusową, cukierki itd.

Offline Bagienna

• Mało Pisze
  • **
    • Galeria
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 21, 2013, 10:47:08 »
wlewając olejek do gorącej herbatki uzyskujesz efekt kominka, aromaterapię - pijesz i wąchasz jednocześnie. Prawdopodobnie olejek wyparuje (...)

Dalam jedynie kropelke (czyli teoretycznie 1/40 ml) na poltora litra ale efekt byl dosyc widoczny, pewnie wzmocniony nieco ziolami w srodku macierzanka np. mialam wlasnie wrazenie zjedzenia cukierka eukaliptusowego :)

Jeśli chcesz spożyć olejek, to 2-3 kropelki na pół łyżeczki miodu (miód eukaliptusowy)

W ulotce mojego olejku napisane jest, ze daje sie kropelkę - dwie do przygotowania potraw, wiec jest to tez jakieś rozwiązanie.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 23, 2013, 21:09:20 »
Ja sobie kiedyś nakropiłam pichtowego do mleka, pomyliły mi się buteleczki - miała byc stevia.
Wypiłam i poza ciekawym smakiem, ciekawy efekt rozgrzewający + zapach :)

Mleko było gorące to pewnie zaszkodziło wielu substancjom, ale coś pozostało bo podziałało :)

Slavio22

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 14, 2013, 18:57:34 »
Jest jakaś godziwa firma w Polsce (ewentualnie za granicą) która produkuje prwdziwe naturalne olejki ?

Panie dr czy przez ostatnie 2 lata zmieniło się coś w jakości olejków ?

Czy takie olejki można stosować wewnętrznie ?

Aveda.Sprowadza rosliny z najlepszych w swiecie upraw.