Autor Wątek: Olej sezamowy do oczu  (Przeczytany 5187 razy)

Offline mihciu

• Nowy
  • *
Olej sezamowy do oczu
« dnia: Września 20, 2016, 13:40:08 »
Na samym początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi, gdyż jest to mój pierwszy post  :)
Czy można i czy ktoś stosował olej sezamowy do oczu(przy zaburzeniach gruczołów Meiboma, wydzialania wasrwy lipidowej przez powieki), albo coś innego co może pomóc w przewlekłym zapaleniu powiek ?
Jeśli post jest umieszczony w złym dziale to proszę moderatora o przeniesienie. Pozdrawiam

Offline GrzesR

• Nowy
  • *
Odp: Olej sezamowy do oczu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 16, 2016, 11:57:35 »
Stosowałem przez pół roku olej lniany według dr Budwig. Po pół roku terapii gruczoły odblokowują się. Nie polecam robić badań meibografem jest to zbędny wydatek który nic konkretnego nie wnosi do diagnozy, zaczopowane gruczoły widoczne są badaniem poprzez ucisk gruczołu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 16, 2016, 13:45:57 »
Co robiłeś oprócz stosowania oleju?
Czy robiłeś okłady na oczy z ziół?
Czy była jakaś próba określenia przyczyny? Bakterii?

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2016, 14:26:22 »
Mi się przed laty robiły "kulki" w powiekach - większe, mniejsze... znikły na zawsze po przejście na gotowanie wg Ciesielskiej. Teraz jemy "normalnie" czyli co do głowy przyjdzie, ale przyprawy są wszędzie w dużej ilości, sypane po kolei: słodko, gorzko, ostro, słono, kwaśno :)
Jedliśmy w tym czasie głównie gotowane i mnóstwo zup - chleba b. mało. Wiele różnych pozytywnych efektów tego wyżywienia było widać...
Różnice, głupcze!

Offline GrzesR

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 12, 2017, 03:48:37 »
Co robiłeś oprócz stosowania oleju?
Czy robiłeś okłady na oczy z ziół?
Czy była jakaś próba określenia przyczyny? Bakterii?

Pozdrowienia :-)

Oprócz oleju stosuję okulary http://thea.pl/produkty/higiena-powiek/blephasteam/. Ringi nasączam w borowinie destylowanej i piję ją na czczo i przed snem po 10 ml. Zioła mi nie pomagają np. świetlik, niecierpek himalajski. Lekarz nie skierował na posiew, od razu przypisał antybiotyk i sterydy. Było to zaniedbanie poprzedniego lekarza, okres około roku od pojawienia się objawów do całkowitego zaczopowania.