Autor Wątek: Stare miary.  (Przeczytany 2130 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Stare miary.
« dnia: Sierpnia 30, 2016, 22:07:15 »
Hej,

kupiłem dziś w antykwariacie przedwojenną książkę o witaminach.
Niemało można się zamieszać w dawnych jednostkach...
Po pierwsze zastanawia mnie czy jednostki międzynarodowe IU były już ustalone w 1938 więc czy oni pisząc o j. międzynarodowej. mają na myśli to co my, bo w takim wydaniu polecane dawki wit. A byłyby imponujące (średnio od zwykłego ok 10000 IU do 240000 IU) w sumie nawet by pasowało do dawek, które kiedyś opisał doktor: http://luskiewnik.strefa.pl/acne/PRYSZCZE2002_witamin.htm

Poza tym pojawiają  się jednostki biologiczne zwane szczurzymi które są 3 razy większe od międzynarodowych. Poza tym zupełnie enigmatyczne jednostki niebieskie mówiące o poziomie witaminy we krwi. Cuda na kiju.

Jeśli macie jakieś inne doświadczenia z takimi zabawnymi jednostkami albo przemyślenia to śmiało.

Ja tylko jeszcze dodam osobliwość z tej książki następującą. Witamina nie jest tam rodzaju żeńskiego tylko uśilnie jest nazywana witaminem (r. męski)

Pozdrawiam
A.
:-)

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Stare miary.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 02, 2016, 08:34:50 »
Nie wiem, czy to stara miara, Doktor w swych publikacjach czasem podaje dawki liczone w jednostkach gołębich

http://pl-wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:T.lucz/Jednostka_go%C5%82%C4%99bia

Biedne gołębie. Ileż ich musiało być poświęconych na ołtarzu nauki, nim ustalona za ich pomocą konkretne dawki...
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Stare miary.
« Odpowiedź #2 dnia: Września 02, 2016, 09:32:25 »
Niestety, to było też poświęcenie dla produkcji - w końcu na przykład wiele środków farmaceutycznych z serii nasercowych było mianowanych w jednostkach gołębich... Może teraz jest inaczej?

Pozdrowienia :-)