Autor Wątek: Aronia - Działanie - Zastosowanie - komentarze.  (Przeczytany 32004 razy)

Offline Pietro

• Nowy
  • *
Odp: Aronia - Działanie - Zastosowanie - komentarze.
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 07, 2020, 21:05:54 »
Dziś dałem żonie napić się soku z aronii bio wyciskanego na wiklinowych prasach, czyli teoretycznie zdrowy, sam też się napiłem, tyle że mniej. Zona zwymiotowała i ja przeczyściło, a nie zmuliło, choć to ja mam słabszy żołądek. Skąd taka reakcja? czy to znaczy że aronia nie dla nas?

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 08, 2020, 07:31:46 »
Ciekawe przepisy na smaczne wyroby aroniowe można znaleźć w książce https://www.aronia.org.pl/wznowienie-ksiazki-aronia-superowoc/
Miałem kiedyś do niej wgląd. Przepisy przepisałem i stosuję. Faktycznie liście wiśniowe idealnie się komponują z aronią.
Zastanawia mnie z powodu pewnego smakowego powinowactwa zamiana liści wiśniowych na czeremchę amerykańską.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 08, 2020, 08:27:46 »
Dziś dałem żonie napić się soku z aronii bio wyciskanego na wiklinowych prasach, czyli teoretycznie zdrowy, sam też się napiłem, tyle że mniej. Zona zwymiotowała i ja przeczyściło, a nie zmuliło, choć to ja mam słabszy żołądek. Skąd taka reakcja? czy to znaczy że aronia nie dla nas?
Aronia o tej porze roku?

Ile tego wypiliście? Na czczo, czy po jedzeniu? Czy pierwszy raz, czy po dłuższej przerwie? Rozcieńczony, czy nie? Czy żołądek nie był czymś podrażniony wcześniej, np. alkoholem? ... I.t.d.

Mnie potrafi czasem skręcić po 1 bananie, jeśli z rana i na czczo, a normalnie jadam bez żadnych sensacji.

Aronia ma w sobie sporo garbników i kwasów owocowych, więc nie jest obojętna dla żołądka.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2020, 10:45:13 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 08, 2020, 10:25:00 »

Czy byś zjadł na żywca pół kilo aronii, za jednym przysiadem? Chyba nie.
Na przyszłość sok rozcieńcz, tak, by był smaczny i będzie dobrze.

Pozdrowienia :-)

Offline Pietro

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 08, 2020, 20:31:25 »
Zona pół szklanki ja mniej, kaca nie mieliśmy, nie używamy alkoholu, fakt nierozcieńczony. Dziś mniejsza ilość z wodą i bez sensacji. Dzięki :) Sok kupny "Domowe soki"

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 08, 2020, 21:34:03 »
Pół szklanki nie rozcieńczonego soku z aronii to sporo. Nic dziwnego, że pojawiły się problemy żołądkowe, szczególnie jeśli była dłuższa przerwa od picia soków (niekoniecznie nawet z aronii).
Generalnie z moich doświadczeń i rozmów z Pacjentami wynika, że lepiej tolerowane są soki mieszane z wodą.