Autor Wątek: Za wysoki estrogen  (Przeczytany 2316 razy)

Offline anna20

• Nowy
  • *
Za wysoki estrogen
« dnia: Sierpnia 26, 2016, 13:43:59 »
Witajcie :)

Jeszcze raz przychodzę z prośbą o pomoc. W drugiej połowie cyklu mam za wysoki estrogen. Szukam naturalnych sposobów na jego obniżenie. Próbowałam stosować zioła zwiększające poziom progesteronu, ale najwidoczniej musiałam coś źle robić, bo nie widziałam prawie żadnych efektów (koper włoski, raz dziennie). Piłam również krwawnik, który miał wyregulować hormony, jednak też nie okazał się zbyt skuteczny. Są jakieś zioła lub preparaty ziołowe, bezpośrednio obniżające estrogen? Lub czy macie jakieś rady odnośnie ziół zwiększających progesteron i regulujących układ hormonalny?

Offline Optimus

• Dużo Pisze
Odp: Za wysoki estrogen
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 26, 2016, 22:46:09 »
Małe dawki niepokalanka pobudzają uwalnianie prolaktyny! Tylko duże dawki niepokalanka hamują uwalnianie prolaktyny! Stąd wynikają sprzeczne informacje literaturowe i różne efekty u pacjentów.
http://rozanski.li/3252/niepokalanek-vitex-agnus-castus-raz-jeszcze-nowe-spojrzenie-na-rosline/

Fitoestrogeny, np. z soi "konkurują" z estrogenami ludzkimi, a mają słabsze działanie i dlatego można leczyć nimi ginekomastię u chłopaków w wieku dorastania.
Jeśli nie uda Ci się obniżyć poziomu estrogenu to może warto spróbować w ten sposób.