Jestem z zawodu chemikiem, pracuję w firmie z branży farmaceutycznej, która zaopatruje się m.in. w firmach z tej grupy.
Ale Wy nie używacie ich substancji do produkcji leków i suplementów bo do tego są potrzebne substancje o czystości farmaceutycznej?
Żeby ostatecznie poznać odpowiedzi na dręczące mnie pytania należałoby się zapoznać z "Rozporządzeniem REACH" ponieważ producent podaje, że:
Z uwagi na fakt, że firma nie jest producentem, tylko zajmuje się działalnością handlową, to w zależności od źródła zakupu substancji chemicznych, może pełnić rolę dystrybutora lub dalszego użytkownika albo importera.
Bez względu na to w jakiej roli występują w danym łańcuchu dostaw wypełniają wszystkie obowiązki nakładane na nich przez przepisy Rozporządzenia REACH, dbając o to aby dostarczane przez nich surowce (substancje, mieszaniny) były zgodne z literą prawa.
A na
www.reach.gov.pl jest informacja:
Nadzór nad przestrzeganiem przepisów rozporządzeń REACH oraz CLP zgodnie z rozdziałem 6 Ustawy z dnia 25 lutego 2011 r. o substancjach chemicznych i ich mieszaninach sprawują: Państwowa Inspekcja Sanitarna, Państwowa Inspekcja Sanitarna Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, Wojskowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Ochrony Środowiska, Państwowa Inspekcja Pracy, Inspekcja Handlowa, Państwowa Straż Pożarna, organy celne.