Autor Wątek: Cz.d.a.  (Przeczytany 8321 razy)

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
Cz.d.a.
« dnia: Sierpnia 14, 2016, 08:41:57 »
Czysty do analizy. Ta nazwa mnie zastanawia. Kto zajmuje się oczyszczaniem tysiecy ton minerałów takich jak siarczan, czy chlorek magnezu do analizy? Do jakiej analizy? Na allegro sprzedaje się chlorek magnezu w cenach 11,00 - 30,00 zł za kilogram, siarczan magnezu cz.d.a. od 9zł kilogram, natomiast chcąc kupić w Szwecji trzeba zapłacić  150 zł za 100 gram, czyli 1500 kr. kilogram.  Zastanawia mnie różnica cen i czystość towaru. I co to znaczy do analizy? Że jest oczyszczony z wszelkich możliwych ubocznych minerałów? Czym? Chemią zdrową do spożycia?

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Cz.d.a.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 14, 2016, 08:55:14 »
To jest określenie dotyczące czystości chemicznej związku chemicznego, pierwiastka - czysty, bez obcych domieszek, nadaje się do analiz - obce domieszki nie zafałszują wyniku analizy. To coś w rodzaju gwarancji tożsamości związku. Czystość farmaceutyczna jako składową ma jeszcze czystość mikrobiologiczną.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2016, 08:59:25 wysłana przez leo »

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 14, 2016, 09:09:55 »
Dzięki leo, tyle to ja sama rozumiem nie będąc chemikiem. Jest jeszcze pytanie, czym to się czyści, w jaki sposób się oddziela obce ( jakie?, nie chodzi o jakieś morskie farfocle, raczej o inne minerały ) domieszki? Rozumiem, że z pomocą chemii, czy to jest ok. dla zdrowia?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 14, 2016, 09:52:23 »
Oczyszczane są najczęściej przez krystalizację z roztworu wodnego - w miarę odparowywania wody z jakiejś solanki poszczególne sole krystalizują po kolei (wykorzystywane są różnice w rozpuszczalności poszczególnych składników).

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 14, 2016, 10:25:58 »
A jak się nazywa ten proces oczyszczania? Ekstrakcja, dyfuzja, rafineria?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2016, 10:49:22 »
krystalizacja z roztworu

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 14, 2016, 12:39:05 »
 :)
Jaka jest istotna różnica dla zdrowia między nieoczyszczonym chlorkiem magnezu wydobytym z morza, a tym cz.d.a?
Chodzi o kąpiele z dodatkiem chlorku magnezu.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2016, 12:40:50 wysłana przez antonia »

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 14, 2016, 15:15:36 »
Widzę Antonia, że zasiałem niepokój w Twoim umyśle.
Ale to dobrze bo trzeba być czujnym.

Jest jeszcze jedna bardzo ważna kwestia, nie należy wierzyć w deklaracje producenta bo wpiszą tak aby było dobrze.
Kiedyś na praktykach pracowałem w laboratorium (niechemicznym) i wiem co mówię.
Jeśli nie ma opinii z niezależnego laboratorium to taka deklaracja nadaje się jedynie na podpałkę do pieca.

Stanlab podobno nie ma nawet własnego laboratorium więc jeśli to prawda to tam już jest pełna fantazja :)
Podają, że sami kontrolowali a nie posiadają sprzętu do tego :D
Pewnie kontrola organoleptyczna ... :)

A jeśli coś wydobywa się z morza to bardzo ważną kwestią jest które morze.
Oczywiście najlepiej z oceanu

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 14, 2016, 15:58:42 »
Może by stworzyć listę producentów którzy są warci uwagi ?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 14, 2016, 16:26:48 »

Kiedyś na praktykach pracowałem w laboratorium (niechemicznym) i wiem co mówię.

A w laboratorium chemicznym pracowałeś? Jesteś chemikiem? Bzdury człowieku opowiadasz - idź do sklepu chemicznego, idź do jakiegokolwiek chemika spytaj się co to są odczynniki chemiczne, co to jest czda. W jedzeniu możesz mieć prawie wszystko i wszystko zjesz i nie mrugniesz okiem.Tutaj sprzedajesz tylko swoje przypuszczenia - nic więcej.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 14, 2016, 18:32:34 »
Rozmawiałem z pracownikiem laboratorium chemicznego i on wzbudził moje obawy.

Jeśli tamta osoba się myli a Ty masz rację to udowodnij mi, że firma Stanlab posiada laboratorium chemiczne.
Ja niczego nie "sprzedaje" w przeciwieństwie do Ciebie chyba bo najwyraźniej siedzisz w tym biznesie.

Wygląda na to, że masz szczęście pracować w porządnej firmie, ale świat jest pełen cwaniaków.
Dałbyś sobie za nich rękę uciąć?

Podaj namiary na Twojego pracodawcę to będziemy się zaopatrywać u Was.

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 14, 2016, 18:59:45 »
Widzę Antonia, że zasiałem niepokój w Twoim umyśle.
.....

A jeśli coś wydobywa się z morza to bardzo ważną kwestią jest które morze.
Oczywiście najlepiej z oceanuCytat: Optimus w Dzisiaj o 15:15:36

Nie Ty zasiałeś niepokój, ale cieszę się, że włączyłeś się do dyskusji na ważny temat.
Coraz więcej ludzi docenia kąpiele w chlorku magnezu, ja to robię kilka razy w tygodniu od ponad dwóch lat.
Jestem zadowolona z efektów, pozbyłam się bolesnych, uporczywych skórczy mięśni, kołatania serca, widocznie polepszył sie stan skóry. W magnez zaopatruję się ze sklepu "ogrodniczego" :) wydobywany z Morza Czarnego przez firmę w Izraelu.  Stężenie magnezu w wodzie kąpielowej wynosi 1 kg mchlorku magnezu na ok. 50 l wody.
Problem w tym, że niektóre osoby dziwią się, a jeszcze inne straszą, że ten produkt nie jest cz.d.a i jest szkodliwy dla zdrowia, bo może zawierać szkodliwe substancje. Stąd moje dociekania i moje wątpliwości.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2016, 20:00:55 wysłana przez antonia »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 14, 2016, 19:45:09 »
Musisz być bardzo młody - opowiadasz głupoty na temat firmy i jeszcze wymieniasz ją z nazwy. Jestem z zawodu chemikiem, pracuję w firmie z branży farmaceutycznej, która zaopatruje się m.in. w firmach z tej grupy.
http://www.stanlab.eu/o-nas - poczytaj sobie o nich - pewnie do tej pory nie wpadłeś na ten pomysł.

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 14, 2016, 20:08:03 »
Widzę, że rozpętałam burzę w szklance wody, a odpowiedzi na moje pytanie nie dostałam.
Ponawiam pytanie:
czy chlorek magnezu dodawany do kąpieli a nieoznakowany jako cz.d.a. jest  szkodliwy dla zdrowia i z jakiego powodu?

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 15, 2016, 03:29:57 »
Musisz być bardzo młody - opowiadasz głupoty na temat firmy i jeszcze wymieniasz ją z nazwy. Jestem z zawodu chemikiem, pracuję w firmie z branży farmaceutycznej, która zaopatruje się m.in. w firmach z tej grupy.
http://www.stanlab.eu/o-nas - poczytaj sobie o nich - pewnie do tej pory nie wpadłeś na ten pomysł.
Ja zastanawiam się nad możliwością spożywania ich produktów cz.d.a. więc co mam do zarzucenia skoro oni sami odradzają spożycia?
Pytanie dlaczego skoro badając każdą partię swojego produktu mają pewność, że zanieczyszczeń w nim jest o rząd wielkości mniej niż w spożywczym?
Mam zapisaną ich stronę na której była informacja, że sprzedawany przez nich kwas L-askorbinowy nadaje się do spożycia. Dlaczego się z tego wycofali?

O posiadaniu przez nich wyspecjalizowanego laboratorium niczego nie stwierdzam lecz spekuluję i miałem nadzieję, że wyprowadzisz mnie z błędu.
W linku przez Ciebie podanym nie ma o tym informacji.

Alinge zadała pytanie o rzetelne firmy.
Myślałem, że udzielisz jej odpowiedzi skoro jesteś znawcą tego tematu.
Osoba z którą rozmawiałem podała mi takie ale czekam na Twoją odpowiedź.

Ponawiam pytanie:
czy chlorek magnezu dodawany do kąpieli a nieoznakowany jako cz.d.a. jest  szkodliwy dla zdrowia i z jakiego powodu?
Antonia, ten z ogrodniczego jest zapewne techniczny, a taki z definicji może mieć nawet 10% zanieczyszczeń.