Autor Wątek: Stacjonarny Kurs towaroznawstwa zielarskiego Piekary Śląskie - Śląsk  (Przeczytany 9338 razy)

Offline Marek Jaskola - irydolog

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
Serdecznie zapraszam na stacjonarny kurs towaroznawstwa zielarskiego. Kurs odbywa się w grupach kilku     osobowych. Zajęcia w weekendy. Świadectwo ukończenia kursu uprawniające do wykonywania zawodu. Serdecznie polecam i zapraszam.   Informacje na temat kursu można znaleźć na mej stronie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2016, 20:47:50 wysłana przez Marek Jaskola - irydolog »

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
Odp: Stacjonarny Kurs towaroznawstwa zielarskiego Piekary Śląskie - Śląsk
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2016, 09:56:09 »
Jeśli chodzi o szczegóły tego kursu to program realizowany zgodnie z wytycznymi MZIOS z 2009
Kurs zawiera podstawowe informacje jakie fachowiec powinien znać aby być w pełni przygotowany do obsługi klienta - pacjenta.
Farmakologię i Farmakognozję prowadzi dr n farm Barbara Śmietana Piętak
Zajęcia z reszty tematów ziołolecznictwo, mieszanki ziołowe, zasady oznakowania roślin, pakowanie , reklamacje itd. oraz anatomia fizjologia żywienia pierwsza pomoc ( wiedza tylko w takim zakresie która jest potrzebna, minimum  wiedzy)  prowadzę zajęcia ja osobiście.
Dodatkowo zajęcia gdzie nigdzie indziej  niema to patologie medyczne czyli jednostki chorobowe i stosowanie ziół, podstawy rehabilitacji ( dobrze aby pani czy pan mogli też polecić np. przy dyskopatii kręgosłupa np. zabiegi w Busku zdroju itd.)Podstawy irydologii aby przybliżyć problem diagnostyczny i traktowania i podejścia do irydologii. Marketing usług zielarskich  skuteczne formy marketingu wpływające na poprawę obrotów w sklepie.
Mity fakty o suplementach  oraz zagrożeni wynikające z stosowaniem sprzedaży w sklepach zielarskich na zasadzie MLM.
Kursy odbywają się  5 sobót i 5 niedziel.

Nie mam na celu robić reklamy swych kursów ale jestem pasjonatem zagadnień zielarsko medycznych, zawsze się cieszę jak mogę przekazać swą wiedzę innym.
Dlaczego postanowiłem opisać kursy jakie ja prowadzę.
W przeciwieństwie do innych nie uczę bzdur, które zaśmiecają umysł, inne firmy materiał z samej anatomii 540 kartek  A4 czy to studia medyczne?  to samo z dietetyką, nie mówię o zakresie wiedzy z pierwszej pomocy, następnie kłania się szczegółowy plan nauczania morfologii roślin i oznaczania      Powielanie materiału z zakresu szkoły średniej z biologii np. proces fotosyntezy i inne nauki botaniczne, które nie są potrzebne w tym wypadku. Chciałem zwrócić uwagę na różnice w nauczaniu i podejściu do kursanta.  Kursant po ukończeniu kursu cały czas otrzymuje pomoc. Zawsze może za dzwonić spotkać się ze mną omówić ciekawe rzeczy. Nie zostaje sam z swymi problemami.

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 14, 2016, 11:32:29 »
Różne osoby kończyli różne kursy. Ja mówię, że kursy online i inne prowadzone to są w sposób pożal się Boże. Osoby mają pranie mózgu z bzdur i dyrdymałów a w sklepie jak mają coś sprzedać to nie wiedzą co na co. Choć chylę czoła przed osobami mającymi wiedzę i umiejętność jej przekazania.

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 14, 2016, 12:15:20 »
Różne osoby kończyli różne kursy. Ja mówię, że kursy online i inne prowadzone to są w sposób pożal się Boże. Osoby mają pranie mózgu z bzdur i dyrdymałów a w sklepie jak mają coś sprzedać to nie wiedzą co na co. Choć chylę czoła przed osobami mającymi wiedzę i umiejętność jej przekazania.

A toś się pan zapędził Panie Magistrze ;D

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 14, 2016, 16:09:08 »

Nie mam na celu robić reklamy swych kursów ale jestem pasjonatem zagadnień zielarsko medycznych, zawsze się cieszę jak mogę przekazać swą wiedzę innym.
Dlaczego postanowiłem opisać kursy jakie ja prowadzę.
W przeciwieństwie do innych nie uczę bzdur, które zaśmiecają umysł, inne firmy materiał z samej anatomii 540 kartek  A4 czy to studia medyczne?  to samo z dietetyką, nie mówię o zakresie wiedzy z pierwszej pomocy, następnie kłania się szczegółowy plan nauczania morfologii roślin i oznaczania      Powielanie materiału z zakresu szkoły średniej z biologii np. proces fotosyntezy i inne nauki botaniczne, które nie są potrzebne w tym wypadku. Chciałem zwrócić uwagę na różnice w nauczaniu i podejściu do kursanta.  Kursant po ukończeniu kursu cały czas otrzymuje pomoc. Zawsze może za dzwonić spotkać się ze mną omówić ciekawe rzeczy. Nie zostaje sam z swymi problemami.

Szanowny Marku,  mam nadzieję że masz więcej niż 22 - 23 lata, bo sposób reklamowania swojego kursu w tej jaskini lwa jakim jest TO forum, jest zobowiązujący.
Prawdziwa cnota ...krytyk się nie boi, ale też  mowa jest srebrem, a milczenie jest złotem . Stąd  wytykanie sposobu prowadzenia kursów przez innych w taki sposób jak i to robisz,myślę że forumowicze  odbiorą  jako niesmaczne lub nawet dziecinne. Przechwałkami nie zachęcasz, a raczej odstraszasz. Młodość ma swoje prawa, daj Ci Boże tyle zapędu na kolejne lata, ale zrób ten  kurs, i niech kursanci  sami Cię ocenią .

Pozdrawiam

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2016, 17:07:34 »
Ja wypowiedziałem się na temat kursów online prowadzonych w różnych miejscach dlatego, że obładowane są zbędnym materiałem - to miałem na myśli.  Jak dają materiał z anatomii na 540 stron A4 to dziękuję. Stąd napisałem, że za głowę można się złapać. Ja sam zrobiłem w 1997 kurs na SLAM w Katowicach oddział Sosnowiec, musiałem zrobić wówczas ZD i ZM. Trzeba było w sumie zrobić 3 a potem 6 miesięczny kurs.
teraz proponuje się online w ciągu 1 - 2 miesiąca ok może to wygodne może to fajne. Czasem nawet dobre z tej racji, że oszczędza nam czas. Jednak jak widzę materiał 540 stron A4 z anatomii to woła o pomstę do nieba. Sprzedawca po takim kursie ma znać się na  ZIOŁACH    czy na mięśniach grzbietu mięśniach twarzy czy, który nerwy są aferentne a które efrentne itd. Za sygnalizowałem tylko, że w tematy kształcenia wkradło się za dużo zbędnego materiału co według mnie jest nieporozumieniem. Uważam, iż w sklepie mają sprzedawać fachowcy i dawać sobie radę z ciężkim rynkiem. Naprawdę dziś prowadzić sklep zielarski jest bardzo trudne. Dowala nam się przepisami i wszystkim, nie mówię już o wymogach co niesie za sobą nakłady finansowe, nie mające przełożenia na faktyczne dochody w późniejszym czasie. Mogę państwu wymienić co najmniej z 30 czy nawet nie więcej miejsc gdzie padły sklepy zielarskie w województwie tylko śląskim w okresie około ostatnich 10 - 12 lat. To jest smutne, że sklepy zielarskie kładzie się na łopatki. Dlatego dostrzegam problem w edukacji. Kiedyś po kursie zielarskim - nadzór farmaceutyczny itd. traktował sprzedawców jako autorytet teraz pakuje do jednego worka jak sprzedawców zwykłych sklepów. Zobaczmy co się dzieje z listami dostępnych środków w klepie zielarskim. Proszę porównać sobie listę z 1997 r a teraz. Fakt, że z jednej strony w Polsce chce się zniszczyć zielarstwo a z drugiej strony się nie dziwię, że w  ministerstwie mają obawy co dać do sprzedaży a co nie ale są też sami winni, bo zrobili dziś furtkę, że każdy może założyć szkołę ośrodek prowadzić kursy i dawać świadectwa i nad tym należy się zastanowić. Jak tam, któraś osoba piszę że mam 22 lata - powiem kiedyś miałem, może chciałbym być w tym wieku ale już nie będę bo mam dwa razy tyle.
z ziołolecznictwem mam styczność od 1996 roku już do nadal. Proszę zerknąć na kadrę prowadzących niektórych szkół online. Kadra  ma wykształcenie magisterskie, tylko, że daleko z tym do ziołolecznictwa. Szacunkiem darzę dr farmacji i innych, którzy prowadzą bo wiem, że nauczą rzeczy jakie powinny wiedzieć potencjalne osoby. Nie krytykuję i nie reklamuję w sposób przesadny swych kursów - jestem dalece od tego. Oceny dokona sam klient zainteresowany czy warto się kształcić tu czy tu. Moim zamiarem było zasygnalizowanie problemu jakim jest nauczanie anatomii 540 kartek A4 nie mówię ile materiału z pierwszej pomocy i dietetyki. Nie mówię, że wiedza ta jest zła - wiedza ta powinna być skierowana przy nauce na techników masażystów, dietetyków i innych działów gdzie muszą w szerokim zakresie znać i umieć. Na pewno taka wiedza nie jest potrzebna do prowadzenia sklepu zielarsko medycznego. Więc nie  rozumie pewnych osób które źle mnie zrozumiały chyba i me intencje. Mam nadzieję, iż  wszelkie wątpliwości wyjaśniłem.

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 14, 2016, 17:50:27 »
Zapomniałem odpowiedzieć Reni. Ja dopiero rozpocząłem kursy i te osoby co u mnie skończyły to jestem z  nich dumny jako wykładowca. Chciałbym na każdej edycji mieć takich wspaniałych kursantów. nawet współprowadząca dr Barbara Śmietana była pod wrażeniem na egzaminie chociażby.
Dlatego jestem też tu na tym forum, mam nadzieję poznać tu wspaniałych ludzi wymienić się wiedzą oraz też coś się nauczyć od was bo większość z was ma tez ciekawe informacje czy doświadczenie gdzieś tam zaczerpnięte pozdrawiam serdecznie Marek

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 14, 2016, 18:50:00 »
OK. Usunęłam wpisy, bo dopiero teraz zrozumiałam o co Ci chodzi. Sam jesteś sobie winny. Podejrzewam, ze pośpiesznie pisałeś post, dość niezrozumiale no i oberwało Ci się.  ;)
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 14, 2016, 18:57:11 »
Jest ok nic się nie stało no może szybko pisałem hehehehe

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 14, 2016, 18:58:59 »
Z drugie strony czasem trzeba krytykę też przyjąć jeśli jest słuszna. Było by za wesoło zbierać same pochwały hihihihih

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 18, 2016, 00:06:07 »
Czasem nawet dobre z tej racji, że oszczędza nam czas. Jednak jak widzę materiał 540 stron A4 z anatomii to woła o pomstę do nieba. Sprzedawca po takim kursie ma znać się na  ZIOŁACH    czy na mięśniach grzbietu mięśniach twarzy czy, który nerwy są aferentne a które efrentne itd.

Ma się znać jak działa organizm ludzki. Aż żal że ma tlyko 500 stron http://edraurban.pl/ksiazka/ross-wilson-anatomia-i-fizjologia-czlowieka-w-warunkach-zdrowia-i-choroby
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 19, 2016, 10:06:16 »
Wesoły Sen nie jesteś dla mnie autorytetem w zielarstwie jeśli chodzi o twe podejście do nauki anatomii. Myślę iż takie rady to może na forum lekarskim dawać. Może wycofamy ziołolecznictwo z kursu zielarstwa a damy cała anatomię Bochenka co? i zamiast ziół będziemy sprzedawać kości. Musiałem pana  dodać do listy ignorowanych. Nie przyszedłem tu na te forum by mi ktoś udowadniał na siłę, że na kursie zielarstwa podkreślam zielarstwa 500 stron kartek anatomii to mało. Uważam iż zamiast prowadzić konstruktywną rozmowę próbuje pan mnie tylko sprowokować.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2016, 10:33:21 wysłana przez Marek Jaskola - irydolog »

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 19, 2016, 10:50:36 »
Szanowni państwo
Dyskutujemy nad zagadnieniami odnośnie do prowadzenia kursu zielarskiego, zastanawiam się czy takowe kursy będą w ogóle potrzebne. Unia Europejska chce zakazać ziołolecznictwa. Sądzę iż powinniśmy się tym problemem zająć zbuntować. To co całe życie nam pomagało teraz każe nam się zlikwidować.
Lobby farmaceutyczne chce już kupić monopol na wszystkie choroby i pacjentów. Nie zgadzam się że zioła mammy pić w ostateczności bo są lekiem.
Tak mają działanie terapeutyczne nie mniej stosujemy też profilaktycznie jak np. ziele jeżówki purpurowej.
Pić je można nie jak  już mamy zapalenie oskrzeli - grypę , możemy pić już np. w okresie gdzie wiemy, że nadchodzi okres grypowy czy tendencje o przeziębień. Przechodzimy łagodniej wówczas choroby.
Dlatego nie rozumie podejścia niektórych osób do sprawy kuracji ziołami twierdząc, że zioła pijemy w ostateczności, w ostateczności to możemy się znaleźć w szpitalu na resekcji pęcherzyka żółciowego.

Nawiązując  do dyskusji o kursach, może Polski rząd się nie ugnie presji Unii i nie zabroni zielarstwa i ziołolecznictwa / mimo wszystko wierzę w rozsądek Polskich władz/
Życzę sobie by kursy z zakresu ziołolecznictwa dalej miały swój urok magię a zarazem powagę.
Pasjonatów ziołolecznictwa nie brakuje. Każda osoba sprzedająca zioła w sklepie jeśli jest pasjonatem zrobi większe obroty - jest wówczas autorytetem z dziedziny zielarstwa. Klient - pacjent to dostrzega proszę mi wierzyć. Będziemy takiego klienta mieli na stałe. Jeśli podejdziemy do nie go jak w do klienta w mięsnym co jeszcze co jeszcze 32,50  do widzenia i następny to ręczę swoją osobą, że w sklepie zielarskim będą pustki.
Pustki będą też wtedy jeśli nie zmienimy podejścia do kształcenia. Jeśli będziemy ładować 540 stron materiału z anatomii na kursie zielarskim to wątpię by już dana osoba zapamiętała na co są zioła.
Rozpisałem się może za dużo w twej kwestii. Nie mniej podnosi mi się ciśnienie jak słyszę, że 500 stron anatomii na kursie zielarstwa to za mało. Pozostawiam państwu ocenę  argumentów co do zasadności kształcenia na kursach przeładowanych nie potrzebną wiedzą materiałami.

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 19, 2016, 11:18:48 »
Ktoś może pomyśleć  dlaczego mnie ta anatomia tak zirytowała?
Przypomniało mi się jak na studiach pedagogicznych magisterskich i licencjackich był przedmiot biomedyczne podstawy rozwoju człowieka. Uczyły się tam osoby na nauczycieli z zakresu metodyki opiekuńczo wychowawczej i wczesno szkolnej. Jaka wiedza jest potrzebna tym nauczycielom?
Oczywiste rozpoznawanie wad słuchu - wzroku - zachowania.
Nie zawsze rodzić coś zauważy  czasem rodzice są jacy są, że nie są w stanie zauważyć choroby dziecka. Pomóc ma tu nauczyciel z przedszkola - dziecko spędza tam 33 procent dnia. Uczył nas lekarz anestezjolog za razem magister psychologii.
Myślałem, że jako nauczyciele coś się nauczymy. Pan pomylił wydziały medycyny z pedagogiką.
Min skład budowa płynu mózgowo rdzeniowego u dziecka, nerwy aferentne  eferentne, nazwy hormonów i innych rzeczy tak jakby kształcił lekarzy.

Dlatego, jestem wyczulony proszę państwa na natłok wiedzy akademickiej, która niczemu nie służy. Dlatego jestem zwolennikiem wykwalifikowania dobrego fachowego personelu, który pomoże klientowi pacjentowi a nie będzie cytować regułek z anatomii. Mam nadzieję iż w pełni już wyjaśniłem zwolennikom anatomii w czym rzecz.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 19, 2016, 14:12:40 »
Coś mi się wydaje panie Marku, że wdepnął Pan w przesadę - jak można się bawić w naprawiacza czegokolwiek nie znając budowy, mechanizmów działania tego czegoś, ograniczając się tylko do wiedzy o narzędziach jakich się będzie używało?