Autor Wątek: Ryż bez glutenu  (Przeczytany 3744 razy)

Offline AirMan

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Ryż bez glutenu
« dnia: Sierpień 10, 2016, 20:47:25 »
Poszukuję sklepowego ryżu bez glutenu, najlepiej żeby był to paraboliczny lub biały. Ktoś zna jakiegoś bezglutenowego producenta?

Offline Renia

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1583
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2016, 20:57:19 »
Przecież ryż jest bezglutenowy.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2016, 21:46:30 »
Przecież ryż jest bezglutenowy.
Sprawa trochę inaczej wygląda. Moja córka z powodu nietolerancji glutenu (najprawdopodobniej po pierwszych w życiu szczepieniach) 12 lat była na diecie bezglutenowej.
Nie mogłam jej dać nic do jedzenia co nie opatrzone było znakiem przekreślonego kłosa.
Jeżeli pytanie o ryż bezglutenowy dotyczy osoby z celiakią, tu musi być gwarancja, że w miejscu gdzie ryż był wytworzony, czy przepakowywany obok nie odbywała się produkcja czegoś zawierającego gluten , a co by mogło zanieczyścić produkt.
Osobiście postąpiłabym tak, że ryż porządnie wypłukałabym pod bieżącą wodą.
Ja od stycznia również jestem na diecie bezglutenowej, ale celiakii na pewno nie mam. Więc płuczę dokładnie.
Tak przy okazji. Owies w diecie bezglutenowej może być, ale musi mieć na opakowaniu informację, że jest bezglutenowy (wychodzi drogo). Chodzi o to, że jęczmień często zanieczyszczony jest ziarnami z glutenem.
Mam fajny przepis na chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej z owsem. Nie szalałam i dosypywałam płatki owsiane bez oznaczenia przekreślonym kłosem.. Po pewnym czasie zaczęły mi się "znajome" bóle brzucha. Owies wycofałam, chleb jest tylko z gryki (też bardzo dobry) i problemy brzuszne ustały. Obawiam się, że nie będę już nigdy mogła jeść glutenu, niestety...

Offline AirMan

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2016, 00:20:28 »
Ewula sugerujesz że wystarczy przepłukać torebkę z ryżem pod bieżącą wodą i powinno wystarczyć? ile powinno trwać takie płukanie? ok minuty czy może krócej? woda ma być ciepła czy zimna czy nie ma to żadnej różnicy.

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2016, 11:01:12 »
Przepłucz ryż porządnie na sitku. Nie powinno się przecież gotować w torebce. Jeśli to ryż brązowy (w łusce), to warto go najpierw namoczyć na kilkanaście godzin.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10479
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2016, 12:51:57 »
Plastikowa torebka służy do tego, by ją włożyć do baniaka na plastiki, poza tym nie ma żadnych innych zastosowań, bo jest mała, dziurawa i jeszcze za nią trzeba płacić.
Lepiej i taniej jest kupować ryż i kasze w paczkach nieupaskudzonych niepotrzebnym plastikiem.

Zwykle ilość wody wystarcza, jeśli warstwa wody jest 2x tyle, co warstwa ziaren. Ewentualnie wodę można dolać lub pogotować bez pokrywki, to nadmiar ucieknie.

Pozdrowienia :-)

Offline Renia

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1583
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2016, 13:58:25 »
Ja ryż gotuję tylko chwilkę. Później przykrywam pokrywką i sam dochodzi. Unikam w ten sposób przypalonych garnków.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2016, 14:02:58 »
No i to, co przeszło z ryżu do wody, zostaje w ryżu. ;)

Offline AirMan

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2016, 18:51:49 »
Okej tylko ile taka płukanka na sitku ma trwać, dla mnie konkretnie to będzie minuta a dla kogoś może to być 3 minuty. Rozumiem że temperatura wody podczas płukania nie odgrywa żadnej roli.

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 12, 2016, 19:10:09 »
Po prostu dobrze go opłucz. ;) Temperatura wody nie ma raczej znaczenia.

Offline AirMan

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 15, 2016, 19:14:54 »
Jeszcze jedno :) taką płukankę robić po ugotowaniu czy przed gotowaniem?

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 15, 2016, 21:01:24 »
Przed! Po gotowaniu wypłuczesz przecież część wartościowych substancji.

Offline AirMan

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 17, 2016, 20:06:51 »
Ok, dzięki. Orientuje się ktoś czy to prawda że ryż wpływa niekorzystnie na wchłanialność magnezu?

Offline antonia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 316
  • Beate vivere est honeste vivere
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 17, 2016, 20:49:27 »
Metale ciężkie w chińskim ryżu i warzywach stają się coraz bardziej powszechne, pisze New York Times
http://zmianynaziemi.pl/wideo/gleba-w-chinach-jest-powaznie-zanieczyszczona-metalami-ciezkimi

Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone i zabronione
http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2016, 21:28:15 wysłana przez antonia »

Offline AirMan

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Ryż bez glutenu
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 17, 2016, 22:56:30 »
Gdzieś kiedyś wyczytałem że podobno chiński ryż zanieczyszczony jest plastikiem... Czy sklepowy ryż w całości pochodzi z chin czy są jakieś wyjątki z innych lokalizacji?